Létrehozva: 2024.03.02.

Óriási hiba, amit a krumpli főzésekor a legtöbb nő elkövet

Krumplit főzni a világ legegyszerűbb dolga, és mindenki tudja, hogyan kell csinálni; de mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy tökéletes legyen.

Legyen szó akár egy tört krumpliról, akár salátáról, kicsit mindig más lesz a főtt krumpli íze, és ez nem véletlen van így. A krumplifőzés egyike azoknak a konyhai műveleteknek, amiket nagyon nehéz elrontani, mégis van pár dolog, amit sokszor még a legrutinosabb háziasszonyok is rosszul csinálnak. Mutatjuk, mik ezek!

Woman,Adding,Potato,To,Cooking,Pot,In,Kitchen
Nagy hiba, ha forró vízbe tesszük a krumplit! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Mindig ugyanúgy főzzük

Alapból az ember csak felteszi sós, hideg vízben főni a meghámozott burgonyát, és 10-15 perc főzés után kész is van. Ám nagy hiba mindig ugyanígy készíteni, hiszen nagyon nem mindegy, mihez kell a főtt krumpli! Míg egy krumplipüréhez érdemes jól szétfőzni, addig egy rakott krumplihoz már érdemes inkább csak félig megfőzni, és akkor sem érdemes túl sokáig forralni, ha salátát készítünk belőle. 

Nem válogatunk a fajtákban

Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy melyik burgonyafajta mire való, egyszerűen csak kiválasztják a legszebb darabokat a boltban, és megfőzik. Pedig érdemes figyelni a héj színét és a krumpli alakját, hiszen például a magasabb keményítőtartalmú, sárga héjú burgonyák kevésbé főnek szét, így salátának és rakott krumplinak ezek az ideálisak; míg a barna héjú, közepes keményítőtartalmú burgonyákból lesz a legfinomabb paprikás krumpli és burgonyapüré. 

Túl sok vizet használunk

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a krumpliból, vagyis minél jobban megőrizze az ízét a főzés során, bőven elegendő, ha csak annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi. A krumplit mindig hideg, sós vízben kell főzni, és ha felforrt, takaréklángra kell kapcsolni, hogy lassan főjön. Így 10-15 perc alatt el is készül.

Sokáig hagyjuk ázni

Rossz szokás, mégis sokan csinálják, hogy a vízben hagyják a krumplit, ne hűljön ki, míg elkészül a főétel, például a rántott hús. Így azonban kiáznak az ízanyagok, és kevésbé lesz finom a főtt krumpli; érdemes azonnal leszűrni, ahogy elkészült, a melegen tartást pedig jól hőszigetelő edényben megoldani.

 

origo.hu

Nincs üzemanyag a világ egyik legnagyobb kőolajtartalékának országában

ripost.hu

Őrület Liverpoolban, Szoboszlai magyar csapattársat kaphat

vg.hu

Magyarország kedvenc milliárdosa: így lesz vége az egészségügynek

metropol.hu

Pofont kapott a Liverpool magyar sztárja: Szoboszlai Dominik nem került be a legjobb 11-be

magyarnemzet.hu

A sorkatonaság bevezetését tervezik Magyar Péter csoportjában

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

mindmegette.hu

Végre eljött a mi időnk! Elismerték, hogy a magyar konyha egyik népszerű alapanyaga igazi szuperzöldség!

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

ripost.hu

Áll a bál, Détári Lajossal csúnyán kitoltak

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

FAZÉK

Ez lesz a a nyár kedvenc süteménye, ilyen finom epres desszertet még nem ettél

FAZÉK

Így készül a roppanós cseresznyebefőtt, ez a recept mindent visz

FAZÉK

Eper és bodza, a legyőzhetetlen páros: fantasztikus recepteket mutatunk