RETRO RÁDIÓ

Megégett a pirospaprika a bográcsban? Így mentsd meg a pörköltet

Létrehozva2024. 07. 23. 12:00

Aki nem rutinos bográcsozó, azzal megeshet, hogy odakap a pirospaprika. Ilyenkor az egész ételnek keserű lesz az íze. Szerencsére nem kell az egészet kiönteni...

A bográcsban főzés még a rutinos szakácsoknak is feladhatja a leckét, főleg akkor, ha nem gáz fölött, hanem igazi tűzön készül az étel, hiszen ennek a hőfokát nem egyszerű beállítani! Így könnyen megeshet, hogy megég a pirospaprika, úgy pedig ehetetlen a pörkölt, a gulyás vagy a paprikás krumpli. Szerencsére ilyenkor még menthető az étel; a mindmegette.hu elárulta, hogyan!

Gulyas,Stew,Boiling,In,A,Cauldron
Van, hogy csak a főzés közben derül ki, hogy megégett a paprika. Fotó: Alexander Gustav / Shutterstock

Általában az elején történik a baj

Mindenkinek van tuti pörkölt receptje, de a pörköltalap tekintetében két tábor különül el élesen egymástól. Az egyikbe azok tartoznak, akik megfonnyasztják a hagymát a zsíron, hozzáadják ízlés szerint a zöldpaprikát, paradicsomot, és csak akkor teszik az ételhez a pirospaprikát, amikor már felengedték az alapot vízzel. A másik tábor pedig akkor adja az alaphoz a pirospaprikát, amikor megpirult a hagyma; egyenesen a hagymás zsírra szórják, így ugyanis pikáns, különleges ízt kap a pörkölt és szép lesz a színe. Bár mindkét táborba tartozókkal megeshet, hogy odaég a pirospaprika, sokkal nagyobb az esély erre akkor, ha a sült hagymára szórod közvetlenül – bográcsban különösen. Nagyon kell tehát figyelni, de ha mégis megtörténik a baj, nem kell lemondani a pörköltről.

Az alapot kell csak kidobni

Ha időben észrevetted, hogy leégett a pirospaprika, akkor tiszta sor, ki kell önteni sajnos a pörköltalapot, és elkezdeni elölről a főzést. Kicsit bonyolultabb a helyzet, ha már össze van állítva az étel, és kóstoláskor derül ki, hogy keserű lett. Ekkor szedd ki a bográcsból a húst, a krumplit, és bő hideg víz alatt mosd le jó alaposan. A hagymás-paprikás szaftot öntsd ki, öblítsd ki a bográcsot, mosogasd el a fakanalat, és tedd fel újra a pörköltalapot, vagyis kezdd újra az ételt. Eléggé faxnis, de így legalább tényleg megszabadulhatsz a keserű íztől.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.