
Így készítsd a bejglibe a tölteléket, hogy ne durranjon ki
Már az ajtón kopogtat a karácsony, ideje elgondolkodni azon, milyen sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. A bejgli mindenki nagy kedvence, de nagyon el lehet rontani, így sütés közben gyakran szétreped. Most viszont egy szuper receptet mutatunk, amivel nem nyúlhatsz mellé!
Észre sem veszed és itt a karácsony. Ideje megtervezni az ünnepi menüt, és a sütiket sem szabad elfelejteni. Nagy kérdés, hogy mi legyen a bejglivel? Melyik lehet az a recept, ami garancia arra, hogy nem durran ki sütéskor. Kevesen tudják, hogy a bajt többnyire a nem jól elkészített töltelék okozza. Ha túl nagy a mennyisége, vagy túlságosan nedves, szétreped a bejgli a sütőben. A tésztát is megfelelően vékonyra érdemes nyújtani. Mutatjuk a receptet, hogyan lesz tökéletes a bejgli.

Fotó: berni0004 / Shutterstock
Bejgli recept
Hozzávalók:
tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
tökéletes mákos töltelék
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg rumba áztatott mazsola
- 1 citrom leve és reszelt héja
tökéletes diós töltelék
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- kevés tej
Így készítsd el:
- Keverd össze a sót és a lisztet. Majd a puha vajat villával nyomd össze és keverd a liszthez. Morzsold bele az élesztőt, utána mehet bele a porcukor, a tejföl, és végül a tojás. Alaposan gyúrd össze a bejgli tésztáját, majd formálj belőle négy cipót. Fóliával takard le őket és hagyd pihenni a hűtőben egy egész éjszakára.
- Készítsd el a töltelékeket: A mákoshoz keverd jó össze a hozzávalókat, és a végén tedd bele a mazsolát. Tűzhelyen forrald át a tölteléket. Ha érzésből száraz, akkor tegyél hozzá egy kevés vizet vagy tejet. Ha teszel hozzá mazsolát, (nem kötelező, ha nem szeretitek) akkor arra ügyelj, hogy folyós ne legyen.
- A diós tölteléket is készítsd el, szintén keverd össze a hozzávalókat, és forrald át. Itt is fontos, hogy ne legyen folyós, az állaga inkább olyan legyen, hogy éppen csak kenni lehessen.
- Vedd ki másnap a tésztacipókat a hűtőből és nyújtsd ki őket 3 milliméter vastagra. A széleket vékonyítsd tovább az ujjaiddal. Amint a töltelékek kihűltek, mehetnek a tésztára. Oszlasd el egyenletesen, majd tekerd fel a tésztát. Kend meg tojással a tetejét és helyezd be őket a tepsibe. Villával szurkáld meg, és 180 C fokra előmelegített sütőben süsd készre a bejglit.
Jó étvágyat!







