RETRO RÁDIÓ

Így készítsd a bejglibe a tölteléket, hogy ne durranjon ki

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 12. 05. 12:00

Már az ajtón kopogtat a karácsony, ideje elgondolkodni azon, milyen sütemény kerüljön az ünnepi asztalra. A bejgli mindenki nagy kedvence, de nagyon el lehet rontani, így sütés közben gyakran szétreped. Most viszont egy szuper receptet mutatunk, amivel nem nyúlhatsz mellé!

Észre sem veszed és itt a karácsony. Ideje megtervezni az ünnepi menüt, és a sütiket sem szabad elfelejteni. Nagy kérdés, hogy mi legyen a bejglivel? Melyik lehet az a recept, ami garancia arra, hogy nem durran ki sütéskor. Kevesen tudják, hogy a bajt többnyire a nem jól elkészített töltelék okozza. Ha túl nagy a mennyisége, vagy túlságosan nedves, szétreped a bejgli a sütőben. A tésztát is megfelelően vékonyra érdemes nyújtani. Mutatjuk a receptet, hogyan lesz tökéletes a bejgli.

bejgli karácsonyra
bejgli
Fotó: berni0004 /  Shutterstock

Bejgli recept

Hozzávalók:

tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

tökéletes mákos töltelék

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  •  5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 1 citrom leve és reszelt héja

tökéletes diós töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés tej

Így készítsd el:

  1. Keverd össze a sót és a lisztet. Majd a puha vajat villával nyomd össze és keverd a liszthez. Morzsold bele az élesztőt, utána mehet bele a porcukor, a tejföl, és végül a tojás. Alaposan gyúrd össze a bejgli tésztáját, majd formálj belőle négy cipót. Fóliával takard le őket és hagyd pihenni a hűtőben egy egész éjszakára.
  2. Készítsd el a töltelékeket: A mákoshoz keverd jó össze a hozzávalókat, és a végén tedd bele a mazsolát. Tűzhelyen forrald át a tölteléket. Ha érzésből száraz, akkor tegyél hozzá egy kevés vizet vagy tejet. Ha teszel hozzá mazsolát, (nem kötelező, ha nem szeretitek) akkor arra ügyelj, hogy folyós ne legyen. 
  3. A diós tölteléket is készítsd el, szintén keverd össze a hozzávalókat, és forrald át. Itt is fontos, hogy ne legyen folyós, az állaga inkább olyan legyen, hogy éppen csak kenni lehessen. 
  4. Vedd ki másnap a tésztacipókat a hűtőből és nyújtsd ki őket 3 milliméter vastagra. A széleket vékonyítsd tovább az ujjaiddal. Amint a töltelékek kihűltek, mehetnek a tésztára. Oszlasd el egyenletesen, majd tekerd fel a tésztát. Kend meg tojással a tetejét és helyezd be őket a tepsibe. Villával szurkáld meg, és 180 C fokra előmelegített sütőben süsd készre a bejglit. 

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.