
3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb
A bográcsban főtt étel mindig sokkal jobb ízű, mint amit a konyhában készítesz, de ezeknél a hagyományos magyar ételeknél még szembetűnőbb a különbség!
A szabad tűzön főtt étel az egy külön fogalom, a nyomába se érhet, ami a tűzhelyen fő, hiába ügyes szakács valaki! Nyáron tehát vétek lenne kihagyni a bográcsozást, ebben mindenki egyetért, amiből konfliktus lehet, az legfeljebb az, hogy mi készüljön. Persze van, aki előjön mindenféle bonyolult receptekkel, de a bográcsozást nem kell túlgondolni: a legfinomabbak a magyar ételek! Hoztunk három olyan receptet, melyek már sokaknál beváltak!

1. Körömpörkölt

Hozzávalók:
- 4 db egész sertésláb
- 25 dkg füstölt szalonna
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 db pritamin pakrika
- 1 db TV paprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 3 db paradicsom
- só, bors
- fűszerpaprika, kömény, majoránna
- 0,5 l víz
Elkészítés:
- Alaposan tisztítsd meg a lábakat, majd darabold fel őket bárddal: először hosszában, majd keresztben.
- A füstölt szalonnáról vágd le a bőrt, majd olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg benne a kockákra vágott vöröshagymákat, add hozzá a paprikákat és a paradicsomokat. Süsd együtt őket, míg szét nem fő a paradicsom. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszerpaprikát, a köményt, a majoránnát, babérlevelet és a fokhagymagerezdeket.
- Öntsd fel a sűrű pörköltalapot fél liter vízzel, és tedd bele a körmöket. Lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Ha a hús már kezd elválni a csonttól, ne kavargasd, csak rázogasd meg az edényt néha. Vizet csak akkor adj hozzá, ha már le akar égni! Így jó sűrű lesz a szaft.
- Burgonyával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálalva a legjobb!
2. Lebbencs leves

Hozzávalók:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 liter víz
- 5 közepes burgonya
- 15 dkg lebbencstészta
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só, petrezselyem, pirospaprika
Elkészítés:
- Vágd apró kockákra a szalonnát, olvaszd üvegesre a bográcsban, majd tedd hozzá a kockákra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg. Hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel kb. két liter vízzel.
- Hámozd meg a burgonyákat, vágd karikákra, és add a leveshez. Ekkor tedd a bográcsba a lebbencstésztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Ízlést szerint sózd, a végén apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítsd.
3. Vegyes pörkölt

Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 1,5 kg sertés hátsó csülök
- 50 dkg sertéslapocka
- 50 dkg sertésköröm
- 30 dkg füstölt szalonna
- 5 fej vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 5 gerezd fokhagyma
- só, bors
- majoránna, köménymag
- 4 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
- Tisztítsd meg és csontozd ki a csülköt, a körmöket is alaposan tisztítsd le. Minden húst vágj nagyobb kockákra.
- Szeleteld fel a szalonnát, süsd ki a zsírját, a sült szeleteket szedd ki a zsírból. Ebben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát.
- A lapocka kivételével tedd a húsokat a bográcsba, dobd melléjük a csülök csontját is, és pörköld fehérre a húsokat. Ezután szórd rá a pirospaprikát, keverd össze, majd öntsd rá a vörösbort, add hozzá a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket.
- Főzd egy órán át, majd tedd bele a sertéslapockát is. Lassú tűzön, gyöngyözve főzd, a vizet csak végszükség esetén pótold.






