3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb
A bográcsban főtt étel mindig sokkal jobb ízű, mint amit a konyhában készítesz, de ezeknél a hagyományos magyar ételeknél még szembetűnőbb a különbség!
A szabad tűzön főtt étel az egy külön fogalom, a nyomába se érhet, ami a tűzhelyen fő, hiába ügyes szakács valaki! Nyáron tehát vétek lenne kihagyni a bográcsozást, ebben mindenki egyetért, amiből konfliktus lehet, az legfeljebb az, hogy mi készüljön. Persze van, aki előjön mindenféle bonyolult receptekkel, de a bográcsozást nem kell túlgondolni:a legfinomabbak a magyar ételek!Hoztunk három olyan receptet, melyek már sokaknál beváltak!
1. Körömpörkölt
Hozzávalók:
4 db egész sertésláb
25 dkg füstölt szalonna
3 nagy fej vöröshagyma
1 db pritamin pakrika
1 db TV paprika
1 db hegyes erős paprika
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
3 db paradicsom
só, bors
fűszerpaprika, kömény, majoránna
0,5 l víz
Elkészítés:
Alaposan tisztítsd meg a lábakat, majd darabold fel őket bárddal: először hosszában, majd keresztben.
A füstölt szalonnáról vágd le a bőrt, majd olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg benne a kockákra vágott vöröshagymákat, add hozzá a paprikákat és a paradicsomokat. Süsd együtt őket, míg szét nem fő a paradicsom. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszerpaprikát, a köményt, a majoránnát, babérlevelet és a fokhagymagerezdeket.
Öntsd fel a sűrű pörköltalapot fél liter vízzel, és tedd bele a körmöket. Lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Ha a hús már kezd elválni a csonttól, ne kavargasd, csak rázogasd meg az edényt néha. Vizet csak akkor adj hozzá, ha már le akar égni! Így jó sűrű lesz a szaft.
Burgonyával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálalva a legjobb!
2. Lebbencs leves
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 liter víz
5 közepes burgonya
15 dkg lebbencstészta
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
só, petrezselyem, pirospaprika
Elkészítés:
Vágd apró kockákra a szalonnát, olvaszd üvegesre a bográcsban, majd tedd hozzá a kockákra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg. Hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel kb. két liter vízzel.
Hámozd meg a burgonyákat, vágd karikákra, és add a leveshez. Ekkor tedd a bográcsba a lebbencstésztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Ízlést szerint sózd, a végén apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítsd.
3. Vegyes pörkölt
Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
1,5 kg sertés hátsó csülök
50 dkg sertéslapocka
50 dkg sertésköröm
30 dkg füstölt szalonna
5 fej vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
5 gerezd fokhagyma
só, bors
majoránna, köménymag
4 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
Tisztítsd meg és csontozd ki a csülköt, a körmöket is alaposan tisztítsd le. Minden húst vágj nagyobb kockákra.
Szeleteld fel a szalonnát, süsd ki a zsírját, a sült szeleteket szedd ki a zsírból. Ebben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát.
A lapocka kivételével tedd a húsokat a bográcsba, dobd melléjük a csülök csontját is, és pörköld fehérre a húsokat. Ezután szórd rá a pirospaprikát, keverd össze, majd öntsd rá a vörösbort, add hozzá a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket.
Főzd egy órán át, majd tedd bele a sertéslapockát is. Lassú tűzön, gyöngyözve főzd, a vizet csak végszükség esetén pótold.