RETRO RÁDIÓ

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

Létrehozva2024. 06. 23. 12:00

A bográcsban főtt étel mindig sokkal jobb ízű, mint amit a konyhában készítesz, de ezeknél a hagyományos magyar ételeknél még szembetűnőbb a különbség!

 

A szabad tűzön főtt étel az egy külön fogalom, a nyomába se érhet, ami a tűzhelyen fő, hiába ügyes szakács valaki! Nyáron tehát vétek lenne kihagyni a bográcsozást, ebben mindenki egyetért, amiből konfliktus lehet, az legfeljebb az, hogy mi készüljön. Persze van, aki előjön mindenféle bonyolult receptekkel, de a bográcsozást nem kell túlgondolni: a legfinomabbak a magyar ételek! Hoztunk három olyan receptet, melyek már sokaknál beváltak!

Traditional,Hungarian,Bograch.,Cooking,On,An,Open,Fire.,Traditional,Hungarian
Bográcsban minden finomabb! / Fotó: Robert Bodnar T /  Shutterstock

1. Körömpörkölt

Megosztó étel, de aki szereti, annak fejedelmi lakoma lesz! / Fotó: Szepi Ági

Hozzávalók:

  • 4 db egész sertésláb
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db pritamin pakrika
  • 1 db TV paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 db paradicsom
  • só, bors
  • fűszerpaprika, kömény, majoránna
  • 0,5 l víz

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a lábakat, majd darabold fel őket bárddal: először hosszában, majd keresztben. 
  • A füstölt szalonnáról vágd le a bőrt, majd olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg benne a kockákra vágott vöröshagymákat, add hozzá a paprikákat és a paradicsomokat. Süsd együtt őket, míg szét nem fő a paradicsom. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszerpaprikát, a köményt, a majoránnát, babérlevelet és a fokhagymagerezdeket.
  • Öntsd fel a sűrű pörköltalapot fél liter vízzel, és tedd bele a körmöket. Lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Ha a hús már kezd elválni a csonttól, ne kavargasd, csak rázogasd meg az edényt néha. Vizet csak akkor adj hozzá, ha már le akar égni! Így jó sűrű lesz a szaft.
  • Burgonyával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálalva a legjobb!


2. Lebbencs leves

Az ügyesebbek maguk is elkészíthetik a tésztát. / Fotó: Borai Attila

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 liter víz
  • 5 közepes burgonya
  • 15 dkg lebbencstészta
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • só, petrezselyem, pirospaprika

Elkészítés: 

  • Vágd apró kockákra a szalonnát, olvaszd üvegesre a bográcsban, majd tedd hozzá a kockákra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg. Hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel kb. két liter vízzel.
  • Hámozd meg a burgonyákat, vágd karikákra, és add a leveshez. Ekkor tedd a bográcsba a lebbencstésztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Ízlést szerint sózd, a végén apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítsd.

3. Vegyes pörkölt

A bográcsozás nagyágyúja ez a pörkölt! / Fotó: Ungerbiller Irma Anna

Hozzávalók: 

  • 1 kg marhalábszár
  • 1,5 kg sertés hátsó csülök
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 50 dkg sertésköröm
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • majoránna, köménymag
  • 4 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg és csontozd ki a csülköt, a körmöket is alaposan tisztítsd le. Minden húst vágj nagyobb kockákra.
  • Szeleteld fel a szalonnát, süsd ki a zsírját, a sült szeleteket szedd ki a zsírból. Ebben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát. 
  • A lapocka kivételével tedd a húsokat a bográcsba, dobd melléjük a csülök csontját is, és pörköld fehérre a húsokat. Ezután szórd rá a pirospaprikát, keverd össze, majd öntsd rá a vörösbort, add hozzá a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket.
  • Főzd egy órán át, majd tedd bele a sertéslapockát is. Lassú tűzön, gyöngyözve főzd, a vizet csak végszükség esetén pótold.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.