"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2024.06.23.

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

A bográcsban főtt étel mindig sokkal jobb ízű, mint amit a konyhában készítesz, de ezeknél a hagyományos magyar ételeknél még szembetűnőbb a különbség!

 

A szabad tűzön főtt étel az egy külön fogalom, a nyomába se érhet, ami a tűzhelyen fő, hiába ügyes szakács valaki! Nyáron tehát vétek lenne kihagyni a bográcsozást, ebben mindenki egyetért, amiből konfliktus lehet, az legfeljebb az, hogy mi készüljön. Persze van, aki előjön mindenféle bonyolult receptekkel, de a bográcsozást nem kell túlgondolni: a legfinomabbak a magyar ételek! Hoztunk három olyan receptet, melyek már sokaknál beváltak!

Traditional,Hungarian,Bograch.,Cooking,On,An,Open,Fire.,Traditional,Hungarian
Bográcsban minden finomabb! / Fotó: Robert Bodnar T /  Shutterstock

1. Körömpörkölt

Megosztó étel, de aki szereti, annak fejedelmi lakoma lesz! / Fotó: Szepi Ági

Hozzávalók:

  • 4 db egész sertésláb
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db pritamin pakrika
  • 1 db TV paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 db paradicsom
  • só, bors
  • fűszerpaprika, kömény, majoránna
  • 0,5 l víz

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a lábakat, majd darabold fel őket bárddal: először hosszában, majd keresztben. 
  • A füstölt szalonnáról vágd le a bőrt, majd olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg benne a kockákra vágott vöröshagymákat, add hozzá a paprikákat és a paradicsomokat. Süsd együtt őket, míg szét nem fő a paradicsom. Sózd, borsozd, add hozzá a fűszerpaprikát, a köményt, a majoránnát, babérlevelet és a fokhagymagerezdeket.
  • Öntsd fel a sűrű pörköltalapot fél liter vízzel, és tedd bele a körmöket. Lassú tűzön, éppen csak gyöngyözve főzd 4-5 órán keresztül. Ha a hús már kezd elválni a csonttól, ne kavargasd, csak rázogasd meg az edényt néha. Vizet csak akkor adj hozzá, ha már le akar égni! Így jó sűrű lesz a szaft.
  • Burgonyával, friss kenyérrel és savanyúsággal tálalva a legjobb!


2. Lebbencs leves

Az ügyesebbek maguk is elkészíthetik a tésztát. / Fotó: Borai Attila

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 liter víz
  • 5 közepes burgonya
  • 15 dkg lebbencstészta
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • só, petrezselyem, pirospaprika

Elkészítés: 

  • Vágd apró kockákra a szalonnát, olvaszd üvegesre a bográcsban, majd tedd hozzá a kockákra vágott vöröshagymát, és dinszteld meg. Hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel kb. két liter vízzel.
  • Hámozd meg a burgonyákat, vágd karikákra, és add a leveshez. Ekkor tedd a bográcsba a lebbencstésztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Ízlést szerint sózd, a végén apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítsd.

3. Vegyes pörkölt

A bográcsozás nagyágyúja ez a pörkölt! / Fotó: Ungerbiller Irma Anna

Hozzávalók: 

  • 1 kg marhalábszár
  • 1,5 kg sertés hátsó csülök
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 50 dkg sertésköröm
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • majoránna, köménymag
  • 4 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg és csontozd ki a csülköt, a körmöket is alaposan tisztítsd le. Minden húst vágj nagyobb kockákra.
  • Szeleteld fel a szalonnát, süsd ki a zsírját, a sült szeleteket szedd ki a zsírból. Ebben dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát. 
  • A lapocka kivételével tedd a húsokat a bográcsba, dobd melléjük a csülök csontját is, és pörköld fehérre a húsokat. Ezután szórd rá a pirospaprikát, keverd össze, majd öntsd rá a vörösbort, add hozzá a paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket.
  • Főzd egy órán át, majd tedd bele a sertéslapockát is. Lassú tűzön, gyöngyözve főzd, a vizet csak végszükség esetén pótold.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek