Létrehozva: 2024.06.16.

Ettől a hozzávalótól lesz fejedelmi lakoma a lecsóból

Nincs ennél megosztóbb étel, hiszen mindenki elkészíti nyáron, mégis mindenki máshogy szereti. De melyik az a hozzávaló, ami nélkül nem érdemes megfőzni?

Ritka az a magyar háztartás, ahol legalább egyszer ne készülne a nyár során lecsó – de valószínűleg inkább több tucatszor, hiszen a friss paprika, paradicsom szinte kívánja, hogy lecsó készüljön belőle. Az alapreceptet mindenki ismeri, de utána jönnek az ellentétek a háztartások között: hiszen van, aki natúran szereti, mások pedig alaposan fel akarják turbózni. Abban azonban mindenki egyetért, hogy egy csipet fokhagyma mindenképpen kell bele. Egy online fórumon rengeteg vélemény született azzal kapcsolatban, hogy mitől lesz az igazi a lecsó: a legnépszerűbb összetevő a finom házi kolbász lett, de sokan írták a tojást, a rizst, a füstölt szalonnát sőt, a cukkinit is. Hoztunk három receptet, amiket érdemes kipróbálni, ha valami újdonságra vágysz!

Close,Up,Of,A,Typical,Hungarian,Homemade,Lecso,(lecsó),From
Szinte a végtelenségig variálható a lecsó Fotó: csikiphoto /  Shutterstock

Jó sok kolbásszal

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1 szál házi parasztkolbász
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 db paradicsom
  • 1 kg paprika
  • füstölt szalonna
  • só, bors

Elkészítés:

  • Olvaszd ki a kockákra vágott szalonna zsírját, a megsült szalonnát vedd ki, majd a zsiradékon pirítsd üvegesre a kockákra vágott hagymát. Közben add hozzá a reszelt fokhagymát, majd mehet rá a felszeletelt paprika is. Sózd, borsozd, párold meg fedő alatt, majd add hozzá a hámozott, negyedekre vágott paradicsomot és a karikákra vágott kolbászt is.
  • Önts 2 dl forró vizet a lecsóra, és húsz perc alatt főzd készre. A végén keverd hozzá a sült szalonnakockákat is.

 

Cukkínivel

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg paradicsom
  • 50 dkg paprika
  • 25 dkg cukkini
  • 1 ek pirospaprika
  • olaj

Elkészítés:

  • Párold meg a kockákra vágott hagymát egy kevés olajon, add hozzá a karikákra vágott paprikát, a darabolt cukkinit és a felkockázott paradicsomot. Sózd, párold húsz percig, majd hintsd meg a pirospaprikával. Friss kenyérrel tálalva az igazi!

 

Sok-sok tojással

Hozzávalók:

  • 1 ek zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg paprika
  • 30 dkg paradicsom
  • 4 db tojás
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors

Elkészítés:

  • Hevítsd fel a zsiradékot közepes lángon, add hozzá a karikákra vágott hagymát, sózd meg, hagyd, hogy kicsit összeessen. Add hozzá a karikákra vágott paprikákat, és alacsony lángon, lefedve párold tíz percig.
  • Ha megpuhult a paprika, fűszerezd a pirospaprikával, alaposan keverd el, majd add hozzá a cikkelyekre vágott paradicsomot.
  • Míg a paradicsom megfő, törd fel a tojásokat, és jó alaposan verd fel őket. Vékony sugárban, lassan, folyamatos kevergetés mellett öntsd a lecsóhoz. Ha összeállt, már tálalhatod is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek