Ettől a hozzávalótól lesz fejedelmi lakoma a lecsóból
Nincs ennél megosztóbb étel, hiszen mindenki elkészíti nyáron, mégis mindenki máshogy szereti. De melyik az a hozzávaló, ami nélkül nem érdemes megfőzni?
Ritka az a magyar háztartás, ahol legalább egyszer ne készülne a nyár során lecsó – de valószínűleg inkább több tucatszor, hiszen a friss paprika, paradicsom szinte kívánja, hogy lecsó készüljön belőle. Az alapreceptet mindenki ismeri, de utána jönnek az ellentétek a háztartások között: hiszen van, aki natúran szereti, mások pedig alaposan fel akarják turbózni. Abban azonban mindenki egyetért, hogy egy csipet fokhagyma mindenképpen kell bele. Egy online fórumon rengeteg vélemény született azzal kapcsolatban, hogy mitől lesz az igazi a lecsó: a legnépszerűbb összetevő a finom házi kolbász lett, de sokan írták a tojást, a rizst, a füstölt szalonnát sőt, a cukkinit is. Hoztunk három receptet, amiket érdemes kipróbálni, ha valami újdonságra vágysz!
Jó sok kolbásszal
Hozzávalók:
2 fej hagyma
1 szál házi parasztkolbász
1 gerezd fokhagyma
5 db paradicsom
1 kg paprika
füstölt szalonna
só, bors
Elkészítés:
Olvaszd ki a kockákra vágott szalonna zsírját, a megsült szalonnát vedd ki, majd a zsiradékon pirítsd üvegesre a kockákra vágott hagymát. Közben add hozzá a reszelt fokhagymát, majd mehet rá a felszeletelt paprika is. Sózd, borsozd, párold meg fedő alatt, majd add hozzá a hámozott, negyedekre vágott paradicsomot és a karikákra vágott kolbászt is.
Önts 2 dl forró vizet a lecsóra, és húsz perc alatt főzd készre. A végén keverd hozzá a sült szalonnakockákat is.
Cukkínivel
Hozzávalók:
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom
50 dkg paprika
25 dkg cukkini
1 ek pirospaprika
só
olaj
Elkészítés:
Párold meg a kockákra vágott hagymát egy kevés olajon, add hozzá a karikákra vágott paprikát, a darabolt cukkinit és a felkockázott paradicsomot. Sózd, párold húsz percig, majd hintsd meg a pirospaprikával. Friss kenyérrel tálalva az igazi!
Sok-sok tojással
Hozzávalók:
1 ek zsír
1 fej vöröshagyma
1 kg paprika
30 dkg paradicsom
4 db tojás
1 ek pirospaprika
só, bors
Elkészítés:
Hevítsd fel a zsiradékot közepes lángon, add hozzá a karikákra vágott hagymát, sózd meg, hagyd, hogy kicsit összeessen. Add hozzá a karikákra vágott paprikákat, és alacsony lángon, lefedve párold tíz percig.
Ha megpuhult a paprika, fűszerezd a pirospaprikával, alaposan keverd el, majd add hozzá a cikkelyekre vágott paradicsomot.
Míg a paradicsom megfő, törd fel a tojásokat, és jó alaposan verd fel őket. Vékony sugárban, lassan, folyamatos kevergetés mellett öntsd a lecsóhoz. Ha összeállt, már tálalhatod is.