Ha már most megkívántad a lángos, nem kell várni, míg a strandon ehetsz belőle. Mutatjuk a receptet, és máris nekiláthatsz, hogy délutánra készen is legyen.
Hozzávalók:
1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
2 dl kefir
1 ek só
1,5 dl langyos víz
csipet szódabikarbóna
Így készítsd el:
Keverd össze a liszttel a szódabikarbónát, és morzsold bele az élesztőt. Add hozzá a kefirt és a langyos vizet. Az egészet jól keverd össze úgy, hogy hólyagos legyen a tészta.
Hagyd állni egy órán át. Borítsd rá a tésztát egy olajjal megkent munkalapra, és olajos kézzel formálj belőle ökölnyi nagyságú gömböket.
Serpenyőben, forró olajban süsd ki. A tésztát olajos kézzel húzd szét, és dobd bele a forró olajba. Az egyik oldalát fedővel lefedve a másikat pedig fedő nélkül süsd. Így lesz fantasztikusan ropogós a tészta.
Amikor aranybarna, vedd ki a kész lángost, és szedd papírtörlőre, hogy lecsöpöghessen az olaj róla.
Frissen melegen eheted is!
Természetesen fokhagyma, tejföl sajt és sonka is szuper a tetejére. Ízlés szerint pakold meg a lángost.
Jó étvágyat!
Tipp: Ha barátokat vagy az egész családot várod, készítheted dupla mennyiségben lángost. De ha máskor is szívesen eszel belőle, akkor zárható dobozban a hűtőbe is teheted a kész tésztát. Egy hétig is eláll.