Létrehozva: 2024.05.24.

Eper és bodza, a legyőzhetetlen páros: fantasztikus recepteket mutatunk

Már terem az eper, és még lehet bodzavirágot is szedni. A kettő párosításából pedig fantasztikus ízorgia lehet! Hoztunk három isteni receptet!

Beindult a befőzőszezon, az egyik első dolog, ami üvegekbe kerül, az a mézédes, isteni finom bodzaszörp. Közben most már epret is lehet szüretelni, ha van a kertedben, de már a piacokon is jó árban tudsz venni. A bodza és az eper együtt különlegesen finom ízhatást nyújt, így érdemes akár lekvárba, akár szörpként együtt elkészíteni őket, de isteni édesség is lehet belőlük. Mutatunk három tuti receptet, ha szeretnél valami különlegeset kipróbálni!

Fresh,Elderberry,Blossom,In,Summertime
Érdemes kombinálni a bodzát és az epret! Fotó: Food Impressions /  Shutterstock

Bodzás eperlekvár

Csodás harmóniát alkot a két íz! Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 2 kg friss eper
  • 4 db nagy bodzavirág
  • 30 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 2 teáskanál pektin

Elkészítés:

  • Mosd meg, csumázd le az epret, és vágd kisebb darabokra; felezd vagy negyedeld, mérettől függően.
  • Alaposan mosd meg a bodzavirágokat folyó víz alatt, majd az eperrel együtt tedd fel főni egy fazékban. Add hozzá a cukor felét, és főzd együtt 15 percig.
  • Amikor hab keletkezik a lekvár tetején, szedd le kanállal, majd forrald fel újra. Ha forr, vedd ki a bodzavirágokat; ennyi idő is elég, hogy az illatuk, ízük átjárja a lekvárt!
  • Sűrítsd be a lekvárt a maradék cukorral és a pektinnel; a végén add hozzá a citrom levét, hiszen az is kiemeli az ízeket.
  • Tisztára mosott, csírátlanított befőttesüvegekbe szedd a lekvárt még forrón, az üvegeket zárd le jó alaposan, és állítsd fejre őket öt percre. Száraz dunsztban hagyd őket hűlni legalább 24 órán át, majd mehetnek is kamrába.

Epres bozdaszörp

Télire is elteheted ezt a különleges szörpöt. Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 50 fej bodzavirág (kb. egy kosár)
  • 5 db bio citrom
  • 0,5 kg eper
  • 3 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 ek citromsav

Elkészítés:

  • A vizet a cukorral forrald fel, majd hagyd teljesen kihűlni; ekkor add hozzá a citromsavat.
  • Tisztítsd meg a bodzavirágokat: szedd le az elhalt, fonnyadt részeket, a zöld kocsányokat, és a rovarokat. Megmosni nem szabad, hiszen azzal lemosod az illatos virágport is!
  • Vágd karikákra a citromot, darabold fel a megmosott epreket. Fogj egy nagyobb befőttes üveget, abba rétegezd a citromot, az epret, a bodzavirágot, majd a végén öntsd rá a cukros-citromsavas levet.
  • Zárd le az üveget, és hagyd állni a szörpöt legalább egy éjszakán át. Ezután szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe. A hűtőben 8-10 napig eláll, de akár nedves dunsztban tartósíthatod is, hogy télire is legyen.

Epres-bozdás tiramisu

Tiramisu.,Traditional,Italian,Dessert,With,Strawberry,And,Mascarpone.,Closeup.
Különleges ízt ad az epres tiramisunak a bodzaszörp. Fotó: Grazziela /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 70 dkg eper
  • 250 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 kiskanál citromlé
  • 3 ek bodzaszörp
  • 1 tk kakaópor díszítésnek (ízlés szerint)

Elkészítés:

  • Mosd meg és csepegtesd le az epret, majd darabold fel. Tedd egy nagy edénybe, önts rá 0,5 dl vizet és egy kiskanál citromlét. Pürésítsd botmixerrel, majd forrald össze, hogy sűrűsödjön egy picit, majd a végén add hozzá a bodzaszörpöt.
  • Válaszd szét a tojásokat, a sárgájukat keverd ki másfél evőkanál cukorral. Add hozzá a mascarponét, és addig keverd, míg kemény, habos krémet nem kapsz.
  • A tojásfehérjékből és a maradék cukorból verj kemény habot, majd ezt óvatosan keverd össze a mascarponés krémmel. Ezután összeállíthatod a tiramisut: egy nagyobb tál alját rakj ki babapiskótákkal, locsold meg őket a lehűtött eperkrémmel. Kend meg a tetejét a mascarponés krémmel, helyezz rá néhány friss eperdarabot. Folytasd a rétegezést, majd ha elfogytak a hozzávalók, a tiramisu tetejét díszítsd eperrel és bodzavirággal, vagy szórd meg kakaóporral. A kész tiramisut tedd a hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

origo.hu

Tíz nap alatt összeomlott Németország

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

borsonline.hu

Elindult a Balatonra a TV2 milliomosa, de oda már nem érkezett meg: baj van

mandiner.hu

Német katonai szakértő: Ukrajna veresége nyilvánvalóvá válik, és a nyugati fegyverek után katonákat követelnek majd

mindmegette.hu

Elég egy pillantás a görögdinnyére, és máris tudod, melyik az édes!

mandiner.hu

A stuttgarti klinika most mindent elárult Varga Barnabás állapotáról

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

travelo.hu

VIDEÓ: A világ legfélelmetesebb repülőterei, ahol rémálom a leszállás

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Kevert meggyes gáztepsiben: Így készül a legfinomabb nyári sütemény

FAZÉK

Így lesz legfinomabb a kolbászos tojásrántotta

FAZÉK

100 éves lett a magyarok kedvenc sajtja, így készítsd el olcsón te is otthon

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Megújult a krumplistészta: az egész család kedvence lesz a tepsis verzió

FAZÉK

Unod a lekvárt? Ezeket a sütiket sütheted meg a nyári idénygyümölcsökből

FAZÉK

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

FAZÉK

A szilvásgombóc kistestvére most a legfinomabb: jöhet a sárgabarack