Beindult a befőzőszezon, az egyik első dolog, ami üvegekbe kerül, az a mézédes, isteni finom bodzaszörp. Közben most már epret is lehet szüretelni, ha van a kertedben, de már a piacokon is jó árban tudsz venni. A bodza és az eper együtt különlegesen finom ízhatást nyújt, így érdemes akár lekvárba, akár szörpként együtt elkészíteni őket, de isteni édesség is lehet belőlük. Mutatunk három tuti receptet, ha szeretnél valami különlegeset kipróbálni!
Bodzás eperlekvár
Hozzávalók:
2 kg friss eper
4 db nagy bodzavirág
30 dkg cukor
fél citrom leve
2 teáskanál pektin
Elkészítés:
Mosd meg, csumázd le az epret, és vágd kisebb darabokra; felezd vagy negyedeld, mérettől függően.
Alaposan mosd meg a bodzavirágokat folyó víz alatt, majd az eperrel együtt tedd fel főni egy fazékban. Add hozzá a cukor felét, és főzd együtt 15 percig.
Amikor hab keletkezik a lekvár tetején, szedd le kanállal, majd forrald fel újra. Ha forr, vedd ki a bodzavirágokat; ennyi idő is elég, hogy az illatuk, ízük átjárja a lekvárt!
Sűrítsd be a lekvárt a maradék cukorral és a pektinnel; a végén add hozzá a citrom levét, hiszen az is kiemeli az ízeket.
Tisztára mosott, csírátlanított befőttesüvegekbe szedd a lekvárt még forrón, az üvegeket zárd le jó alaposan, és állítsd fejre őket öt percre. Száraz dunsztban hagyd őket hűlni legalább 24 órán át, majd mehetnek is kamrába.
Epres bozdaszörp
Hozzávalók:
50 fej bodzavirág (kb. egy kosár)
5 db bio citrom
0,5 kg eper
3 liter víz
1 kg cukor
2 ek citromsav
Elkészítés:
A vizet a cukorral forrald fel, majd hagyd teljesen kihűlni; ekkor add hozzá a citromsavat.
Tisztítsd meg a bodzavirágokat: szedd le az elhalt, fonnyadt részeket, a zöld kocsányokat, és a rovarokat. Megmosni nem szabad, hiszen azzal lemosod az illatos virágport is!
Vágd karikákra a citromot, darabold fel a megmosott epreket. Fogj egy nagyobb befőttes üveget, abba rétegezd a citromot, az epret, a bodzavirágot, majd a végén öntsd rá a cukros-citromsavas levet.
Zárd le az üveget, és hagyd állni a szörpöt legalább egy éjszakán át. Ezután szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe. A hűtőben 8-10 napig eláll, de akár nedves dunsztban tartósíthatod is, hogy télire is legyen.
Epres-bozdás tiramisu
Hozzávalók:
70 dkg eper
250 g mascarpone
3 db tojás
1 csomag babapiskóta
1 kiskanál citromlé
3 ek bodzaszörp
1 tk kakaópor díszítésnek (ízlés szerint)
Elkészítés:
Mosd meg és csepegtesd le az epret, majd darabold fel. Tedd egy nagy edénybe, önts rá 0,5 dl vizet és egy kiskanál citromlét. Pürésítsd botmixerrel, majd forrald össze, hogy sűrűsödjön egy picit, majd a végén add hozzá a bodzaszörpöt.
Válaszd szét a tojásokat, a sárgájukat keverd ki másfél evőkanál cukorral. Add hozzá a mascarponét, és addig keverd, míg kemény, habos krémet nem kapsz.
A tojásfehérjékből és a maradék cukorból verj kemény habot, majd ezt óvatosan keverd össze a mascarponés krémmel. Ezután összeállíthatod a tiramisut: egy nagyobb tál alját rakj ki babapiskótákkal, locsold meg őket a lehűtött eperkrémmel. Kend meg a tetejét a mascarponés krémmel, helyezz rá néhány friss eperdarabot. Folytasd a rétegezést, majd ha elfogytak a hozzávalók, a tiramisu tetejét díszítsd eperrel és bodzavirággal, vagy szórd meg kakaóporral. A kész tiramisut tedd a hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek.