Létrehozva: 2024.05.24.

Eper és bodza, a legyőzhetetlen páros: fantasztikus recepteket mutatunk

Már terem az eper, és még lehet bodzavirágot is szedni. A kettő párosításából pedig fantasztikus ízorgia lehet! Hoztunk három isteni receptet!

Beindult a befőzőszezon, az egyik első dolog, ami üvegekbe kerül, az a mézédes, isteni finom bodzaszörp. Közben most már epret is lehet szüretelni, ha van a kertedben, de már a piacokon is jó árban tudsz venni. A bodza és az eper együtt különlegesen finom ízhatást nyújt, így érdemes akár lekvárba, akár szörpként együtt elkészíteni őket, de isteni édesség is lehet belőlük. Mutatunk három tuti receptet, ha szeretnél valami különlegeset kipróbálni!

Fresh,Elderberry,Blossom,In,Summertime
Érdemes kombinálni a bodzát és az epret! Fotó: Food Impressions /  Shutterstock

Bodzás eperlekvár

Csodás harmóniát alkot a két íz! Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 2 kg friss eper
  • 4 db nagy bodzavirág
  • 30 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 2 teáskanál pektin

Elkészítés:

  • Mosd meg, csumázd le az epret, és vágd kisebb darabokra; felezd vagy negyedeld, mérettől függően.
  • Alaposan mosd meg a bodzavirágokat folyó víz alatt, majd az eperrel együtt tedd fel főni egy fazékban. Add hozzá a cukor felét, és főzd együtt 15 percig.
  • Amikor hab keletkezik a lekvár tetején, szedd le kanállal, majd forrald fel újra. Ha forr, vedd ki a bodzavirágokat; ennyi idő is elég, hogy az illatuk, ízük átjárja a lekvárt!
  • Sűrítsd be a lekvárt a maradék cukorral és a pektinnel; a végén add hozzá a citrom levét, hiszen az is kiemeli az ízeket.
  • Tisztára mosott, csírátlanított befőttesüvegekbe szedd a lekvárt még forrón, az üvegeket zárd le jó alaposan, és állítsd fejre őket öt percre. Száraz dunsztban hagyd őket hűlni legalább 24 órán át, majd mehetnek is kamrába.

Epres bozdaszörp

Télire is elteheted ezt a különleges szörpöt. Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 50 fej bodzavirág (kb. egy kosár)
  • 5 db bio citrom
  • 0,5 kg eper
  • 3 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 ek citromsav

Elkészítés:

  • A vizet a cukorral forrald fel, majd hagyd teljesen kihűlni; ekkor add hozzá a citromsavat.
  • Tisztítsd meg a bodzavirágokat: szedd le az elhalt, fonnyadt részeket, a zöld kocsányokat, és a rovarokat. Megmosni nem szabad, hiszen azzal lemosod az illatos virágport is!
  • Vágd karikákra a citromot, darabold fel a megmosott epreket. Fogj egy nagyobb befőttes üveget, abba rétegezd a citromot, az epret, a bodzavirágot, majd a végén öntsd rá a cukros-citromsavas levet.
  • Zárd le az üveget, és hagyd állni a szörpöt legalább egy éjszakán át. Ezután szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe. A hűtőben 8-10 napig eláll, de akár nedves dunsztban tartósíthatod is, hogy télire is legyen.

Epres-bozdás tiramisu

Tiramisu.,Traditional,Italian,Dessert,With,Strawberry,And,Mascarpone.,Closeup.
Különleges ízt ad az epres tiramisunak a bodzaszörp. Fotó: Grazziela /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 70 dkg eper
  • 250 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 kiskanál citromlé
  • 3 ek bodzaszörp
  • 1 tk kakaópor díszítésnek (ízlés szerint)

Elkészítés:

  • Mosd meg és csepegtesd le az epret, majd darabold fel. Tedd egy nagy edénybe, önts rá 0,5 dl vizet és egy kiskanál citromlét. Pürésítsd botmixerrel, majd forrald össze, hogy sűrűsödjön egy picit, majd a végén add hozzá a bodzaszörpöt.
  • Válaszd szét a tojásokat, a sárgájukat keverd ki másfél evőkanál cukorral. Add hozzá a mascarponét, és addig keverd, míg kemény, habos krémet nem kapsz.
  • A tojásfehérjékből és a maradék cukorból verj kemény habot, majd ezt óvatosan keverd össze a mascarponés krémmel. Ezután összeállíthatod a tiramisut: egy nagyobb tál alját rakj ki babapiskótákkal, locsold meg őket a lehűtött eperkrémmel. Kend meg a tetejét a mascarponés krémmel, helyezz rá néhány friss eperdarabot. Folytasd a rétegezést, majd ha elfogytak a hozzávalók, a tiramisu tetejét díszítsd eperrel és bodzavirággal, vagy szórd meg kakaóporral. A kész tiramisut tedd a hűtőbe egy pár órára, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

origo.hu

Köllő Babett a vízparton mutogatja a tangás fenekét - képek

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

life.hu

Lajos herceg dudaszóra táncolt Károly király parádéján - enné cukibbat ma nem látsz - GALÉRIA

magyarnemzet.hu

Balkáni konfliktus Németországban, durva a helyzet az Eb-meccs előtt + videó

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

vg.hu

Választás 2024: megszületett a döntés, ki Budapest új főpolgármestere – bejelentették a végeredményt

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

mindmegette.hu

Itt a nagy bolti sörkörkép: drága mulatság lehet az otthoni meccsnézés

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

ripost.hu

Három jel, amiből tudhatod, hogy valaki igazán kedvel téged

ripost.hu

„Egy-két dolog meglepett minket" - nagy a baj a magyar válogatottnál

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

100 éves lett a magyarok kedvenc sajtja, így készítsd el olcsón te is otthon

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ettől a hozzávalótól lesz fejedelmi lakoma a lecsóból

FAZÉK

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

FAZÉK

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

FAZÉK

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle