FAZÉK

Szerző WB

Létrehozva: 2024.05.12.

Te is szereted a bodzát? Mutatjuk, hogyan lesz torta, fánk belőle! Akár még ki is ránthatod

Nyílik a bodza! A hazánkban is őshonos növény sokkal több mindenre felhasználható, mint hinnéd. Legtöbbször limonádé vagy szörp készül belőle, de tudtad, hogy ízesíthetsz vele akár tortát, fánkot is?

Szerző WB

Epres-bodzás kocka

Hozzávalók (4 személyre):

A piskótához:

  • 3 db tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt

Az epres krémhez:

  • 200 g eper
  • 200 ml tejszín
  • 80 g porcukor
  • 4 lap zselatin
  • 1 csomag vaníliás cukor

A bodzás krémhez:

  • 200 ml házi vagy 100 ml készen kapható bodzaszörp
  • 200 ml görög joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 lap zselatin
  • 100 ml tejszín
  • 2 ek. porcukor
  • fél citrom héja

 

Elkészítés:

1. Az egész tojásokat a cukorral keverjük egy habverővel, öt percig maximális fokozaton. Amikor már megnőtt a térfogata, és teljesen kivilágosodott, fakanállal forgassuk bele a lisztet. Öntsük közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 10-15 percig 180 fokos sütőben. Borítsuk rácsra, húzzuk le a papírt, teljesen hűtsük ki.

2. Az epret tisztítsuk meg és turmixoljuk össze. A tejszínből verjünk habot a porcukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A négy zselatinlapot áztassuk be, majd nyomkodjuk ki, és kevés forró vízben oldjuk fel. Jól dolgozzuk el az epres masszával, végül forgassuk bele a tejszínhabot is.

3. A kihűlt piskótát tegyük vissza a tepsibe, öntsük rá az epres habot, és dermesszük ki hideg helyen.

4. A házi bodzaszörpöt forraljuk fel hűtsük ki. A bodzás krémhez keverjük össze a bodzaszörpöt a citrom reszelt héjával, a joghurttal és a vaníliás cukorral. Verjük habbá a tejszínt a porcukorral. A zselatint áztassuk be, nyomkodjuk ki, forró vízben oldjuk fel, keverjük hozzá a bodzás joghurtoz, végül dolgozzuk bele a tejszínhabot is. Simítsuk rá a már megszilárdult rózsaszín hab tetejére, és ezt is dermesszük ki. Tálaljuk kockára vágva, eperrel, citromszeletekkel díszítve.

 

 

Sörtésztás bodzavirág

Hozzávalók (4 személyre):

  • 12-16 nagyobb bodzavirág
  • 2 tojás
  • 200 g liszt
  • 200 ml sör
  • 1 csipet só
  • 1 ek. cukor
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a tálaláshoz

 

1. Keverjük habosra az egész tojásokat, majd csomómentesen dolgozzuk el benne a lisztet, a sót, a cukrot és a sört. Sűrű palacsintatésztát kell kapnunk – ha szükséges, hígítsuk kis vízzel.

2. Forrósítsunk bő olajat. A lerázott virágokat mártsuk a masszába, és a forró olajban süssük aranyszínűre. Hintsük meg fahéjas porcukorral, és tálaljuk azonnal.

 

Bodzás-epres joghurtos panna cotta

Hozzávalók (4 személyre):

  • pár darab babapiskóta

Az epres réteghez:

  • 300 g eper
  • 1-2 ek. cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 6 lap zselatin
  • A bodzás réteghez:
  • 300 ml sűrű görög joghurt
  • 400 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 2-4 ek. sűrű bodzaszörp
  • 1 kezeletlen citrom
  • 8 lap zselatin

Az összeállításhoz:

  • 1 ek. bodzaszörp
  • 100 ml tej

 

Elkészítés:

1. Egy hosszúkás, szögletes sütőformát béleljünk ki átlátszó fóliával úgy, hogy minél kevésbé legyen ráncos az oldala. 

2. Először az epres réteget készítsük el. Pár szép epret tegyünk félre, a többit főzzük fel 200 ml vízben, közben ízesítsük cukorral és citromlével. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe. Az epervelőt törjük át szitán. Oldjuk fel benne a kifacsart zselatint. Öntsük bele az előkészített formába úgy, hogy 3-4 mm magas legyen. A félretett epret szeleteljük fel, és ha kezd dermedni az eperzselé, rakjuk rá sorban. 

3. A fehér, bodzás réteghez áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe. Keverjük ki a joghurtot a vaníliás cukorral, a porcukorral, a citrom reszelt héjával, kifacsart levével. Melegítsük fel a szörpöt, oldjuk fel benne a kifacsart zselatint. A tejszínből verjünk habot, óvatosan, hogy ne törjük meg, elvegyítjük a joghurtos alapkrémben. Végül hőkiegyenlítéssel oszlassuk el a joghurtos habban a bodzaszörpös zselatint. Öntsük rá a megdermedt epres rétegre, az eperszeletek tetejére.

4. Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Ha már megszilárdult, akkor a babapiskótákat mártsuk meg a bodzaszörppel megmelegített tejben, és szép sorban rakjuk rá a krém tetejére. Hűtsük még pár órát, hogy biztosan megszilárduljon a közepe is. Tálalás előtt óvatosan fordítsuk át egy tálra. A tetejét díszítsük friss eperrel és bodzavirággal.

Fotó: Nemeth Andras Peter 

Bodzavirágkrémes égetett fánk 

Hozzávalók (4 személyre):

A tésztához:

  • 200 ml víz
  • 50 g vaj
  • 50 g zsír
  • 1 csipet só
  • 200 g liszt
  • 5 tojás

A krémhez: 

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 150 ml bodzaszörp
  • 150 ml tej
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. cukor
  • 80 g puha vaj
  • 100 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 150 g fehér csoki
  • bodzavirág
  • apró fehér cukrok

 

1. Először az égetett tésztát készítsük el. Egy fazékban forraljuk fel a vizet a sóval és a kétféle zsiradékkal. Folyamatos keverés mellett öntsük bele a lisztet, és kevergetve főzzük nagyon sűrűre. Vegyük le a tűzről, és egyesével dolgozzuk bele az egész tojásokat (célszerű elektromos habverőt használni hozzá).

2. Egy nagy tepsibe terítsünk sütőpapírt. Egy habzsák vagy egy evőkanál segítségével kis kupacokat rakjunk a tésztából, jó messzire egymástól, mert nagyon meg fognak nőni. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Tíz perc múlva vegyük le a hőfokot 180-ra, és süssük még körülbelül negyedórán át. Ha kész tegyük rácsra, hűtsük ki.

3. A krémhez először főzzük meg a vaníliás pudingport a tej és a bodzaszörp keverékében, keverjük hozzá a citromlevet, a vaníliás cukrot és az egy evőkanál cukrot. A tejszínből verjünk habot. A kihűlt pudinghoz keverjük hozzá a kihabosított vajat és a tejszínhabot. Töltsük csillagcsőrös habzsákba.

4. A hideg fánkokat vágjuk el keresztbe, és töltsük  bele a krémet.

5. A fehér csokit olvasszuk meg, és vonjuk be vele a levágott kalapokat, mindegyikre tegyünk egy-egy fürtöcske bodzavirágot, szórjunk rá apró fehér cukrot. Ha megdermedt a csoki, nyomjuk a hab tetejébe a kalapkát.

Fotó: Bela Bankuti

Epres-bodzás torta

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 3 db tojás
  • 3 csapott evőkanál liszt
  • 3 csapott evőkanál cukor

A közös krémalaphoz:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml joghurt
  • 150 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az epres krémhez:

  • fél adag fehér krém
  • 300 g epervelő
  • 10 g porzselatin

A bodzás krémhez:

  • fél adag fehér krém
  • fél kezeletlen citrom
  • 100 ml házi bodzaszörp
  • 15 g porzselatin

A tetejére:

  • 1 kis csokor bodzavirág
  • 1-2 ág menta

Elkészítés:

1. Elektromos habverővel maximális fokozaton verjük halványsárga krémmé az egész tojásokat a cukorral (4-5 perc). Vegyítsük bele a lisztet. Egy nagy (24-26 cm átmérőjű), kerek tortaforma aljába szabjunk papírt, öntsük bele a piskótamasszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Utána borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen lehűlni.

2. Közben készítsük el a krémeket. A közös alaphoz keverjük ki a mascarponét a joghurttal, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd dolgozzuk bele a habbá vert tejszínt. Osszuk kétfelé, az egyik felét rakjuk be a hűtőbe. A másik feléhez adjuk hozzá az epervelőt.

3. A porzselatint áztassuk be egy kevés hideg vízbe, majd melegítsük forrásig. Hőkiegyenlítéssel oszlassuk el az epres krémben. 

4. A piskótalap köré állítsunk tortagyűrűt. Öntsük rá az epres krémet, és tegyük a hűtőszekrénybe dermedni legalább két órára.

5. A bodzaszörpbe keverjük bele a zselatint, hagyjuk állni. Vegyük elő a hűtőszekrényből a félretett krémet, reszeljük bele a citrom héját, facsarjuk bele a levét. A zselatinos bodzaszörpöt melegítsük forrásig. Hőkiegyenlítéssel dolgozzuk bele a citromos krémbe. Öntsük rá az epres rétegre, és ismét rakjuk a hűtőszekrénybe pár órára. 

Tálalás előtt díszítsük a tetejét bodzavirággal és mentalevelekkel.

Fotó: Bela Bankuti

(recept/fotó: Vidék íze archívum)

 

 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek