Ha imádod a bodzát, akkor idén lekvárt is készíts belőle, nemcsak a szörpje isteni. A lekvár szuper a sütikben, palacsintában, de még a reggeli kenyérre is teheted. Ha jól készíted el, akkor sokáig eláll. Fontos, hogy a bodzát a forgalomtól távoli helyről szedd be. Mutatjuk a dzsem szuper receptjét. Ezt a finomságot az egész család szeretni fogja.
Hozzávalók:
10-15 db bodzavirág tényér
1 db citrom
15 l víz
30 dkg cukor
3 db nagyobb alma
1 ek citromsav
1 csomag dzsemfix 3:1 arányú
Így készítsd el:
A bodzavirág tányérról csipkedd le a pici virágokat. Ez egy kicsit időigényes. A citromot vágd fel karikákra. Egy tálba tedd őket bele, add hozzá a cukrot és a vizet és hagyd állni éjszakára.
Másnap az almákat mosd meg, pucold meg és reszeld le. Add hozzá a beáztatott virágokhoz az citromsavval együtt és főzd 10-15 percen keresztül.
Az egészet botmixerrel pürésítsd, add hozzá a dzsemfixet és főzd tovább 5 percen keresztül.
Majd, öntsd bele a tiszta üvegekbe a lekvárt, és száraz dunsztba hagyd kihűlni. Végül mehet is a kamra polcára.