
Ezzel a módszerrel lesz a legfinomabb a házi bodzaszörp
Már bimbózik a bodza, ideje felkészülni a szörpszezonra! Ez az isteni és egészséges frissítő egész nyáron jólesik, de télire is tartalékolhatsz belőle. Mutatjuk, mitől lesz isteni az íze!
A befőzőszezon a bodzával kezdődik, ideje megszámolni az üvegeket, előkészíteni a fazekakat, mert nemsokára virágba borulnak a bokrok! A házi bodzaszörp különleges ízével mindenkit levesz a lábáról, ráadásul igencsak egészséges, hiszen tele van C-vitaminnal, a gyógynövényként is nyilvántartott bodzavirág vízhajtó hatással is bír, és segíti az emésztést is.

A kinyílt virágokat érdemes napfényben, dél körül szedni, hiszen ilyenkor a legmagasabb az hatóanyag-tartalmuk, így a szörp is sokkal finomabb ízű lesz; és az sem mindegy, hol szeded a bodzavirágot, hiszen érdemes kerülni az útmenti bokrokat. A házi bodzaszörp elkészítése egyszerű, mutatjuk lépésről-lépésre, hogyan lesz tökéletes!
Hozzávalók:
- 1,5 liter víz
- 25 db bodzavirág
- 3 db bio citrom
- 1 db bio narancs
- 1 tk citromsav
- 75 dkg cukor
- 1 tk citromsav
Elkészítés:
- Nézd át a virágokat, rázd le róluk a bogarakat; de ne mosd meg őket, hiszen ezzel a virágport is lemosod. Tedd őket egy nagy tálba, add hozzájuk a karikákra vágott citromot és narancsot, majd tedd félre.
- Forrald fel a vizet, majd öntsd a bodzavirágokra. Fedd le, hagyd állni egy éjszakát. Másnap szűrd le, öntsd egy lábasba a levet. Add hozzá a citromsavat és a cukrot, majd tedd fel a tűzhelyre.
- Lassan melegítsd fel, várd meg, hogy feloldódjon a cukor. Ha felforrt, pár percig főzd, majd tölcsérrel, még forrón öntsd a szörpöt csírátlanított üvegekbe. Az üvegeket jól zárd le, hagyd őket szárazdunsztban kihűlni.






