Létrehozva: 2022.05.15.

5 isteni finomság bodzavirágból

Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használjuk ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsünk egyszerű, mégis ízletes finomságokat.

 

A fekete bodza még a szmogos városi levegőt is jól tűri, de előnyösebb egy erdei kirándulás során gyűjteni, hogy a tiszta és illatos virágból készíthessünk mennyei, gyógyító finomságokat magunknak. Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használd ki a lehetőséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerû finomságokat.

Kevesen tudják, de ebből az egyszerű, tavaszi virágból nem csak ízletes szörpöt lehet készíteni. A bodza ugyanis számtalan gyógyhatással rendelkezik: csökkenti a reumatikus fájdalmakat, a fülgyulladást, csillapítja a lázat és a köhögést, enyhíti a meghűléses betegségek tüneteit is. Szárítva és frissen is frissen is érdemes kipróbálni.

Fotó: Shutterstock

Megfázás ellen is kiváló

Keverjünk össze egy-egy adag friss bodza-, és hársfavirágot egy kevés borsmenta levéllel. Két evőkanál teakeveréket forrázzunk le 3 dl vízzel és hagyjuk állni, letakarva 10 percig. A bodza édes zamatának köszönhetően a gyógyteánk nem is kíván további édesítést, azonban gyógyító hatását fokozhatjuk egy kevés méz hozzáadásával.

Mire használhatjuk még?

- A bodzavirágból készült teát gyakran alkalmazzák herpesz ellen is. Belsőleg fogyasztva segít a szervezetnek a herpesz legyőzésében, és külsőleg alkalmazva is hatásos lehet.

- A tavaszi fáradtság leküzdésében is segítségünkre lehet a bodza, hiszen a bene rejlő C-vitamin erősíti az immunrendszerünket, de B-vitamint, magnéziumot és vasat is tartalmaz.

5 szuper recept

1. Bolondítsuk meg a szörpöt

A bodza virágait cukorral és citrommal vízbe áztatva hűsítő italt készíthetünk, melyet izgalmasabbá tehetünk egy kevés citromfű-, vagy mentalevéllel.

Miért egészséges? 

A szervezet hurutjait oldja, a gyomorban és belekben ugyanúgy, mint a tüdőben is. Felső légúti hurutok és a hozzájuk társuló tünetek, mint köhögés, rekedtség, orrdugulás esetén a bodzavirág teája forrón, mézesen, citromosan segíti az izzadást, megkönnyíti a hurutok felszakadását, kiürülését, és csillapítja a kísérő lázat.  Az arcüregben, homloküregben, középfülben is segíti a letapadt, besűrűsödött váladék oldását. Kellemes ízű tea, amely a szomjúságérzetet is csökkenti, és hozzájárul a megnövekedett folyadékigény kielégítéséhez. Jelentős vértisztító, amely által az egész szervezetet, minden szerv működését jótékonyan támogatja. Az érfalakra rakódott szennyeződéseket leoldja, növeli az érfalak rugalmasságát, karban tartja ezáltal a vérnyomást is. Vízhajtó hatása révén a vesét, a húgyhólyagot és a húgyutakat átmossa. Vesehomok képződés, vesekő kialakulásának megelőzésre is javallott. Jótékony kiegészítője a fogyókúráknak. Nőknél a méh miómája, gyógyküret, vagy termékenységi problémák esetében a bodzavirág teája segíti a női szövetek tisztulását is, a méhnyálkahártya regenerálódását gyorsítja, frissíti, fiatalítja a belső nemi szerveket.

2. Bodzás kuglóf

A kuglóf tésztájába keverjünk 4 evőkanál lecsipkedett bodzavirágot, így süssük ki. Ha már kihűlt a kuglóf, a tetejét forró fondant-al (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva) csorgassuk végig, a máz hamar köt. Díszítésként hintsük meg bodzavirággal.

3. Bundás bodza

A bodzavirágot mártsuk sűrű palacsintatésztába, és süsd ki kevés vajon. Porcukorral és eperlekvárral isteni! Hagyjunk egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.

4. Bodzazselé

A zselé készítéséhez szükségünk lesz egy adag bodzalére, amit forraljunk össze étkezési zselatinnal, cukorral és citromsavval. Amikor a zselé felforrt, főzhetünk bele citromkarikákat, eper szeleteket, levendula virágját. A levendulával bánjunk csínján, nagyon erős aromájú növény. A kihűlt zselét kanalazhatjuk friss gyümölcs mellé, vagy felhasználhatjuk torta díszítésére is.

5. Vaníliás bodzakrém

Készítsünk főzés nélküli vaníliapudingot úgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsük. A krémhez annyival kevesebb tejet adjunk, amennyi a szörpöt öntöttünk bele. Fokozhatjuk az íz hatást, ha gyümölccsel párosítjuk a bodzás pohárkrémet. Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!



 



 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Folyton hányt, és halálfélelme volt, nem bírta tovább a 25 éves sportoló

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

hirtv.hu

Egyre kevesebben állnak Karácsony Gergely mögött + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!