
Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka
Itt az ideje elkészíteni ezt a finom nyári savanyúságot! Ahhoz, hogy ne puhuljon meg, és hosszú ideig roppanós maradjon, érdemes bevetni ezt a trükköt!
A kovászos uborka nemcsak finom, de nagyon egészséges is, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni, és ahogy egyre több uborka terem, végre az ára is megfizethető. Egész nyáron érdemes enni ezt a savanyúságot, ami akkor az igazi, ha az uborkák nem puhulnak meg, hanem finom, roppanósak maradnak – akár több hétig is, ha addig el nem fogynak. Ennek a legnagyobb titka nem más, mint az, hogy a kovászos uborka egyenletes melegben, legalább 25 Celsius fokon érjen – és közben nem szabad kitenni a napra! Utóbbit nagyon sokan tudják rosszul, és neki se állnak a kovászosuborka-készítésnek, ha felhős az idő, pedig a napon túl gyorsan erjed, emiatt pedig megpuhul az uborka. Emellett természetesen fontos a hibátlan alapanyag és a tisztaság is, hogy tökéletes, roppanós legyen a végeredmény. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:
- uborka
- friss kaporlevél
- kenyérszelet
- só
Elkészítés:
- Folyó víz alatt, egy vadonatúj mosogatószivacs dörzsis felével jó alaposan sikáld meg az uborkákat, hogy minden szennyeződés lejöjjön róluk. Vágd le a végeket, és két oldalról hasítsd fel őket úgy, hogy éppen egyben maradjanak.
- Alaposan moss ki egy nagyobb befőttesüveget, tegyél bele egy marékkal a megmosott kaporból, majd helyezd bele az uborkákat, míg meg nem telik. Ezután mehet rá a kapor másik fele, majd készítsd el a felöntőlét.
- Ahány literes a befőttesüveged, annyi evőkanál sót tegyél a vízbe (pl. 3 liter vízhez 3 evőkanál só), és forrald fel. Hűtsd vissza kéz-melegre, majd öntsd az uborkákra. Tedd a tetejére a kenyérszeletet – a legjobb, ha házi, kovászos kenyeret használsz –, majd tedd meleg helyre az üveget. Három nap múlva elkészül a házi kovászos uborka. Távolítsd el az ázott kenyeret és a nagyobb kaporcsomókat, szűrd le a levet, és tedd zárható dobozban vagy kisebb üvegekben a hűtőbe. Hetekig eláll, és friss, ropogós marad!






