RETRO RÁDIÓ

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Létrehozva2024. 06. 15. 16:45

Itt az ideje elkészíteni ezt a finom nyári savanyúságot! Ahhoz, hogy ne puhuljon meg, és hosszú ideig roppanós maradjon, érdemes bevetni ezt a trükköt!

A kovászos uborka nemcsak finom, de nagyon egészséges is, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni, és ahogy egyre több uborka terem, végre az ára is megfizethető. Egész nyáron érdemes enni ezt a savanyúságot, ami akkor az igazi, ha az uborkák nem puhulnak meg, hanem finom, roppanósak maradnak – akár több hétig is, ha addig el nem fogynak. Ennek a legnagyobb titka nem más, mint az, hogy a kovászos uborka egyenletes melegben, legalább 25 Celsius fokon érjen – és közben nem szabad kitenni a napra! Utóbbit nagyon sokan tudják rosszul, és neki se állnak a kovászosuborka-készítésnek, ha felhős az idő, pedig a napon túl gyorsan erjed, emiatt pedig megpuhul az uborka. Emellett természetesen fontos a hibátlan alapanyag és a tisztaság is, hogy tökéletes, roppanós legyen a végeredmény. Mutatjuk a receptet!

Nem a napon kell érlelni a kovászos uborkát, de melegre szüksége van  Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • uborka
  • friss kaporlevél
  • kenyérszelet

Elkészítés:

  • Folyó víz alatt, egy vadonatúj mosogatószivacs dörzsis felével jó alaposan sikáld meg az uborkákat, hogy minden szennyeződés lejöjjön róluk. Vágd le a végeket, és két oldalról hasítsd fel őket úgy, hogy éppen egyben maradjanak.
  • Alaposan moss ki egy nagyobb befőttesüveget, tegyél bele egy marékkal a megmosott kaporból, majd helyezd bele az uborkákat, míg meg nem telik. Ezután mehet rá a kapor másik fele, majd készítsd el a felöntőlét.
  • Ahány literes a befőttesüveged, annyi evőkanál sót tegyél a vízbe (pl. 3 liter vízhez 3 evőkanál só), és forrald fel. Hűtsd vissza kéz-melegre, majd öntsd az uborkákra. Tedd a tetejére a kenyérszeletet – a legjobb, ha házi, kovászos kenyeret használsz –, majd tedd meleg helyre az üveget. Három nap múlva elkészül a házi kovászos uborka. Távolítsd el az ázott kenyeret és a nagyobb kaporcsomókat, szűrd le a levet, és tedd zárható dobozban vagy kisebb üvegekben a hűtőbe. Hetekig eláll, és friss, ropogós marad!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.