Nagyanyáink legjobb receptje: így készül az igazi körömpörkölt
Akárcsak a pacal vagy a kocsonya, a körömpörkölt is megosztó étel, vagy nagyon utálja, vagy nagyon szereti valaki. Elkészíteni nem bonyolult, de van pár apróság, ami nélkül nem lesz az igazi!
Aki szereti a bőrös húsokat, annak mennyei lakoma a körömpörkölt! Magas kollagéntartalma miatt rendkívül egészséges, de leginkább az íze miatt kerül az asztalra, hiszen egészen más, mint a megszokott sertéspörkölt. Az igazi körömpörkölt szaftja sűrű, a hús magától leválik a csontról. Nagyanyáink még tudták, mitől lesz tökéletes; mutatjuk a receptet!
Körömpörkölt recept
Hozzávalók:
1,5 kg sertésköröm
3 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
5 dkg sertészsír
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
só, bors, őrölt pirospaprika
1 kg krumpli
Elkészítés:
Alaposan tisztítsd meg a körmöket: pörköld vagy borotváld le a maradék szőröket, majd hosszukban vágd végig őket az inak mentén, majd folyó víz alatt mosd meg őket.
Egy nagy lábosban pirítsd meg a zsíron a vöröshagymát; ha már üveges, add hozzá a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és rottyantsd meg a pörköltalapot. Ha megpuhultak a zöldségek, vedd le a lábost a tűzről, keverj 4-5 teáskanál őrölt pirospaprikát a pörköltalaphoz, tedd hozzá a körmöket, és alaposan forgasd össze az egészet.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst, majd sózd, fűszerezd a pörköltöt, és lassú tűzön főzd legalább 2-3 órán keresztül. Közben időnként fakanállal keverd meg a körmöket, hogy a bőr oda ne kapjon a lábos aljához. Főzés közben folyamatosan pótold az elfőtt vizet.
Ha már elválik a hús a csontról, vedd le a lábosról a fedőt, és főzd rövid lére a körmöket; közben igyekezz egy kicsit körbepirítani őket.
Ezután következhet a krumpli: hámozd meg, és vágd hosszúkás, vastag cikkelyekre, majd főzd meg sós vízben. A kész pörkölttel összekeverve vagy külön tálald. Az igazi körömpörkölt kenyérrel és savanyúsággal tálalva lesz tökéletes!