RETRO RÁDIÓ

Nagyanyáink legjobb receptje: így készül az igazi körömpörkölt

Létrehozva2024. 02. 15. 15:00

Akárcsak a pacal vagy a kocsonya, a körömpörkölt is megosztó étel, vagy nagyon utálja, vagy nagyon szereti valaki. Elkészíteni nem bonyolult, de van pár apróság, ami nélkül nem lesz az igazi!

Aki szereti a bőrös húsokat, annak mennyei lakoma a körömpörkölt! Magas kollagéntartalma miatt rendkívül egészséges, de leginkább az íze miatt kerül az asztalra, hiszen egészen más, mint a megszokott sertéspörkölt. Az igazi körömpörkölt szaftja sűrű, a hús magától leválik a csontról. Nagyanyáink még tudták, mitől lesz tökéletes; mutatjuk a receptet!

Taiwanese,Traditional,Food,Pork,Knuckle,In,A,White,Bowl,With
Fotó: Romix Image /  Shutterstock

Körömpörkölt recept

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg sertésköröm
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • 1 kg krumpli

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a körmöket: pörköld vagy borotváld le a maradék szőröket, majd hosszukban vágd végig őket az inak mentén, majd folyó víz alatt mosd meg őket.
  • Egy nagy lábosban pirítsd meg a zsíron a vöröshagymát; ha már üveges, add hozzá a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és rottyantsd meg a pörköltalapot. Ha megpuhultak a zöldségek, vedd le a lábost a tűzről, keverj 4-5 teáskanál őrölt pirospaprikát a pörköltalaphoz, tedd hozzá a körmöket, és alaposan forgasd össze az egészet.
  • Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst, majd sózd, fűszerezd a pörköltöt, és lassú tűzön főzd legalább 2-3 órán keresztül. Közben időnként fakanállal keverd meg a körmöket, hogy a bőr oda ne kapjon a lábos aljához. Főzés közben folyamatosan pótold az elfőtt vizet.
  • Ha már elválik a hús a csontról, vedd le a lábosról a fedőt, és főzd rövid lére a körmöket; közben igyekezz egy kicsit körbepirítani őket.
  • Ezután következhet a krumpli: hámozd meg, és vágd hosszúkás, vastag cikkelyekre, majd főzd meg sós vízben. A kész pörkölttel összekeverve vagy külön tálald. Az igazi körömpörkölt kenyérrel és savanyúsággal tálalva lesz tökéletes!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.