tóth gabi
Leírhatatlan a ropogós sült csülök illata, erre a fejedelmi lakomára senki nem tud nemet mondani! A tökéletes sült csülök könnyen szeletelhető, szaftos, és a hús leválik a csontról. Ezzel a trükkel mennyei lesz!
Húsimádók számára az egyben sült csülök benne van a top 10 ételben, és nem véletlen! Ez az ínyencfogás belül szaftos, és amikor pirosra sült, a ropogós bőr tényleg pompás látvány. Sült krumplival, kovászos uborkával tökéletes vasárnapi ebéd lehet, és bár órákig tart elkészíteni, megéri a várakozást! Ahhoz azonban, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell, nem árt némi rafinéria, hiszen amilyen könnyűnek tűnik a sütése, olyan egyszerű elrontani is. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes az egyben sült csülök!
Nem kötelező, de megéri párolni
Természetesen a csülök akkor is átsül, ha egyszerűen csak betolod a sütőbe - ám így sokkal tovább tart elkészíteni és nem lesz omlós a hús! A tökéletes végeredményhez előre meg kell főzni a húst, ráadásul így az ízeket is ki tudod maxolni. A legtöbben csak a füstölt csülköt főzik, de érdemes a nyerset is. Tedd egy lábosba a megtisztított csülköt, és adj a főzővízhez zöldségeket, fűszereket, hogy még finomabb legyen: félbe vágott vöröshagymát, egy marék egész borsot, kakukkfüvet, babérlevelet és fokhagymagerezdeket. Természetesen adj sót is a főzőléhez, de sütéskor ezzel majd kalkulálj. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi, és forrás után főzd gyöngyözve három órán keresztül.
Sörrel az igazi
Az előfőzés után éles késsel irdald be a csülök bőrét. Ha nem sóztad a főzővizet, akkor most sózd meg a húst, de vigyázat: a bőrre ne kerüljön, mert akkor nem lesz ropogós! Tedd 220 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd ropogósra. Önts alá 3 dl sört is, ettől teltebbek lesznek az ízek, és szaftosabb a hús. Ha pirosra sült a bőre, már jöhet is a találás. Vigyázat, gyorsan elfogy!