Létrehozva: 2024.07.06.

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

Idén nagyon jó az idő erre a zöldségre, szépen nőnek, és rengeteget teremnek a tövek a kertben. Mutatunk három receptet, ha már teljesen eláraszt benneteket a cukkíni...

Ezerrel terem a cukkini a kertben, néha még túl sok is van belőle. Ha unjátok már a rántott cukkinit, akkor hoztunk három isteni receptet; ha ezeket elkészíted, az biztos, hogy senki tányérja nem marad üresen!

Slicing,Zucchini,On,A,Cutting,Board.,Ripe,Zucchini,On,A
Sokoldalú hozzávaló a cukkini, nem csak rántva finom! Fotó: FotosDo /  Shutterstock

 

Cukkini krémleves

Önmagában is finom, de érdemes feltétet kínálni hozzá! Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb db cukkini
  • 2 kis szem burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél liter víz
  • 2 dl száraz fehérbor
  • só, bors, petrezselyemzöld
  • 2 ek tejszín

Elkészítés:

  • Hámozd meg a cukkinit és a krumplit, vágd őket kockákra, a hagymát és fokhagymát is aprítsd fel.
  • Tedd fel egy fazékban a vizet, add hozzá a zöldségeket, a fehérbort, majd lefedve, kis lángon főzd húsz percig. Kicsit hagyd hűlni, majd botmixerrel pürésítsd. Add hozzá a tejszínt, a sót, borsot, aprított petrezselyemzöldet, majd kockákra vágott pirított zsemlekockákkal, vagy feta sajttal a tetején tálald – de önmagában is isteni.

Gombás-cukkinis pite

Különleges ízvilágú, könnyű étel a kánikulában. Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 2 db zsenge cukkini
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • 4 db tojás
  • bazsalikom, oregánó
  • 10 dkg kemény sajt

Elkészítés: 

  • Tisztítsd meg a gombát, szeleteld fel, a hagymát vágd apró kockákra. Mosd meg a cukkinit, vágd vékony karikákra; néhány szeletet tegyél félre.
  • Egy serpenyőben a felforrósított vajban párold meg a cukkinit és a gombát, sózd, borsozd. Ha a cukkini levet eresztett, add hozzá a leszűrt kukoricát. Ízesítsd egy-egy csipet bazsalikommal és oregánóval, majd tedd félre hűlni.
  • Egy piteformát bélelj ki sütőpapírral, tedd bele a zöldséges-gombás keveréket. 
  • Verd fel a tojásokat, keverj hozzá 5 dkg reszelt sajtot, majd öntsd a zöldségekre. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, tedd rá a félretett pár karika cukkinit, majd előmelegített, 170 fokos sütőben süsd aranybarnára a pitét.

Cukkinifasírt

Gyorsan elkélszül, és páratlan az íze! Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukkini
  • só, bors
  • 3 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg sajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • Alapos mosás után reszeld le nagy lyukú reszelőn a cukkinit, majd sózd meg, és tedd félre; 10-15 perc alatt levet fog ereszteni. A levet nyomkodd ki.
  • A kinyomkodott cukkinit egy tálban keverd össze a reszelt fokhagymával, a tojással, a borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Add hozzá a reszelt sajtot is, és annyi zsemlemorzsát, hogy egy könnyen formázható massza legyen a végeredmény.
  • Formázz gombócokat a cukkinis masszából, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és nem túl bő, forró olajban süsd ki. Mártogatóssal tálalva isteni!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek