RETRO RÁDIÓ

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

Létrehozva2024. 07. 06. 15:00

Idén nagyon jó az idő erre a zöldségre, szépen nőnek, és rengeteget teremnek a tövek a kertben. Mutatunk három receptet, ha már teljesen eláraszt benneteket a cukkíni...

Ezerrel terem a cukkini a kertben, néha még túl sok is van belőle. Ha unjátok már a rántott cukkinit, akkor hoztunk három isteni receptet; ha ezeket elkészíted, az biztos, hogy senki tányérja nem marad üresen!

Slicing,Zucchini,On,A,Cutting,Board.,Ripe,Zucchini,On,A
Sokoldalú hozzávaló a cukkini, nem csak rántva finom! Fotó: FotosDo /  Shutterstock

 

Cukkini krémleves

Önmagában is finom, de érdemes feltétet kínálni hozzá! Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb db cukkini
  • 2 kis szem burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél liter víz
  • 2 dl száraz fehérbor
  • só, bors, petrezselyemzöld
  • 2 ek tejszín

Elkészítés:

  • Hámozd meg a cukkinit és a krumplit, vágd őket kockákra, a hagymát és fokhagymát is aprítsd fel.
  • Tedd fel egy fazékban a vizet, add hozzá a zöldségeket, a fehérbort, majd lefedve, kis lángon főzd húsz percig. Kicsit hagyd hűlni, majd botmixerrel pürésítsd. Add hozzá a tejszínt, a sót, borsot, aprított petrezselyemzöldet, majd kockákra vágott pirított zsemlekockákkal, vagy feta sajttal a tetején tálald – de önmagában is isteni.

Gombás-cukkinis pite

Különleges ízvilágú, könnyű étel a kánikulában. Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 2 db zsenge cukkini
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 konzerv csemegekukorica
  • 4 db tojás
  • bazsalikom, oregánó
  • 10 dkg kemény sajt

Elkészítés: 

  • Tisztítsd meg a gombát, szeleteld fel, a hagymát vágd apró kockákra. Mosd meg a cukkinit, vágd vékony karikákra; néhány szeletet tegyél félre.
  • Egy serpenyőben a felforrósított vajban párold meg a cukkinit és a gombát, sózd, borsozd. Ha a cukkini levet eresztett, add hozzá a leszűrt kukoricát. Ízesítsd egy-egy csipet bazsalikommal és oregánóval, majd tedd félre hűlni.
  • Egy piteformát bélelj ki sütőpapírral, tedd bele a zöldséges-gombás keveréket. 
  • Verd fel a tojásokat, keverj hozzá 5 dkg reszelt sajtot, majd öntsd a zöldségekre. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, tedd rá a félretett pár karika cukkinit, majd előmelegített, 170 fokos sütőben süsd aranybarnára a pitét.

Cukkinifasírt

Gyorsan elkélszül, és páratlan az íze! Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukkini
  • só, bors
  • 3 db tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg sajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

  • Alapos mosás után reszeld le nagy lyukú reszelőn a cukkinit, majd sózd meg, és tedd félre; 10-15 perc alatt levet fog ereszteni. A levet nyomkodd ki.
  • A kinyomkodott cukkinit egy tálban keverd össze a reszelt fokhagymával, a tojással, a borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Add hozzá a reszelt sajtot is, és annyi zsemlemorzsát, hogy egy könnyen formázható massza legyen a végeredmény.
  • Formázz gombócokat a cukkinis masszából, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és nem túl bő, forró olajban süsd ki. Mártogatóssal tálalva isteni!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.