Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!
Idén nagyon jó az idő erre a zöldségre, szépen nőnek, és rengeteget teremnek a tövek a kertben. Mutatunk három receptet, ha már teljesen eláraszt benneteket a cukkíni...
Ezerrel terem a cukkini a kertben, néha még túl sok is van belőle. Ha unjátok már a rántott cukkinit, akkor hoztunk három isteni receptet; ha ezeket elkészíted, az biztos, hogy senki tányérja nem marad üresen!
Cukkini krémleves
Hozzávalók:
1 nagyobb db cukkini
2 kis szem burgonya
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél liter víz
2 dl száraz fehérbor
só, bors, petrezselyemzöld
2 ek tejszín
Elkészítés:
Hámozd meg a cukkinit és a krumplit, vágd őket kockákra, a hagymát és fokhagymát is aprítsd fel.
Tedd fel egy fazékban a vizet, add hozzá a zöldségeket, a fehérbort, majd lefedve, kis lángon főzd húsz percig. Kicsit hagyd hűlni, majd botmixerrel pürésítsd. Add hozzá a tejszínt, a sót, borsot, aprított petrezselyemzöldet, majd kockákra vágott pirított zsemlekockákkal, vagy feta sajttal a tetején tálald – de önmagában is isteni.
Gombás-cukkinis pite
Hozzávalók:
2 db zsenge cukkini
25 dkg csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
só, bors
1 konzerv csemegekukorica
4 db tojás
bazsalikom, oregánó
10 dkg kemény sajt
Elkészítés:
Tisztítsd meg a gombát, szeleteld fel, a hagymát vágd apró kockákra. Mosd meg a cukkinit, vágd vékony karikákra; néhány szeletet tegyél félre.
Egy serpenyőben a felforrósított vajban párold meg a cukkinit és a gombát, sózd, borsozd. Ha a cukkini levet eresztett, add hozzá a leszűrt kukoricát. Ízesítsd egy-egy csipet bazsalikommal és oregánóval, majd tedd félre hűlni.
Egy piteformát bélelj ki sütőpapírral, tedd bele a zöldséges-gombás keveréket.
Verd fel a tojásokat, keverj hozzá 5 dkg reszelt sajtot, majd öntsd a zöldségekre. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt sajttal, tedd rá a félretett pár karika cukkinit, majd előmelegített, 170 fokos sütőben süsd aranybarnára a pitét.
Cukkinifasírt
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
só, bors
3 db tojás
2 gerezd fokhagyma
10 dkg zsemlemorzsa
1 dl olaj
10 dkg sajt
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
Alapos mosás után reszeld le nagy lyukú reszelőn a cukkinit, majd sózd meg, és tedd félre; 10-15 perc alatt levet fog ereszteni. A levet nyomkodd ki.
A kinyomkodott cukkinit egy tálban keverd össze a reszelt fokhagymával, a tojással, a borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Add hozzá a reszelt sajtot is, és annyi zsemlemorzsát, hogy egy könnyen formázható massza legyen a végeredmény.
Formázz gombócokat a cukkinis masszából, forgasd meg őket zsemlemorzsában, és nem túl bő, forró olajban süsd ki. Mártogatóssal tálalva isteni!