
Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?
Sokan rá se néznek erre a gyümölcsre, pedig rengeteg terem belőle, és befőzéskor érdemes bőségesen szedni belőle. Ez az apró szemű szilva bárhol megterem, így gyakorlatilag ingyen szedheted; és fel is használhatod a befőzésnél!
Az egész országban találkozhatsz ezzel a fával, ami sokszor a szabadban, mezőkön, földutak mentén növekszik, így a gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll. Ez pedig rengeteg ingyen gyümölcsöt jelent, hiszen ez a fa minden évben bőségesen terem – és könnyen, magról szaporodik. Sok neve van, a fosóka szilva a legismertebb, de mirabella, cseresznyeszilva, mórabóra, potyóka néven is hallhattál róla. A termése fanyar, amíg félérett, de teljes érettségben mézédes, finom; és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Most, a befőző szezon közepén minden gyümölcs kincset ér! Készíthetsz belőle tisztán mirabella lekvárt, vagy keverheted szilvával, kajszibarackkal is, finom, vegyes dzsemet tehetsz a kamrapolcra; van, aki csatnit főz belőle. Mutatjuk egy isteni lekvár receptet, amit a vanília tesz igazán különlegessé!

Vaníliás mirabella lekvár

Hozzávalók
- 10 kg mirabella szilva
- 1 kg cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés:
- A megmosott mirabellát tedd fel főni a vaníliával, és néha keverd meg. Addig rotyogtasd a tűzhelyen, míg a magok el nem válnak a héjtól és a gyümölcs húsától. Passzírozd át egy nagyobb szűrő segítségével.
- Az átpasszírozott gyümölcsöt főzd kis lángon addig, míg be nem sűrűsödik; közben folyamatosan kevergesd. Ha besűrűsödött, add hozzá a cukrot; mivel enyhén savanykás a gyümölcs, érdemes megkóstolni.
- Az elkészült lekvárt szedd csírátlanított befőttes üvegekbe, jól zárd rájuk a fedőt, és fordítsd fejre őket 15 percre. Ezután tedd az üvegeket száraz dunsztba, és ott hagyd kihűlni.






