tóth gabi
Sokan rá se néznek erre a gyümölcsre, pedig rengeteg terem belőle, és befőzéskor érdemes bőségesen szedni belőle. Ez az apró szemű szilva bárhol megterem, így gyakorlatilag ingyen szedheted; és fel is használhatod a befőzésnél!
Az egész országban találkozhatsz ezzel a fával, ami sokszor a szabadban, mezőkön, földutak mentén növekszik, így a gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll. Ez pedig rengeteg ingyen gyümölcsöt jelent, hiszen ez a fa minden évben bőségesen terem – és könnyen, magról szaporodik. Sok neve van, a fosóka szilva a legismertebb, de mirabella, cseresznyeszilva, mórabóra, potyóka néven is hallhattál róla. A termése fanyar, amíg félérett, de teljes érettségben mézédes, finom; és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Most, a befőző szezon közepén minden gyümölcs kincset ér! Készíthetsz belőle tisztán mirabella lekvárt, vagy keverheted szilvával, kajszibarackkal is, finom, vegyes dzsemet tehetsz a kamrapolcra; van, aki csatnit főz belőle. Mutatjuk egy isteni lekvár receptet, amit a vanília tesz igazán különlegessé!
Vaníliás mirabella lekvár
Hozzávalók
Elkészítés: