RETRO RÁDIÓ

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

Létrehozva2024. 06. 29. 16:30

Sokan rá se néznek erre a gyümölcsre, pedig rengeteg terem belőle, és befőzéskor érdemes bőségesen szedni belőle. Ez az apró szemű szilva bárhol megterem, így gyakorlatilag ingyen szedheted; és fel is használhatod a befőzésnél!

Az egész országban találkozhatsz ezzel a fával, ami sokszor a szabadban, mezőkön, földutak mentén növekszik, így a gyümölcse közös kincs, bárki leszedheti, ha nem magánterületen áll. Ez pedig rengeteg ingyen gyümölcsöt jelent, hiszen ez a fa minden évben bőségesen terem – és könnyen, magról szaporodik. Sok neve van, a fosóka szilva a legismertebb, de mirabella, cseresznyeszilva, mórabóra, potyóka néven is hallhattál róla. A termése fanyar, amíg félérett, de teljes érettségben mézédes, finom; és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Most, a befőző szezon közepén minden gyümölcs kincset ér! Készíthetsz belőle tisztán mirabella lekvárt, vagy keverheted szilvával, kajszibarackkal is, finom, vegyes dzsemet tehetsz a kamrapolcra; van, aki csatnit főz belőle. Mutatjuk egy isteni lekvár receptet, amit a vanília tesz igazán különlegessé!

Útszéleken, mezőkön rengeteg ingyen gyümölcsöt tudsz szedni. / Fotó: Ripost

 

Vaníliás mirabella lekvár

Yellow,Plums,Jam,,Ripe,Mirabelles,,Healthy,Breakfast
Finom lekvárt készíthetsz belőle. / Fotó: Jenny Sturm

Hozzávalók

  • 10 kg mirabella szilva
  • 1 kg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés:

  • A megmosott mirabellát tedd fel főni a vaníliával, és néha keverd meg. Addig rotyogtasd a tűzhelyen, míg a magok el nem válnak a héjtól és a gyümölcs húsától. Passzírozd át egy nagyobb szűrő segítségével.
  • Az átpasszírozott gyümölcsöt főzd kis lángon addig, míg be nem sűrűsödik; közben folyamatosan kevergesd. Ha besűrűsödött, add hozzá a cukrot; mivel enyhén savanykás a gyümölcs, érdemes megkóstolni.
  • Az elkészült lekvárt szedd csírátlanított befőttes üvegekbe, jól zárd rájuk a fedőt, és fordítsd fejre őket 15 percre. Ezután tedd az üvegeket száraz dunsztba, és ott hagyd kihűlni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.