Létrehozva: 2024.06.19.

Héjával vagy héja nélkül: hogy érdemes megfőzni a krumplit

A legtöbbször megpucolva, felkockázva kerül a fazékba, legfeljebb rakott krumpli készítésekor főzzük egyben. De biztos, hogy mindig le kell hámozni a héját?

Amikor készíti az ember a köretet, rutinból megpucolja a krumplit főzés, sütés előtt. Persze így is nagyon finom, és így szoktuk meg, de sok esetben lehetséges, hogy teljesen feleslegesen dolgozunk, sőt, az étel is finomabb lenne, ha rajta hagynánk a héjat. Persze nem mindegy, hogy mit készítesz a burgonyából, hiszen van, amihez muszáj megpucolni – például ilyen a krokett, a krumplipüré is –, de egy szakértő, Elizabeth Mervosh szerint a legtöbb esetben feleslegesen hámozunk, írja a Southern Living Kitchen. 

Woman,Putting,Peeled,Potato,In,Pot,At,Table,In,Kitchen
Van, amihez meg kell pucolni, van, amihez fölösleges! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

A héjában van a vitamin!

Többek között azért is érdemes bizonyos ételekhez héjastul sütni, főzni a krumplit, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal a héj: vasat, kalciumot, cinket, B- és C-vitamint bőségesen tartalmaz. Emellett rostokkal is tele van, ami az emésztőrendszernek szükséges.

Egyenletesebben fő

Burgonyapüréhez elengedhetetlen, hogy tökéletesen átfőjön a krumpli, így érdemes héjastul a fazékba tenni, ugyanis a szakértő szerint a héj szigetelőanyagként működik, így a krumpli belseje is elég puha lesz, miközben a széle nem fő szét. Így a krumplipüré sima és csomómentes lesz.

Sütve ropogósabb lesz

Akár olajban, akár forró levegős sütőben készítesz hasábburgonyát, ha rajta hagyod a héjat, finomabb, ropogósabb lesz a végeredmény, mint hámozva.

Az újburgonyát kötelező héjastul főzni!

Ugyan le lehet kapargatni a héját, de rengeteg vele a vesződség; érdemes inkább alaposan lesikálni, rajta hagyni, úgy dolgozni vele. 

Finomabb, ha marad a héj

Sokszor rengeteget számít, hogy marad-e a héj a főzés alatt, hiszen a héjban található a legtöbb ízanyag, így sokkal teltebb, gazdagabb lesz a krumpliból készült köret íze. Persze az is számít, hogy mindig a készítendő ételnek megfelelő krumplifajtát válaszd!

 

origo.hu

Elfogyott egy Boeing üzemanyaga a levegőben, több száz ember között ért földet

ripost.hu

VV Seherezádé: „Jövőre már szeretnénk babázni”

borsonline.hu

„Ezennel kijelentem, hogy válunk” - drámai bejelentést tett a hercegnő

mandiner.hu

Amerikából érkezett a kijózanító üzenet: a németek döntenek az Európai Unió sorsa felett

metropol.hu

Rettenetes, ami az éj leple alatt az M1-esen történt, holttest van az úton

mandiner.hu

Rezeg a léc: egyre nagyobb veszélyben van Románia

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

mindmegette.hu

Szedd magad szilva: ide mehetsz friss és olcsó gyümölcsért

ripost.hu

Magyar Péter beleszáll minden újságba, elképesztő stílust enged meg magának

ripost.hu

Szívszorító: vízbe fulladt a tévés sztárséf, félárván maradt egyetlen lánya

ripost.hu

Nagy vihart kavar az Uránusz, ezekre a csillagjegyekre feszült napok várnak

ripost.hu

Felismerhetetlen L.L. Junior és Hopp Csilla kisfia, kész sztárpasi lett Lacikából - fotók

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Így készül a török lecsó, kóstold meg te is

FAZÉK

Tedd az uborkát a mosogatógépbe és nem bánod meg

FAZÉK

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

FAZÉK

Kevert meggyes gáztepsiben: Így készül a legfinomabb nyári sütemény

FAZÉK

Retro süti: így készül a legfinomabb lekváros korong

FAZÉK

Imádni fogod! Ez a cukkinikrémleves lesz nyáron a nagy kedvenc

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz mennyei a töltött paprika

FAZÉK

Barackos lett a tiramisu, így készítsd el villámgyorsan