Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER
Létrehozva: 2024.06.19.

Héjával vagy héja nélkül: hogy érdemes megfőzni a krumplit

A legtöbbször megpucolva, felkockázva kerül a fazékba, legfeljebb rakott krumpli készítésekor főzzük egyben. De biztos, hogy mindig le kell hámozni a héját?

Amikor készíti az ember a köretet, rutinból megpucolja a krumplit főzés, sütés előtt. Persze így is nagyon finom, és így szoktuk meg, de sok esetben lehetséges, hogy teljesen feleslegesen dolgozunk, sőt, az étel is finomabb lenne, ha rajta hagynánk a héjat. Persze nem mindegy, hogy mit készítesz a burgonyából, hiszen van, amihez muszáj megpucolni – például ilyen a krokett, a krumplipüré is –, de egy szakértő, Elizabeth Mervosh szerint a legtöbb esetben feleslegesen hámozunk, írja a Southern Living Kitchen. 

Woman,Putting,Peeled,Potato,In,Pot,At,Table,In,Kitchen
Van, amihez meg kell pucolni, van, amihez fölösleges! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

A héjában van a vitamin!

Többek között azért is érdemes bizonyos ételekhez héjastul sütni, főzni a krumplit, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal a héj: vasat, kalciumot, cinket, B- és C-vitamint bőségesen tartalmaz. Emellett rostokkal is tele van, ami az emésztőrendszernek szükséges.

Egyenletesebben fő

Burgonyapüréhez elengedhetetlen, hogy tökéletesen átfőjön a krumpli, így érdemes héjastul a fazékba tenni, ugyanis a szakértő szerint a héj szigetelőanyagként működik, így a krumpli belseje is elég puha lesz, miközben a széle nem fő szét. Így a krumplipüré sima és csomómentes lesz.

Sütve ropogósabb lesz

Akár olajban, akár forró levegős sütőben készítesz hasábburgonyát, ha rajta hagyod a héjat, finomabb, ropogósabb lesz a végeredmény, mint hámozva.

Az újburgonyát kötelező héjastul főzni!

Ugyan le lehet kapargatni a héját, de rengeteg vele a vesződség; érdemes inkább alaposan lesikálni, rajta hagyni, úgy dolgozni vele. 

Finomabb, ha marad a héj

Sokszor rengeteget számít, hogy marad-e a héj a főzés alatt, hiszen a héjban található a legtöbb ízanyag, így sokkal teltebb, gazdagabb lesz a krumpliból készült köret íze. Persze az is számít, hogy mindig a készítendő ételnek megfelelő krumplifajtát válaszd!

 

origo.hu

Itt a bejelentés Szerbia fehér aranyáról: ez mindent megváltoztathat Európában

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

borsonline.hu

Ez a kvíz garantáltan kifog rajtad: te még ismered ezeket a kifejezéseket?

mandiner.hu

Kijózanító pofont kapott az uniós tagállam, amelyik be akarta vezetni az eurót

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

mandiner.hu

Újabb hadüzenet: Magyarország az EU legnagyobb szabálysértőjével került egy listára

ripost.hu

Nincs visszaút: egyértelmű jelét adta Ben Affleck, hogy vége

travelo.hu

Eltűnt tinédzser után kutattak Tenerife szigetén, egy másik eltévedt turistára leltek

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Kevert meggyes gáztepsiben: Így készül a legfinomabb nyári sütemény

FAZÉK

Így lesz legfinomabb a kolbászos tojásrántotta

FAZÉK

100 éves lett a magyarok kedvenc sajtja, így készítsd el olcsón te is otthon

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Így készül a rántott krumpli: nagyon finom és olcsó ez az étel

FAZÉK

Megújult a krumplistészta: az egész család kedvence lesz a tepsis verzió

FAZÉK

Unod a lekvárt? Ezeket a sütiket sütheted meg a nyári idénygyümölcsökből

FAZÉK

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb