RETRO RÁDIÓ

Héjával vagy héja nélkül: hogy érdemes megfőzni a krumplit

Létrehozva2024. 06. 19. 11:45

A legtöbbször megpucolva, felkockázva kerül a fazékba, legfeljebb rakott krumpli készítésekor főzzük egyben. De biztos, hogy mindig le kell hámozni a héját?

Amikor készíti az ember a köretet, rutinból megpucolja a krumplit főzés, sütés előtt. Persze így is nagyon finom, és így szoktuk meg, de sok esetben lehetséges, hogy teljesen feleslegesen dolgozunk, sőt, az étel is finomabb lenne, ha rajta hagynánk a héjat. Persze nem mindegy, hogy mit készítesz a burgonyából, hiszen van, amihez muszáj megpucolni – például ilyen a krokett, a krumplipüré is –, de egy szakértő, Elizabeth Mervosh szerint a legtöbb esetben feleslegesen hámozunk, írja a Southern Living Kitchen. 

Woman,Putting,Peeled,Potato,In,Pot,At,Table,In,Kitchen
Van, amihez meg kell pucolni, van, amihez fölösleges! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

A héjában van a vitamin!

Többek között azért is érdemes bizonyos ételekhez héjastul sütni, főzni a krumplit, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal a héj: vasat, kalciumot, cinket, B- és C-vitamint bőségesen tartalmaz. Emellett rostokkal is tele van, ami az emésztőrendszernek szükséges.

Egyenletesebben fő

Burgonyapüréhez elengedhetetlen, hogy tökéletesen átfőjön a krumpli, így érdemes héjastul a fazékba tenni, ugyanis a szakértő szerint a héj szigetelőanyagként működik, így a krumpli belseje is elég puha lesz, miközben a széle nem fő szét. Így a krumplipüré sima és csomómentes lesz.

Sütve ropogósabb lesz

Akár olajban, akár forró levegős sütőben készítesz hasábburgonyát, ha rajta hagyod a héjat, finomabb, ropogósabb lesz a végeredmény, mint hámozva.

Az újburgonyát kötelező héjastul főzni!

Ugyan le lehet kapargatni a héját, de rengeteg vele a vesződség; érdemes inkább alaposan lesikálni, rajta hagyni, úgy dolgozni vele. 

Finomabb, ha marad a héj

Sokszor rengeteget számít, hogy marad-e a héj a főzés alatt, hiszen a héjban található a legtöbb ízanyag, így sokkal teltebb, gazdagabb lesz a krumpliból készült köret íze. Persze az is számít, hogy mindig a készítendő ételnek megfelelő krumplifajtát válaszd!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.