RETRO RÁDIÓ

Magyar vagy osztrák: Szerinted melyik császármorzsa az igazi?

Létrehozva2025. 02. 22. 08:00

Mindenki szereti ezt a különleges, serpenyőben sült édességet, de vajon melyik az eredeti? Az osztrák vagy a magyar császármorzsa? Ennek jártunk utána.

Egyszerű elkészíteni, mazsolával vagy anélkül is isteni finom, könnyű a tésztája, és persze lekvárral és porcukorral az igazi. A császármorzsa történelmi múltra tekint vissza, Ferenc József császár egyik kedvence volt, innen is kapta a nevét. Ausztriában is kedvelt és gyakran fogyasztott fogás, de van egy kis különbség az összetevők tekintetében a magyar és az osztrák smarni között. 

Az osztrák vagy a magyar császármorzsa az igazi?
A császármorzsa mindenkinek a kedvence, de melyik az eredeti? Fotó: Angelika Heine /  Shutterstock

Az osztrák császármorzsa liszttel készül

Sokan ezt tartják az eredetinek: az osztrák kaiserschmarrn nem morzsás, inkább kis puha tésztapárnákból áll, és dara helyett liszt kerül a tésztájába. Serpenyőben készül, egyben kell indítani, majd fakanállal vagy villával ízlés szerinti méterű darabokra kell szaggatni. Összetevőiben – a lisztet leszámítva – nagyjából megegyezik a magyar császármorzsa receptjével, és az íze is hasonló.

Sütőben is lehet sütni a magyar smarnit

Daramorzsa néven is szokták emlegetni a magyar császármorzsát, melyet nem muszáj serpenyőben sütni, lehet tepsiben, a sütőben is, de ekkor is gyakran kevergetni kell. A tésztába liszt helyett búzadara kerül, és fontos, hogy a bekeverés után hagyni kell állni, hogy a dara jól megszívja magát; van, aki egy éjszakára a hűtőbe teszi, így az ízek is jobban összeérnek. Forrón, villával apró darabokra kell szaggatni, de önmagától is morzsálódik. Tálaláskor pedig ne feledkezzünk meg a házi lekvárról sem!

De melyik az igazi?

Az eredeti recept minden bizonnyal az osztrák, amely liszttel készül, de sokan úgy gondolják, a magyar lelemény miatt szintet lépett ez az étel. Az biztos, hogy az osztrák és a magyar is finom; ha nem tudod eldönteni, hogy neked melyik a kedvenced, készítsd el mindkettőt, abból nagy baj nem lehet – mutatjuk a recepteket!

Magyar császármorzsa recept

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg búzadara
  • 5 dl tej
  • 2 ek olaj
  • 3 db tojás
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 5 dkg porcukor
  • Házi lekvár vagy szörp
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, verd habbá a fehérjéket egy csipet sóval. A tojássárgákat géppel keverd habosra a tejjel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd add a masszához a darát, a lisztet, a mazsolát és az olajat is. 
  • Tedd hűtőbe a tésztát, fél órát pihentesd, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot.
  • Hevíts egy kevés olajat vagy vajat egy tapadásmentes serpenyőben, merj bele két evőkanál masszát, és fedd le. Ha megpirult az alja, fordítsd meg, majd szabdald szét a kívánt méretre. Porcukorral, lekvárral, vagy házi szörppel tálald.

Osztrák smarni

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 4 tojás
  • 1 ek porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

  • Válaszd ketté a tojásokat, verj habot a fehérjéből egy csipet sóval, majd ha már félig kemény, add hozzá a vaníliás cukrot, és verd keményre. A tojássárgákat keverd el a liszttel, add hozzá apránként a tejet, végül a mazsolát is. 
  • Forgasd össze a felvert tojáshabbal a masszát, majd olvassz vajat egy serpenyőben, és öntsd bele a tésztát. Takard le fedővel, és közepes lángon pirítsd öt percig, majd vágd négyfelé. Fordítsd meg a darabokat, süsd meg a másik felét is öt perc alatt, majd törd kisebb darabokra a tésztát. Szórj rá egy evőkanál porcukrot, és pár percig süsd vele.
  • Porcukorral tálald.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.