időjárás
Mindenki szereti ezt a különleges, serpenyőben sült édességet, de vajon melyik az eredeti? Az osztrák vagy a magyar császármorzsa? Ennek jártunk utána.
Egyszerű elkészíteni, mazsolával vagy anélkül is isteni finom, könnyű a tésztája, és persze lekvárral és porcukorral az igazi. A császármorzsa történelmi múltra tekint vissza, Ferenc József császár egyik kedvence volt, innen is kapta a nevét. Ausztriában is kedvelt és gyakran fogyasztott fogás, de van egy kis különbség az összetevők tekintetében a magyar és az osztrák smarni között.
Sokan ezt tartják az eredetinek: az osztrák kaiserschmarrn nem morzsás, inkább kis puha tésztapárnákból áll, és dara helyett liszt kerül a tésztájába. Serpenyőben készül, egyben kell indítani, majd fakanállal vagy villával ízlés szerinti méterű darabokra kell szaggatni. Összetevőiben – a lisztet leszámítva – nagyjából megegyezik a magyar császármorzsa receptjével, és az íze is hasonló.
Daramorzsa néven is szokták emlegetni a magyar császármorzsát, melyet nem muszáj serpenyőben sütni, lehet tepsiben, a sütőben is, de ekkor is gyakran kevergetni kell. A tésztába liszt helyett búzadara kerül, és fontos, hogy a bekeverés után hagyni kell állni, hogy a dara jól megszívja magát; van, aki egy éjszakára a hűtőbe teszi, így az ízek is jobban összeérnek. Forrón, villával apró darabokra kell szaggatni, de önmagától is morzsálódik. Tálaláskor pedig ne feledkezzünk meg a házi lekvárról sem!
Az eredeti recept minden bizonnyal az osztrák, amely liszttel készül, de sokan úgy gondolják, a magyar lelemény miatt szintet lépett ez az étel. Az biztos, hogy az osztrák és a magyar is finom; ha nem tudod eldönteni, hogy neked melyik a kedvenced, készítsd el mindkettőt, abból nagy baj nem lehet – mutatjuk a recepteket!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hozzávalók:
Elkészítés: