
Magyar vagy osztrák: Szerinted melyik császármorzsa az igazi?
Mindenki szereti ezt a különleges, serpenyőben sült édességet, de vajon melyik az eredeti? Az osztrák vagy a magyar császármorzsa? Ennek jártunk utána.
Egyszerű elkészíteni, mazsolával vagy anélkül is isteni finom, könnyű a tésztája, és persze lekvárral és porcukorral az igazi. A császármorzsa történelmi múltra tekint vissza, Ferenc József császár egyik kedvence volt, innen is kapta a nevét. Ausztriában is kedvelt és gyakran fogyasztott fogás, de van egy kis különbség az összetevők tekintetében a magyar és az osztrák smarni között.

Az osztrák császármorzsa liszttel készül
Sokan ezt tartják az eredetinek: az osztrák kaiserschmarrn nem morzsás, inkább kis puha tésztapárnákból áll, és dara helyett liszt kerül a tésztájába. Serpenyőben készül, egyben kell indítani, majd fakanállal vagy villával ízlés szerinti méterű darabokra kell szaggatni. Összetevőiben – a lisztet leszámítva – nagyjából megegyezik a magyar császármorzsa receptjével, és az íze is hasonló.
Sütőben is lehet sütni a magyar smarnit
Daramorzsa néven is szokták emlegetni a magyar császármorzsát, melyet nem muszáj serpenyőben sütni, lehet tepsiben, a sütőben is, de ekkor is gyakran kevergetni kell. A tésztába liszt helyett búzadara kerül, és fontos, hogy a bekeverés után hagyni kell állni, hogy a dara jól megszívja magát; van, aki egy éjszakára a hűtőbe teszi, így az ízek is jobban összeérnek. Forrón, villával apró darabokra kell szaggatni, de önmagától is morzsálódik. Tálaláskor pedig ne feledkezzünk meg a házi lekvárról sem!
De melyik az igazi?
Az eredeti recept minden bizonnyal az osztrák, amely liszttel készül, de sokan úgy gondolják, a magyar lelemény miatt szintet lépett ez az étel. Az biztos, hogy az osztrák és a magyar is finom; ha nem tudod eldönteni, hogy neked melyik a kedvenced, készítsd el mindkettőt, abból nagy baj nem lehet – mutatjuk a recepteket!
Magyar császármorzsa recept
Hozzávalók:
- 12,5 dkg liszt
- 12,5 dkg búzadara
- 5 dl tej
- 2 ek olaj
- 3 db tojás
- 1 csom vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- Házi lekvár vagy szörp
- ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
- Válaszd szét a tojásokat, verd habbá a fehérjéket egy csipet sóval. A tojássárgákat géppel keverd habosra a tejjel, a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd add a masszához a darát, a lisztet, a mazsolát és az olajat is.
- Tedd hűtőbe a tésztát, fél órát pihentesd, majd óvatosan forgasd bele a tojáshabot.
- Hevíts egy kevés olajat vagy vajat egy tapadásmentes serpenyőben, merj bele két evőkanál masszát, és fedd le. Ha megpirult az alja, fordítsd meg, majd szabdald szét a kívánt méretre. Porcukorral, lekvárral, vagy házi szörppel tálald.
Osztrák smarni
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 4 tojás
- 1 ek porcukor
- 1 csom vaníliás cukor
- 1 csipet só
- ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
- Válaszd ketté a tojásokat, verj habot a fehérjéből egy csipet sóval, majd ha már félig kemény, add hozzá a vaníliás cukrot, és verd keményre. A tojássárgákat keverd el a liszttel, add hozzá apránként a tejet, végül a mazsolát is.
- Forgasd össze a felvert tojáshabbal a masszát, majd olvassz vajat egy serpenyőben, és öntsd bele a tésztát. Takard le fedővel, és közepes lángon pirítsd öt percig, majd vágd négyfelé. Fordítsd meg a darabokat, süsd meg a másik felét is öt perc alatt, majd törd kisebb darabokra a tésztát. Szórj rá egy evőkanál porcukrot, és pár percig süsd vele.
- Porcukorral tálald.






