Létrehozva: 2025.02.14.

Így tudsz tökéletes nokedlit készíteni nokedliszaggató nélkül

Ezzel a körettel lesz teljes a pörkölt, a csirkepaprikás. Hogyan készítsd el, ha nincs otthon szaggatód? A válasz a csurgatott nokedli, amihez mindössze egy vágódeszkára lesz szükséged.

A nokedli az egyik legalapvetőbb köret a magyar konyhában, amit akár önálló fogásként is tálalhatsz – elég a spenótos vagy a tojásos verzióra gondolni. Ha nincs otthon szaggató, akkor is könnyen elkészítheted, hiszen a csurgatott nokedlihoz elég egy vágódeszka is, és minimális kézügyesség. Nem lesznek olyan tökéletesen egyformák a galuskák, mint szaggatóval, de pont ez a lényege; és az íze ellen senkinek nem lehet kifogása.

A csurgatott nokedli elkészítése egyszerű.
Szaggató nélkül készül a csurgatott nokedli. / Fotó:  Ripost

A jó csurgatott nokedli alapja a megfelelő tészta

A szaggatóval készült változat esetében is fontos, hogy jól találd el az arányokat, de a csurgatott nokedli esetében még inkább létfontosságú egy tökéletes recept, hiszen csak a megfelelő állagú tésztát lehet deszkáról kiszaggatni. A pontos mérés elengedhetetlen, hiszen a megfelelő arányokkal lesz tökéletes a tészta.

Gyorsan dolgozz vele

Főzés közben hamar feljönnek a galuskák a felszínre, ekkor azonnal ki kell venni őket a fazékból – és persze ne feledkezz meg a kevergetésről sem, nehogy összeragadjanak! 

Így készítsd el

A nokedli szaggató nélkül is elkészíthető tehát: fakanállal jól keverd össze a tésztát, majd tedd fel forrni a vizet. Enyhén nedvesítsd be a vágódeszkát, majd szedj rá annyi tésztát, hogy a deszka elején maradjon 3-4 ujjnyi üres hely. Egy éles késsel válassz le a tésztából egy galuskányit, és szaggasd a vízbe. Folyamatosan szaggasd, gyorsan dolgozz; mire egy adaggal végzel, a nokedlik fel is jönnek a víz tetejére, és lehet kiszedni őket.

Tetszőleges méretű galuskákat szaggathatsz. / Fotó:  Ripost

 

Nokedli tészta recept

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • kevés víz

Elkészítés

  • Az összetevőket tedd egy mély tálba, és gyors, határozott mozdulatokkal keverd össze őket. Nem kell nagyon kidolgozni a tésztát, éppen csak addig keverd, míg elvegyülnek a hozzávalók. 
  • A massza akkor megfelelő állagú, ha egy fakanalat elhúzva benne a tészta lassan záródik újra össze.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek