RETRO RÁDIÓ

Így tudsz tökéletes nokedlit készíteni nokedliszaggató nélkül

Létrehozva2025. 02. 14. 12:30

Ezzel a körettel lesz teljes a pörkölt, a csirkepaprikás. Hogyan készítsd el, ha nincs otthon szaggatód? A válasz a csurgatott nokedli, amihez mindössze egy vágódeszkára lesz szükséged.

A nokedli az egyik legalapvetőbb köret a magyar konyhában, amit akár önálló fogásként is tálalhatsz – elég a spenótos vagy a tojásos verzióra gondolni. Ha nincs otthon szaggató, akkor is könnyen elkészítheted, hiszen a csurgatott nokedlihoz elég egy vágódeszka is, és minimális kézügyesség. Nem lesznek olyan tökéletesen egyformák a galuskák, mint szaggatóval, de pont ez a lényege; és az íze ellen senkinek nem lehet kifogása.

A csurgatott nokedli elkészítése egyszerű.
Szaggató nélkül készül a csurgatott nokedli. / Fotó:  Ripost

A jó csurgatott nokedli alapja a megfelelő tészta

A szaggatóval készült változat esetében is fontos, hogy jól találd el az arányokat, de a csurgatott nokedli esetében még inkább létfontosságú egy tökéletes recept, hiszen csak a megfelelő állagú tésztát lehet deszkáról kiszaggatni. A pontos mérés elengedhetetlen, hiszen a megfelelő arányokkal lesz tökéletes a tészta.

Gyorsan dolgozz vele

Főzés közben hamar feljönnek a galuskák a felszínre, ekkor azonnal ki kell venni őket a fazékból – és persze ne feledkezz meg a kevergetésről sem, nehogy összeragadjanak! 

Így készítsd el

A nokedli szaggató nélkül is elkészíthető tehát: fakanállal jól keverd össze a tésztát, majd tedd fel forrni a vizet. Enyhén nedvesítsd be a vágódeszkát, majd szedj rá annyi tésztát, hogy a deszka elején maradjon 3-4 ujjnyi üres hely. Egy éles késsel válassz le a tésztából egy galuskányit, és szaggasd a vízbe. Folyamatosan szaggasd, gyorsan dolgozz; mire egy adaggal végzel, a nokedlik fel is jönnek a víz tetejére, és lehet kiszedni őket.

Tetszőleges méretű galuskákat szaggathatsz. / Fotó:  Ripost

 

Nokedli tészta recept

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • kevés víz

Elkészítés

  • Az összetevőket tedd egy mély tálba, és gyors, határozott mozdulatokkal keverd össze őket. Nem kell nagyon kidolgozni a tésztát, éppen csak addig keverd, míg elvegyülnek a hozzávalók. 
  • A massza akkor megfelelő állagú, ha egy fakanalat elhúzva benne a tészta lassan záródik újra össze.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.