
Leleplezzük a titkot: ettől a meglepő hozzávalótól lesz igazán omlós az almás pite
Ezt a süteményt érdemes minél gyakrabban elkészíteni! Az almás pite illata semmihez sem fogható, az íze mennyei, és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy. De mitől lesz igazán omlós a tésztája? Nagyanyáink még tudták a titkot!
Nem kerül sokba, hamar elkészíthető, és isteni finom. Az almás pite nem véletlen népszerű sütemény még mindig a magyar háztartásokban. De valahogy mégse lesz olyan, mint amilyen a nagyié volt: szárazabb a tésztája, kevésbé puha és omlós. Ennek nagyon egyszerű titka van: a nagyszüleink idejében még alap hozzávaló volt a pogácsákhoz, süteményekhez a disznózsír. Ma már a zsír mostohagyerek a konyhában, pedig érdemes elővenni, és nemcsak sült húsokhoz, pörköltekhez, de az almás pite is finomabb lesz, ha margarin helyett ezzel készíted. Íme a hagyományos almás pite recept!

Nagyi-féle almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 15 dkg sertészsír
- 1 db tojás
- 2 ek tejföl
A töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 15 dkg cukor
- 3 ek darált dió
- 3 tk fahéj
- 4 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
- Szitáld át a lisztet, keverd össze a sütőporral, majd morzsold el a zsírral. Add hozzá a tojást, a cukrot, majd adagold a tésztához a tejfölt, míg rugalmas állagot nem kapsz.
- Szedd két részre a tésztát, formázz belőle két cipót, és tedd egy órára a hűtőbe pihenni. Közben az almát hámozd meg, majd reszeld le, és keverd össze a vaníliás cukorral, a 15 dkg cukorral és a fahéjjal. Hagyd állni egy negyedórát, majd csavard ki a levét (de ne öntsd ki, isteni finom szörpként fogyasztva).
- Vedd elő a két tésztacipót, az egyiket nyújtsd ki akkorára, hogy elférjen a tepsiben. Szórd rá a darált diót, oszlasd el rajta egyenletesen az almás tölteléket, majd nyújtsd ki a tészta másik felét is, és tedd a tetejére. A sütemény tetejét szurkáld meg villával, így majd távozni tudnak sütés közben a gőzök, végül kend le a tetejét egy felvert tojássárgájával.
- Előmelegített, 180 Celsius fokos sütőben süsd 40 percig, míg szép aranybarna nem lesz.







