RETRO RÁDIÓ

Leleplezzük a titkot: ettől a meglepő hozzávalótól lesz igazán omlós az almás pite

Létrehozva2025. 02. 23. 12:30

Ezt a süteményt érdemes minél gyakrabban elkészíteni! Az almás pite illata semmihez sem fogható, az íze mennyei, és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy. De mitől lesz igazán omlós a tésztája? Nagyanyáink még tudták a titkot!

Nem kerül sokba, hamar elkészíthető, és isteni finom. Az almás pite nem véletlen népszerű sütemény még mindig a magyar háztartásokban. De valahogy mégse lesz olyan, mint amilyen a nagyié volt: szárazabb a tésztája, kevésbé puha és omlós. Ennek nagyon egyszerű titka van: a nagyszüleink idejében még alap hozzávaló volt a pogácsákhoz, süteményekhez a disznózsír. Ma már a zsír mostohagyerek a konyhában, pedig érdemes elővenni, és nemcsak sült húsokhoz, pörköltekhez, de az almás pite is finomabb lesz, ha margarin helyett ezzel készíted. Íme a hagyományos almás pite recept!

Margarin helyett használj zsírt, jobb lesz az almás pite tésztája.
Disznózsír az omlós almás pite titka  Fotó: Herceg Andras / shutterstock

Nagyi-féle almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg sertészsír
  • 1 db tojás
  • 2 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 3 ek darált dió
  • 3 tk fahéj
  • 4 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

  • Szitáld át a lisztet, keverd össze a sütőporral, majd morzsold el a zsírral. Add hozzá a tojást, a cukrot, majd adagold a tésztához a tejfölt, míg rugalmas állagot nem kapsz.
  • Szedd két részre a tésztát, formázz belőle két cipót, és tedd egy órára a hűtőbe pihenni. Közben az almát hámozd meg, majd reszeld le, és keverd össze a vaníliás cukorral, a 15 dkg cukorral és a fahéjjal. Hagyd állni egy negyedórát, majd csavard ki a levét (de ne öntsd ki, isteni finom szörpként fogyasztva).
  • Vedd elő a két tésztacipót, az egyiket nyújtsd ki akkorára, hogy elférjen a tepsiben. Szórd rá a darált diót, oszlasd el rajta egyenletesen az almás tölteléket, majd nyújtsd ki a tészta másik felét is, és tedd a tetejére. A sütemény tetejét szurkáld meg villával, így majd távozni tudnak sütés közben a gőzök, végül kend le a tetejét egy felvert tojássárgájával.
  • Előmelegített, 180 Celsius fokos sütőben süsd 40 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.