Olcsó saláták a böjti napokban, a következő hetekben ezeket a kajákat imádni fogod
Megkezdődött a nagyböjt, ilyenkor sokan kerülik a húsételeket, és a túlevést is. Ha szeretnél táplálóan, mégis mértékletesen étkezni húsvétig, ezek a böjti saláták biztosan a kedvenceid lesznek.
A böjtölés segíthet az egészséges életmód megalapozásában, a kevesebb kalóriabevitel pedig fogyást eredményezhet – de sokan bajban vannak, mit egyenek ebben az időszakban. Ezek a böjti saláták finomak, teljesen húsmentesek, és tele vannak vitaminokkal, amikre ebben az időszakban nagy szüksége van a szervezetünknek. Húsvét előtt sokszor még azok is mértéktartást tanúsítanak, akik nem hívők, és ez nemcsak a lélekkel, a testtel is jót tesz. Bármilyen okból is tartod a böjtöt, nem árt, ha van néhány jó recepted tartalékban! Ezek a böjti saláták laktatók, táplálók, és segítenek, hogy a 40 napos böjt alatt is változatosan étkezz.
Egészségesek és feltöltenek vitaminnal a böjti saláták Fotó: PV productions / Shutterstock
Csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó (1 db konzerv)
10 db koktélparadicsom
2 zellerszár
1 kisebb lilahagyma
3 szál menta
só, bors
2 ek citromlé
2 ek olívaolaj
1,5 dl natúr joghurt
Elkészítés:
Öblítsd le hideg vízzel a csicseriborsót, szűrd le, majd tedd egy salátás edénybe.
Vágd apró kockákra a hagymát, negyedeld a paradicsomokat, kockázd fel a zellerszárakat. Darabold apróra a mentát, majd az egészet add a csicseriborsóhoz.
A joghurtot keverd el a citromlével, az olajjal, a sóval és a borssal, majd öntsd a salátára, és alaposan keverd össze.
A böjti saláták királya: tavaszi reteksaláta
Hozzávalók:
1 db fehérbabkonzerv (25 dkg-os)
15 db retek
2 ek citromlé
2 ek olívaolaj
2 ek pirított fenyőmag
3 ek bazsalikom pesztó
2 ek vegán parmezán
só, bors
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a retkeket, vágd le a szárukat, majd három fejet szeletelj fel vékonyan, és tedd félre, ez lesz a díszítés. A többi retket vágd félbe, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd, és süsd meg 180 fokos sütőben ropogósra (10-15 perc).
Szűrd le a babkonzervet, tedd egy tálba, locsold meg olívaolajjal, citromlével, add hozzá a pesztót, a fenyőmagot, a sült retket, és alaposan keverd össze.
A végén díszítsd a friss retekszeletekkel, és szórd meg a parmezánnal.
Főzd félpuhára a kelbimbót sós vízben, majd szűrd le, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Sózd, borsozd, locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd kétszáz fokon süsd meg 15 perc alatt.
Pirítsd meg egy száraz serpenyőben a pisztáciát, majd aprítsd fel.
Készítsd el az öntetet: keverd a joghurtba a zúzott fokhagymát, a citromlét, majd sózd, borsozd.
Tálaláskor helyezd a tál aljára a madársalátát, arra helyezd el a sült kelbimbókat, a vékonyra szeletelt lilahagymát, majd a kockákra vágott feta sajtot. Locsold meg az öntettel, és szórd a tetejére a pisztáciát.