Létrehozva: 2025.03.10.

Olcsó saláták a böjti napokban, a következő hetekben ezeket a kajákat imádni fogod

Megkezdődött a nagyböjt, ilyenkor sokan kerülik a húsételeket, és a túlevést is. Ha szeretnél táplálóan, mégis mértékletesen étkezni húsvétig, ezek a böjti saláták biztosan a kedvenceid lesznek.

A böjtölés segíthet az egészséges életmód megalapozásában, a kevesebb kalóriabevitel pedig fogyást eredményezhet – de sokan bajban vannak, mit egyenek ebben az időszakban. Ezek a böjti saláták finomak, teljesen húsmentesek, és tele vannak vitaminokkal, amikre ebben az időszakban nagy szüksége van a szervezetünknek. Húsvét előtt sokszor még azok is mértéktartást tanúsítanak, akik nem hívők, és ez nemcsak a lélekkel, a testtel is jót tesz. Bármilyen okból is tartod a böjtöt, nem árt, ha van néhány jó recepted tartalékban! Ezek a böjti saláták laktatók, táplálók, és segítenek, hogy a 40 napos böjt alatt is változatosan étkezz.

A böjti saláták táplálók és finomak.
Egészségesek és feltöltenek vitaminnal a böjti saláták  Fotó: PV productions /  Shutterstock

Csicseriborsó saláta

Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsó (1 db konzerv)
  • 10 db koktélparadicsom
  • 2 zellerszár
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 3 szál menta
  • só, bors
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • 1,5 dl natúr joghurt

Elkészítés:

  • Öblítsd le hideg vízzel a csicseriborsót, szűrd le, majd tedd egy salátás edénybe. 
  • Vágd apró kockákra a hagymát, negyedeld a paradicsomokat, kockázd fel a zellerszárakat. Darabold apróra a mentát, majd az egészet add a csicseriborsóhoz.
  • A joghurtot keverd el a citromlével, az olajjal, a sóval és a borssal, majd öntsd a salátára, és alaposan keverd össze.

 

A böjti saláták királya: tavaszi reteksaláta

Hozzávalók:

  • 1 db fehérbabkonzerv (25 dkg-os)
  • 15 db retek
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek pirított fenyőmag
  • 3 ek bazsalikom pesztó
  • 2 ek vegán parmezán
  • só, bors

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a retkeket, vágd le a szárukat, majd három fejet szeletelj fel vékonyan, és tedd félre, ez lesz a díszítés. A többi retket vágd félbe, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd, és süsd meg 180 fokos sütőben ropogósra (10-15 perc).
  • Szűrd le a babkonzervet, tedd egy tálba, locsold meg olívaolajjal, citromlével, add hozzá a pesztót, a fenyőmagot, a sült retket, és alaposan keverd össze. 
  • A végén díszítsd a friss retekszeletekkel, és szórd meg a parmezánnal.

 

Kelbimbó saláta

Hozzávalók:

  • 0,5 kg kelbimbó
  • 20 gramm pisztácia
  • 1 marék madársaláta
  • 40 gramm feta sajt
  • 1 db kisebb lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk citromlé
  • 2 ek natúr joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: 

  • Főzd félpuhára a kelbimbót sós vízben, majd szűrd le, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Sózd, borsozd, locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd kétszáz fokon süsd meg 15 perc alatt.
  • Pirítsd meg egy száraz serpenyőben a pisztáciát, majd aprítsd fel. 
  • Készítsd el az öntetet: keverd a joghurtba a zúzott fokhagymát, a citromlét, majd sózd, borsozd.
  • Tálaláskor helyezd a tál aljára a madársalátát, arra helyezd el a sült kelbimbókat, a vékonyra szeletelt lilahagymát, majd a kockákra vágott feta sajtot. Locsold meg az öntettel, és szórd a tetejére a pisztáciát.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek