
Olcsó saláták a böjti napokban, a következő hetekben ezeket a kajákat imádni fogod
Megkezdődött a nagyböjt, ilyenkor sokan kerülik a húsételeket, és a túlevést is. Ha szeretnél táplálóan, mégis mértékletesen étkezni húsvétig, ezek a böjti saláták biztosan a kedvenceid lesznek.
A böjtölés segíthet az egészséges életmód megalapozásában, a kevesebb kalóriabevitel pedig fogyást eredményezhet – de sokan bajban vannak, mit egyenek ebben az időszakban. Ezek a böjti saláták finomak, teljesen húsmentesek, és tele vannak vitaminokkal, amikre ebben az időszakban nagy szüksége van a szervezetünknek. Húsvét előtt sokszor még azok is mértéktartást tanúsítanak, akik nem hívők, és ez nemcsak a lélekkel, a testtel is jót tesz. Bármilyen okból is tartod a böjtöt, nem árt, ha van néhány jó recepted tartalékban! Ezek a böjti saláták laktatók, táplálók, és segítenek, hogy a 40 napos böjt alatt is változatosan étkezz.

Csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
- 20 dkg csicseriborsó (1 db konzerv)
- 10 db koktélparadicsom
- 2 zellerszár
- 1 kisebb lilahagyma
- 3 szál menta
- só, bors
- 2 ek citromlé
- 2 ek olívaolaj
- 1,5 dl natúr joghurt
Elkészítés:
- Öblítsd le hideg vízzel a csicseriborsót, szűrd le, majd tedd egy salátás edénybe.
- Vágd apró kockákra a hagymát, negyedeld a paradicsomokat, kockázd fel a zellerszárakat. Darabold apróra a mentát, majd az egészet add a csicseriborsóhoz.
- A joghurtot keverd el a citromlével, az olajjal, a sóval és a borssal, majd öntsd a salátára, és alaposan keverd össze.
A böjti saláták királya: tavaszi reteksaláta
Hozzávalók:
- 1 db fehérbabkonzerv (25 dkg-os)
- 15 db retek
- 2 ek citromlé
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek pirított fenyőmag
- 3 ek bazsalikom pesztó
- 2 ek vegán parmezán
- só, bors
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a retkeket, vágd le a szárukat, majd három fejet szeletelj fel vékonyan, és tedd félre, ez lesz a díszítés. A többi retket vágd félbe, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd, és süsd meg 180 fokos sütőben ropogósra (10-15 perc).
- Szűrd le a babkonzervet, tedd egy tálba, locsold meg olívaolajjal, citromlével, add hozzá a pesztót, a fenyőmagot, a sült retket, és alaposan keverd össze.
- A végén díszítsd a friss retekszeletekkel, és szórd meg a parmezánnal.
Kelbimbó saláta
Hozzávalók:
- 0,5 kg kelbimbó
- 20 gramm pisztácia
- 1 marék madársaláta
- 40 gramm feta sajt
- 1 db kisebb lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk citromlé
- 2 ek natúr joghurt
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Főzd félpuhára a kelbimbót sós vízben, majd szűrd le, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Sózd, borsozd, locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd kétszáz fokon süsd meg 15 perc alatt.
- Pirítsd meg egy száraz serpenyőben a pisztáciát, majd aprítsd fel.
- Készítsd el az öntetet: keverd a joghurtba a zúzott fokhagymát, a citromlét, majd sózd, borsozd.
- Tálaláskor helyezd a tál aljára a madársalátát, arra helyezd el a sült kelbimbókat, a vékonyra szeletelt lilahagymát, majd a kockákra vágott feta sajtot. Locsold meg az öntettel, és szórd a tetejére a pisztáciát.






