időjárás
Új zöldség bukkant fel a piacon, és aki kóstolta már, azt mondja, isteni az íze. A rapini a brokkoli és a spenót szerelemgyereke, és nemcsak finom, de sokoldalúan felhasználható és egészséges is.
Karakteres ízű, különleges zöldség, ami a káposztafélék családjába tartozik, és bár hazánkban még csak most kezd elterjedni, Olaszországban már régóta nagyon népszerű. A rapini ugyan a brokkolihoz és a spenóthoz hasonlít leginkább, az íze azonban más: inkább édeskés, picit kesernyés – írja a Mindmegette. De miért érdemes ezt a zöldséget gyakran fogyasztani, és lehet-e itthon termeszteni?
A rapini Olaszország déli részén és Spanyolországban nagyon népszerű zöldség, amit párolva, grillezve és főzve is szoktak fogyasztani. Húsételek mellé kerül leggyakrabban köretként, de szendvicsben, pizzafeltétként is megállja a helyét. Enyhén kesernyés, diós íze hasonlít a kelkáposztáéhoz vagy a mustárzöldségéhez. Levele, bimbói és szára egyaránt fogyaszthatók.
Rendszeres fogyasztása nagyon egészséges, hiszen rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg benne: A-, C-, K-, E- és B-vitaminban gazdag, és nagy mennyiségben tartalmaz vasat és mangánt is. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, és mivel kevés benne a kalória, a diétába is beilleszthető. A benne lévő ásványi anyagok, antioxidánsok és vitaminok erősítik az immunrendszert, védik a csontokat, és fontos szerepük lehet a rákmegelőzésben is.
Ez az új zöldség főleg nyáron található meg a termelői piacokon, de ha van kerted, magad is termesztheted. A magokat április és augusztus között lehet elvetni, és két hónappal a vetés után már szedhetsz is belőle. Hajtásait, friss leveleit és a bimbóit azelőtt lehet fogyasztani, hogy kinyílnának a virágai.