5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

4 ázsiai leves, ami átmelegít a hideg téli napokon

Létrehozva2025. 02. 01. 18:00

Egy tál forró leves nem csupán étel, hanem egy különleges utazás a keleti konyha rejtelmeibe. Az ázsiai leves azonban nem csak laktató, de értékes vitaminokkal is feltölt.

Ázsiai savanyú leves

Hozzávalók (4 személyre):

1 l csirkealaplé * 500 ml víz * 3 evőkanál sötét kínai szójaszósz * 1 kávéskanál őrölt gyömbér * 1 csipet fokhagyma-granulátum * 3 evőkanál rizsecet * 1 kávéskanál csípőspaprika-krém * 12 g só * 3-4 db fafülgomba * 50 g bambuszrügy * 50 g csirkemell * 50 g tofu * 50 g sárgarépa * 63 g tápiókakeményítő * 1 db tojás * pár csepp szezámolaj

Ázsiai savanyú leves  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Öntsük egy fazékba az alaplevet és a fél liter vizet. Adjuk hozzá a szójaszószt, a kávéskanálnyi őrölt gyömbért, a csipetnyi fokhagymaport, a három evőkanál rizsecetet és kávéskanálnyi csípőspaprika-szószt. Ízesítsük sóval és rakjuk fel főni.

2. Közben vágjuk csíkokra a gombát és a bambuszrügyet. Vágjuk apró kockára a csirkemellet, a tofut és a sárgarépát. Tegyünk mindent a forró levesbe, főzzük tovább, míg ismét fel nem forr. Közben a tápiókakeményítőt keverjük kevés hideg vízben csomómentesre, és sűrítsük vele a levest. A tojást verjük fel, és öntsük az éppen fövő leveshez, közben keverjük folyamatosan. Vegyük le a tűzhelyről, és ízesítsük pár csepp szezámolajjal. 

Az ázsiai savanyú leves elkészítési ideje: 30 perc

Ázsiai húsgombócleves

Hozzávalók (4 személyre):

A gombóchoz: 500 g darált sertéshús * 3 evőkanál szójaszósz * 2 csipet kínai ötfűszerkeverék * 2 csipet őrölt gyömbér * 2 csipet fokhagyma-granulátum * 1 db tojás

A leveshez: 1 l sertésalaplé * 250-300 g szélesmetélt rizstészta * 2 fej salátaszív * 1 szál sárgarépa * 1 evőkanál kínai szójaszósz * 1 evőkanál osztrigaszósz * 1 evőkanál hoisinszósz * 1 evőkanál gombaszósz * 1 kávéskanál őrölt gyömbér * 1 kávéskanál fokhagyma-granulátum * só

Ázsiai húsgombócleves  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Állítsuk össze a gombócokat: minden hozzávalót tegyünk egy keverőtálba, és alaposan gyúrjuk össze. Formázzunk nagy diónyi gombócokat belőle.

2. A sárgarépát hámozzuk meg, vastagon karikázzuk fel.

3. Egy fazékban forraljuk fel a sertésalaplevet. Tegyük bele a gombócokat, és kezdjük el főzni. Ha már félig puha a hús, adjuk hozzá a négyféle szószt, az őrölt gyömbért, a fokhagyma-granulátumot. Rakjuk a fazékba a sárgarépát is, főzzük addig, míg a répa roppanósra nem fő.

4. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és a még forró levesbe keverjük bele a feldarabolt salátaszívet. Kóstoljuk meg a levet, ha nem elég sós, tegyünk még hozzá.5. Közben

 a rizstésztát készítsük el a csomagolásán lévő utasítás szerint. Minden tányérba tegyünk egy jó nagy adag főtt tésztát, erre jön a leves, a benne főtt gombóccal, répával együtt.

Az ázsiai húsgombócleves elkészítési ideje: 40 perc

Pho leves

Hozzávalók (4 személyre): 

Az alapléhez: 3 db csillagánizs * 5 szem szegfűszeg * 1 tk koriandermag * 3 szem kardamom * 1 rúd fahéj * 1 fej vöröshagyma * 50 g friss gyömbér * 1 ek olívaolaj * 400 g marhacsont * 3 db barna csiperke * só * 3 ek halszósz * 1 ek barna cukor 

A feltéthez: 1 csomag rizstészta * friss koriander * friss menta * 1 db csilipaprika * 3 db barna csiperke * 1 csomag zöldhagyma * 2 db lime * 300 g bélszín * 1 doboz mungóbabcsíra * chili szósz

Pho leves Fanny magazin
Pho leves  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A pho alaplevéhez a csillagánizst, a szegfűszeget, a koriandert, a kardamomot és a fahéjat pirítsuk szárazon egy lábasban 7-8 percig, ameddig erőteljesen el nem kezdi ereszteni az illatát.

2. Közben a hagymát és a gyömbért mossuk meg, héjasan szeleteljük fel, és adjuk hozzá a fűszerekhez az olajjal együtt, majd 5-6 percig erőteljesen pirítsunk mindent.

3. Ezután öntsük fel 2 l hideg vízzel, adjuk hozzá a marhacsontot, a csiperkét, sózzuk, majd főzzük lassú tűzön 2 órát, mint a húslevest. A végén ízesítsük a halszósszal, cukorral.

4. A rizstésztát tegyük egy hőálló edénybe, és öntsük fel forrásban lévő vízzel, ha fogkeményre puhult, akkor szűrjük le, és hideg vízzel mossuk át.

5. A koriander- és mentaleveleket, a csilit, a gombát és a hagymát szeljük fel, a lime-ot cikkezzük fel, a bélszínt szeleteljük nagyon apróra.

6. A levesfeltéteket rendezzük a tányérokba, majd öntsük rá a tűzforró, leszűrt, zsírtalanított alaplevet.

A pho leves elkészítési ideje: 180 perc

Gyors kínai tésztaleves

Hozzávalók (4 személyre):

2 liter alaplé (zöldség, vagy hús) * 3 szál újhagyma * 3-4 levél pak choi * 1,5 evőkanál szójaszósz * 1,5 teáskanál szezámolaj * 250 g ramen tészta

Asian,Noodles,Soup,In,Green,Rustic,Ceramic,Bowl,With,Wooden
Gyors kínai tésztaleves  Fotó: Elena Eryomenko

Elkészítés:

1. Az alaplevet öntsük egy fazékba. 

2. Az újhagymát és a pak choi leveleket szeleteljük fel és rakjuk a levesbe. Adjuk hozzá a szójaszószt, és a szezámolajat. Forraljuk fel a levest, majd főzzük közepes lángon 8-10 percig.

3. Közben a tésztát főzzük ki a csomagoláson található utasítások szerint.

5. A tésztát helyezzük tálakba és merjük rá a levest. 

A gyors kínai tésztaleves elkészítési ideje: 30 perc

(Fanny magazin)

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.