Szoboszlai Dominik
Egy tál forró leves nem csupán étel, hanem egy különleges utazás a keleti konyha rejtelmeibe. Az ázsiai leves azonban nem csak laktató, de értékes vitaminokkal is feltölt.
1 l csirkealaplé * 500 ml víz * 3 evőkanál sötét kínai szójaszósz * 1 kávéskanál őrölt gyömbér * 1 csipet fokhagyma-granulátum * 3 evőkanál rizsecet * 1 kávéskanál csípőspaprika-krém * 12 g só * 3-4 db fafülgomba * 50 g bambuszrügy * 50 g csirkemell * 50 g tofu * 50 g sárgarépa * 63 g tápiókakeményítő * 1 db tojás * pár csepp szezámolaj
1. Öntsük egy fazékba az alaplevet és a fél liter vizet. Adjuk hozzá a szójaszószt, a kávéskanálnyi őrölt gyömbért, a csipetnyi fokhagymaport, a három evőkanál rizsecetet és kávéskanálnyi csípőspaprika-szószt. Ízesítsük sóval és rakjuk fel főni.
2. Közben vágjuk csíkokra a gombát és a bambuszrügyet. Vágjuk apró kockára a csirkemellet, a tofut és a sárgarépát. Tegyünk mindent a forró levesbe, főzzük tovább, míg ismét fel nem forr. Közben a tápiókakeményítőt keverjük kevés hideg vízben csomómentesre, és sűrítsük vele a levest. A tojást verjük fel, és öntsük az éppen fövő leveshez, közben keverjük folyamatosan. Vegyük le a tűzhelyről, és ízesítsük pár csepp szezámolajjal.
Az ázsiai savanyú leves elkészítési ideje: 30 perc
A gombóchoz: 500 g darált sertéshús * 3 evőkanál szójaszósz * 2 csipet kínai ötfűszerkeverék * 2 csipet őrölt gyömbér * 2 csipet fokhagyma-granulátum * 1 db tojás
A leveshez: 1 l sertésalaplé * 250-300 g szélesmetélt rizstészta * 2 fej salátaszív * 1 szál sárgarépa * 1 evőkanál kínai szójaszósz * 1 evőkanál osztrigaszósz * 1 evőkanál hoisinszósz * 1 evőkanál gombaszósz * 1 kávéskanál őrölt gyömbér * 1 kávéskanál fokhagyma-granulátum * só
1. Állítsuk össze a gombócokat: minden hozzávalót tegyünk egy keverőtálba, és alaposan gyúrjuk össze. Formázzunk nagy diónyi gombócokat belőle.
2. A sárgarépát hámozzuk meg, vastagon karikázzuk fel.
3. Egy fazékban forraljuk fel a sertésalaplevet. Tegyük bele a gombócokat, és kezdjük el főzni. Ha már félig puha a hús, adjuk hozzá a négyféle szószt, az őrölt gyömbért, a fokhagyma-granulátumot. Rakjuk a fazékba a sárgarépát is, főzzük addig, míg a répa roppanósra nem fő.
4. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, és a még forró levesbe keverjük bele a feldarabolt salátaszívet. Kóstoljuk meg a levet, ha nem elég sós, tegyünk még hozzá.5. Közben
a rizstésztát készítsük el a csomagolásán lévő utasítás szerint. Minden tányérba tegyünk egy jó nagy adag főtt tésztát, erre jön a leves, a benne főtt gombóccal, répával együtt.
Az ázsiai húsgombócleves elkészítési ideje: 40 perc
Az alapléhez: 3 db csillagánizs * 5 szem szegfűszeg * 1 tk koriandermag * 3 szem kardamom * 1 rúd fahéj * 1 fej vöröshagyma * 50 g friss gyömbér * 1 ek olívaolaj * 400 g marhacsont * 3 db barna csiperke * só * 3 ek halszósz * 1 ek barna cukor
A feltéthez: 1 csomag rizstészta * friss koriander * friss menta * 1 db csilipaprika * 3 db barna csiperke * 1 csomag zöldhagyma * 2 db lime * 300 g bélszín * 1 doboz mungóbabcsíra * chili szósz
1. A pho alaplevéhez a csillagánizst, a szegfűszeget, a koriandert, a kardamomot és a fahéjat pirítsuk szárazon egy lábasban 7-8 percig, ameddig erőteljesen el nem kezdi ereszteni az illatát.
2. Közben a hagymát és a gyömbért mossuk meg, héjasan szeleteljük fel, és adjuk hozzá a fűszerekhez az olajjal együtt, majd 5-6 percig erőteljesen pirítsunk mindent.
3. Ezután öntsük fel 2 l hideg vízzel, adjuk hozzá a marhacsontot, a csiperkét, sózzuk, majd főzzük lassú tűzön 2 órát, mint a húslevest. A végén ízesítsük a halszósszal, cukorral.
4. A rizstésztát tegyük egy hőálló edénybe, és öntsük fel forrásban lévő vízzel, ha fogkeményre puhult, akkor szűrjük le, és hideg vízzel mossuk át.
5. A koriander- és mentaleveleket, a csilit, a gombát és a hagymát szeljük fel, a lime-ot cikkezzük fel, a bélszínt szeleteljük nagyon apróra.
6. A levesfeltéteket rendezzük a tányérokba, majd öntsük rá a tűzforró, leszűrt, zsírtalanított alaplevet.
A pho leves elkészítési ideje: 180 perc
2 liter alaplé (zöldség, vagy hús) * 3 szál újhagyma * 3-4 levél pak choi * 1,5 evőkanál szójaszósz * 1,5 teáskanál szezámolaj * 250 g ramen tészta
1. Az alaplevet öntsük egy fazékba.
2. Az újhagymát és a pak choi leveleket szeleteljük fel és rakjuk a levesbe. Adjuk hozzá a szójaszószt, és a szezámolajat. Forraljuk fel a levest, majd főzzük közepes lángon 8-10 percig.
3. Közben a tésztát főzzük ki a csomagoláson található utasítások szerint.
5. A tésztát helyezzük tálakba és merjük rá a levest.
A gyors kínai tésztaleves elkészítési ideje: 30 perc
(Fanny magazin)