
Nem szeretnél minden levesedbe egyforma tésztát tenni? Most figyelj, ezekkel az újdonságokkal a már jól ismert ízeket is újjávarázsolhatod.
A húsleves ugyan elképzelhetetlen cérnametélt nélkül, de ettől még indítsd be nyugodtan a fantáziád, és találd ki magadnak, hogy mi legyen a feltét leveseidhez. A krémlevesekhez zöldségek és tojás is kiváló, de készíthetsz grízgombócot vagy krutont is!
Tészta
Keskeny-, széles- vagy cérnametélt, csiga vagy kagyló. Minden tészta jó a levesbe, ami csak kéznél van.
![]()
A húslevesbe célszerű a tésztát külön, sós vízben kifőzni, ha nem akarjuk, hogy zavaros legyen. A többi levesbe a főzés vége felé beledobhatod a tésztát. Akkor puha, ha feljön a leves tetejére és könnyen lebeg.
![]()
A zöldséges paradicsomleves bazsalikommal és kagylótésztával laktató és egytálételként is ízletes vacsora.
Daragaluska vagy grízgaluska
![]()
Egy tojást villával kicsit fölversz, csöppet sózod és belekeversz annyi búzadarát, hogy még keverhető legyen. Kicsit pihenteted, és a forrásban lévő levesbe szaggatod. Gyorsan kész, rakhatod erőlevesbe is, de paprikás levesekhez is kiváló.
![]()
A vajas galuska kicsit időigényesebb, de ezzel is bátran kísérletezz! Szerecsendióval és petrezselyemmel ízletes levesbetétet varázsolhatsz.
Tojás
![]()
Ázsiai levesekhez kiváló feltét a tojás. Óvatosan egy egész tojást engedj a forró gombás-tésztás levesbe. Vigyázz, hogy a tojás egészben maradjon! Egy perc főzés után szép félkeményre fő.
![]()
A joghurtos céklaleves savanyú ízét a tojás finoman enyhíti.
Zöldségek
![]()
Az erőlevesbe mindenféle zöldséget főzhetsz. Sárgarépa, zöldbab, krumpli, fehér bab is jól jöhet.
![]()
Kukorica és sárgarépa - krumplival.
![]()
Ha a zöldségek mellé virslit is főzöl, tartalmas ebéded lesz.
![]()
A bazsalikomos paradicsomlevesbe hagymát és paradicsomdarabkákat rakhatsz levesbetétként.
![]()
A brokkolikrémlevesbe rakj főtt brokkolit, pirított magokat, reszelt sajtot vagy pirított szalonnát. Frissebb és szemre kívánatosabb lesz a krémleves.
Pirított kenyér vagy kruton
![]()
Krémlevesekhez tápláló feltét a pirított kenyér vagy zsemlekocka szárazon vagy zsiradékon pirítva.
Sajt
![]()
A sajtok mindig kiválóak levesekbe. A kemény sajtok a meleg levestől kicsit megpuhulnak. Feta sajtot is vághatsz bele, amit nemcsak salátákhoz és grillezett zöldségekhez fogyaszthatsz, a zöldséglevesek ízét is feldobja.







