RETRO RÁDIÓ

3 olcsó és gyors recept, ha babkonzervből főznél valamit

Létrehozva2025. 01. 28. 11:30

Fehérjedús, finom és tápláló, ezért nagyon hasznos, ha rendszeresen szerepel bab a menüben. A legjobb és leggyorsabb megoldás, ha babkonzerv az alapanyag, hiszen így húsz perc alatt letudhatod a főzést.

Babot fogyasztani nagyon egészséges, de sokszor az tartja tőle vissza az embert, hogy órákig kell főzni, és akkor még a több órás áztatásról nem is beszéltünk. Szerencsére lehet gyorsabban is főzni ebből az alapanyagból, elég, ha van otthon egy-két babkonzerv. Ha gyorsan szeretnél finom ebédet készíteni, a legegyszerűbb babkonzervből főzni. Ha ezeket a recepteket elkészíted, senki nem fog éhesen felállni az asztaltól!

Igazi jolly joker a konyhában a babkonzerv.
Jó, ha mindig van otthon pár babkonzerv. Fotó: Andrey Starostin /  Shutterstock

Paradicsomos bab

Hozzávalók:

  • 20 dkg bab (konzervből)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 szál friss kakukkfű (vagy 3 tk szárított)
  • 3 ek olívaolaj
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • só, bors

Elkészítés: 

  • Hámozd meg és vágd apró kockákra a hagymát, a babot szűrd le, tépkedd le a kakukkfű leveleit. Párold üvegesre a hagymát az olajon, majd öntsd fel a paradicsomkonzervvel és egy kevés vízzel. Sózd, borsozd, és lassú tűzön főzd tíz percig. Tedd bele a babot, a kakukkfüvet, és főzd további öt percig. Friss kenyérrel tálalva az igazi, de rizst is készíthetsz hozzá.

Csilis bab

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 doboz darabolt konzerv paradicsom
  • 2 babkonzerv
  • 1,5 doboz konzerv csemegekukorica
  • 2 db csili paprika
  • só, bors
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

  • Forrósítsd fel az olajat, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd rajta fehérre a darált húst. Sózd, borsozd, majd add hozzá a kockákra vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Pár percig pirítsd őket együtt, majd add hozzá a paradicsomkonzerveket a levükkel együtt. Tedd bele a felaprított, kimagozott csilipaprikákat, és főzd együtt fél óráig.
  • A babot és a kukoricát szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, majd csepegtesd le, és forgasd a darált húsos keverékbe. Nagy lángon főzd néhány percig, majd ha szükséges, még sózd, borsozd.

 

Hagymás bab babkonzerv alapanyagból

Hozzávalók:

  • 2 doboz babkonzerv
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 tk szárított petrezselyemzöld
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 2 dl víz

Elkészítés: 

  • Kockázd fel a szalonnát, majd pirítsd le alacsony lángon. Ha elég zsírt eresztett, vedd ki a sült szalonnát az edényből, és tedd félre. A zsíron pirítsd meg a kockákra vágott hagymát, add hozzá a sűrített paradicsomot, a reszelt fokhagymát, a sót, borsot, a szárított petrezselyemzöldet, és alaposan keverd össze.
  • Szűrd le a babot, és add a hagymás alaphoz. Tedd vissza az edényt a tűzre, öntsd fel a két deci vízzel, tedd hozzá a sült szalonnát, és főzd kis lángon 15 percig.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.