tóth gabi
Itt a disznótorosok ideje, készül a sok hurka-kolbász a tepsikben, serpenyőkben. A nagy lakoma után megmaradó hurkazsír igazi kincs, semmiképpen ne dobd ki!
Télen nagy kedvenc a sült kolbász és hurka, frissen sült kenyérrel, mustárral vagy csalamádéval igazi fejedelmi lakoma. De mi legyen a tepsiben maradt hurkazsír sorsa? Sokan kidobják, pedig nem kellene, hiszen rengeteg mindenre felhasználhatod a konyhában. Így nemcsak spórolhatsz, de különlegesen finom reggelit vagy vacsorát tehetsz az asztalra. Mutatunk néhány ötletet, mi mindenre jó a megmaradt hurkazsír!
Bizony, a legegyszerűbb módszer, ha a hurka zsírja kenyéren végzi; persze némi lila hagymával a tetején. Nem csak akkor érdemes fogyasztani, ha szeretnél nosztalgiázni, hiszen a zsíros kenyér laktató, tápláló, gyorsan elkészíthető, és olcsó is – hurkazsírral pedig egyenesen mennyei!
A legtöbb recept margarint, esetleg vajat ír a pogácsába zsiradékként, de nagyanyáink még sertészsírt tettek bele – ettől pedig a pogácsa foszlósabb, finomabb lett. Ha margarin helyett hurkazsírt teszel a tésztába, isteni finom pogácsa lesz a végeredmény, amire nem kell sajt: önmagában is megállja a helyét.
Ha túl sok a hurkazsír, érdemes megolvasztani, ami a tepsi alján maradt, és egy fedeles edényben, leszűrve a hűtőbe tenni, később sütéshez-főzéshez jó lehet; főleg akkor, ha húsmentes ételt készítesz. Pirítsd le a hagymát egy fakanálnyi hurkazsíron a paprikás krumplihoz, lecsóhoz, de a krumplilevesnek is különleges ízt ad. Ha steak burgonyát készítesz köretnek, forgasd a hurkazsírba még nyersen a krumplidarabokat, úgy süsd ki őket a tepsiben, isteni lesz az íze!