tóth gabi
Most van a szezonja ennek a finom, hagyományos magyar ételnek. A hurka sütés nem bonyolult, de néhány dologra nem árt odafigyelni, hogy tökéletes legyen.
A hideg, szürke január a disznótoros ideje, jöhet a hurka-kolbász, hiszen a nagy hidegben jólesnek a magasabb kalóriatartalmú ételek. A hurka sütés azonban sokaknak okoz ilyenkor bosszúságot, hiszen sokszor hiába minden elővigyázatosság, a hurka megreped. Összegyűjtöttük, mik a leggyakoribb hibák, melyek miatt szétnyílva kerül ki a sült hurka a sütőből.
Bizony, már a vásárlásnál eldől, hogyan fog sikerülni a hurka sütés, hiszen ha nem megbízható helyről veszed az alapanyagot, esetleg már nem is túl friss, akkor bármit csinálhatsz, meg fog repedni a hurka. A legjobb, ha háztól, frissen kapod, de termelői henteseknél, piacokon is kaphatsz friss, minőségi hurkát.
Szétdurranás ellen a legjobb óvintézkedés, ha 10-15 percre hideg vízbe áztatod a (nem fagyasztott) hurkát. Erre azért van szükség, mert a bél, amibe a hurkát töltötték, idővel rugalmatlanná válik, és a sütés során szétreped; de ha vízbe áztatod, akkor újra rugalmas lesz.
A hurkát sütés előtt, áztatás után érdemes villával vagy hústűvel megszurkálni, hogy egyenletesen tudjanak távozni belőle a gőzök sütés alatt. Ha ez elmarad, ki fog repedni a bőre.
Jó ötletnek tűnhet előmelegített sütőbe tolni a hurkát, csakhogy a hirtelen hőkülönbség miatt azonnal szét is fog nyílni a bőre, hiába áztattad be és szurkáltad meg. Mindig hideg sütőbe tedd, hogy egyenletesen, lassan melegedjen fel.
Sült húsoknak 180-200 fokra szoktuk feltekerni a sütőt, de a hurkának ez túl sok, a magas hőmérsékleten szétrepedhet a bél. A hurka úgy a legfinomabb, ha lassú tűzön, 140-150 fokos sütőben sütöd, így nem fog túl hirtelen kinyúlni a bél, és a hurka is sokkal zamatosabb, finomabb lesz. 30-40 perc alatt meg is sül. A lassú sütés akkor is fontos, ha serpenyőben készíted a hurkát.