
Sose gondolnád, hogy mi a szalagos fánk legfőbb titka
Nyakunkon a farsangi szezon, itt az ideje fánkot sütni! A szalagos fánk elkészítése nem nagy ördöngösség, de akkor lesz tökéletes, ha ezt az apró trükköt beveted. Mutatjuk a receptet!
Az ünnepeknek vége, de megkezdődött a farsangi időszak, ami pedig egyet jelent a fánkkal. A tökéletes szalagos fánk könnyű, a tésztája foszlós, és nem szívja meg magát olajjal sütés közben. Időigényes elkészíteni, de nem bonyolult, így akkor is érdemes fánkot sütni, ha nincs túl nagy rutinod a konyhában. A kelt tésztáknak lelke van, így a szalagos fánk tésztájával is szépen kell bánni, például jó, ha egyenletes meleg van a konyhában, nem árt, ha hagyod elég ideig kelni, és pihenteted formázás után. Van azonban még egy praktika, amit kevés háziasszony ismer: a farsangi fánk akkor lesz tökéletes, ha fedő alatt sül. Mutatjuk a receptet!

Szalagos fánk recept
Hozzávalók:
- 75 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg vaníliás cukor
- 1 dkg só
- 10 dkg olvasztott vaj
- 6 tojássárgája
- 5,5 dl tej
- 3 cl rum
- 5 dl étolaj
Elkészítés:
- Futtasd fel az élesztőt kevés langyos tejjel és egy evőkanál liszttel. Keverd habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral a tojássárgákat, add hozzá az élesztős tejet, a rumot, a kétféle lisztet, és jól dolgozd össze a tésztát. Részletekben add hozzá az olvasztott vajat, majd szórd meg liszttel a tetejét, és meleg helyen keleszd a tésztát a duplájára.
- Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, nyújtsd ujjnyi vastagra, majd fánk szaggatóval szaggasd ki, és letakarva keleszd 40 percet.
- Melegíts étolajat egy lábosban. Ha megkeltek a fánkok, a közepüket nyomd be az ujjaddal, és úgy tedd őket az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. Fedd le a lábost egy fedővel, úgy süsd a fánkokat. Ha már az oldaluk szép piros szalagos, fordítsd meg őket, és fedő nélkül süsd őket tovább. Lassú tűzön süsd, ne forró olajba, hogy a fánkok egyenletesen átsüljenek.
- Ha megsültek a fánkok, szedd őket papírtörlőre, majd ha kihűltek, szórj porcukrot a tetejükre, és lekvárral tálald őket.






