RETRO RÁDIÓ

Sose gondolnád, hogy mi a szalagos fánk legfőbb titka

Létrehozva2025. 01. 13. 12:30

Nyakunkon a farsangi szezon, itt az ideje fánkot sütni! A szalagos fánk elkészítése nem nagy ördöngösség, de akkor lesz tökéletes, ha ezt az apró trükköt beveted. Mutatjuk a receptet!

Az ünnepeknek vége, de megkezdődött a farsangi időszak, ami pedig egyet jelent a fánkkal. A tökéletes szalagos fánk könnyű, a tésztája foszlós, és nem szívja meg magát olajjal sütés közben. Időigényes elkészíteni, de nem bonyolult, így akkor is érdemes fánkot sütni, ha nincs túl nagy rutinod a konyhában. A kelt tésztáknak lelke van, így a szalagos fánk tésztájával is szépen kell bánni, például jó, ha egyenletes meleg van a konyhában, nem árt, ha hagyod elég ideig kelni, és pihenteted formázás után. Van azonban még egy praktika, amit kevés háziasszony ismer: a farsangi fánk akkor lesz tökéletes, ha fedő alatt sül. Mutatjuk a receptet!

A szalagos fánk elkészítése időigényes, de nem túl bonyolult.
Ilyenkor nem hiányozhat az asztalról a szalagos fánk! Fotó: Angyalosi Beata /  Shutterstock

Szalagos fánk recept

Hozzávalók:

  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg vaníliás cukor
  • 1 dkg só
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 6 tojássárgája
  • 5,5 dl tej
  • 3 cl rum
  • 5 dl étolaj

Elkészítés:

  • Futtasd fel az élesztőt kevés langyos tejjel és egy evőkanál liszttel. Keverd habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral a tojássárgákat, add hozzá az élesztős tejet, a rumot, a kétféle lisztet, és jól dolgozd össze a tésztát. Részletekben add hozzá az olvasztott vajat, majd szórd meg liszttel a tetejét, és meleg helyen keleszd a tésztát a duplájára.
  • Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, nyújtsd ujjnyi vastagra, majd fánk szaggatóval szaggasd ki, és letakarva keleszd 40 percet.
  • Melegíts étolajat egy lábosban. Ha megkeltek a fánkok, a közepüket nyomd be az ujjaddal, és úgy tedd őket az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. Fedd le a lábost egy fedővel, úgy süsd a fánkokat. Ha már az oldaluk szép piros szalagos, fordítsd meg őket, és fedő nélkül süsd őket tovább. Lassú tűzön süsd, ne forró olajba, hogy a fánkok egyenletesen átsüljenek.
  • Ha megsültek a fánkok, szedd őket papírtörlőre, majd ha kihűltek, szórj porcukrot a tetejükre, és lekvárral tálald őket.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.