Létrehozva: 2024.12.18. 11:00

Soha többet nem zuhan össze a piskótád, ha ezzel a trükkel készíted

Elméletben egyszerű sütemény, hiszen alig pár hozzávalóból készül, de a gyakorlatban pillanatok alatt összeeshet a tészta. Ez a piskóta recept azonban verhetetlen; ha így készíted, tökéletes lesz a végeredmény!

A karácsony előtti sütögetésből nem maradhat ki a piskóta sem, hiszen ezt a könnyű, finom tésztát szinte a végtelenségig lehet variálni: készülhet belőle gyümölcsös szelet, torta, és persze tekercsnek is isteni. Ezért jó, ha van egy tökéletes piskóta recept kéznél, de még ekkor sem árt néhány dologra odafigyelni. Összegyűjtöttük, mi minden lehet az oka, ha a piskóta összeesik, és mutatjuk a tökéletes receptet is!

Nem árt, ha van a tarsolyodban egy jó piskóta recept.
Ez a piskóta recept segít, hogy tökéletes legyen a végeredmény! Fotó: Hans Geel / Shutterstock

A türelem a tökéletes piskóta titka

Az egyszerű piskóta is könnyen összeesik, ha sütés közben nyitogatod a sütőajtót, hiszen így a beáramló hűvösebb levegő hatására bezuhanhat a teteje. Maradj türelmes, az első húsz percben ne nyúlj az ajtóhoz, bármennyire is szeretnéd megnézni, hogy jó-e már!

Nem szabad kikenni a tepsit

Logikusnak tűnhet, hogy olajjal kikend a tepsi vagy a tortaforma oldalát, hogy könnyebben ki lehessen majd venni a tésztát, sőt, sok piskóta recept is ezt ajánlja. Csakhogy az olaj miatt a tészta, ahogy növekedik, nem tud „felkapaszkodni” az edény oldalán, így le fog lapulni, amint kiveszed a sütőből.

A sütőpor csak ront a helyzeten

Sokan így készítik, de valójában káros a piskótára a sütőpor. Ugyanis a hagyományos piskótánál a tojáshabban lévő buborékoknak köszönhető, hogy megemelkedik a tészta; de ha sütőpor is van benne, amint az beindul, kidurrannak ezek a buborékok, és összeesik a tésztád.

Piskóta recept

Hozzávalók:

  • 6 ek cukor
  • 6 ek finomliszt
  • 6 db tojás
  • 6 ek víz
  • 1 csip só

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét, a fehérjéből verj kemény habot, a sárgákat pedig keverd ki a cukor felével. Amikor már majdnem kemény a fehérje, add hozzá a cukor másik felét, és addig verd, míg megáll a habverőn a hab.
  • A habhoz spatula vagy fakanál segítségével óvatosan forgasd hozzá a kikevert tojássárgákat, és adagold hozzá a lisztet és a vizet is, úgy, hogy három evőkanál liszt után tegyél három evőkanál vizet, majd óvatosan keverd össze. Ezután jöhet a liszt és a víz másik fele, amit szintén óvatosan adj a keverékhez, és addig keverd finoman, míg homogén nem lesz.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd bele a masszát (ha tortaformát használsz, csak az aljába tegyél sütőpapírt), és előmelegített sütőben süsd meg 160 fokon. 20 perc után végezz tűpróbát; ha már nem tapad a tészta a tűre, akkor elkészült a piskótád.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek