tóth gabi
Elméletben egyszerű sütemény, hiszen alig pár hozzávalóból készül, de a gyakorlatban pillanatok alatt összeeshet a tészta. Ez a piskóta recept azonban verhetetlen; ha így készíted, tökéletes lesz a végeredmény!
A karácsony előtti sütögetésből nem maradhat ki a piskóta sem, hiszen ezt a könnyű, finom tésztát szinte a végtelenségig lehet variálni: készülhet belőle gyümölcsös szelet, torta, és persze tekercsnek is isteni. Ezért jó, ha van egy tökéletes piskóta recept kéznél, de még ekkor sem árt néhány dologra odafigyelni. Összegyűjtöttük, mi minden lehet az oka, ha a piskóta összeesik, és mutatjuk a tökéletes receptet is!
Az egyszerű piskóta is könnyen összeesik, ha sütés közben nyitogatod a sütőajtót, hiszen így a beáramló hűvösebb levegő hatására bezuhanhat a teteje. Maradj türelmes, az első húsz percben ne nyúlj az ajtóhoz, bármennyire is szeretnéd megnézni, hogy jó-e már!
Logikusnak tűnhet, hogy olajjal kikend a tepsi vagy a tortaforma oldalát, hogy könnyebben ki lehessen majd venni a tésztát, sőt, sok piskóta recept is ezt ajánlja. Csakhogy az olaj miatt a tészta, ahogy növekedik, nem tud „felkapaszkodni” az edény oldalán, így le fog lapulni, amint kiveszed a sütőből.
Sokan így készítik, de valójában káros a piskótára a sütőpor. Ugyanis a hagyományos piskótánál a tojáshabban lévő buborékoknak köszönhető, hogy megemelkedik a tészta; de ha sütőpor is van benne, amint az beindul, kidurrannak ezek a buborékok, és összeesik a tésztád.
Hozzávalók:
Elkészítés: