kulcsár edina
Télen sokkal többet fogyasztunk ebből a gyümölcsből, hiszen ilyenkor olcsóbb, és tele van vitaminokkal. Viszont sokan ki nem állhatják a magokat benne. Számukra jó hír, hogy a mag nélküli mandarin felismerhető; mutatjuk a trükköt!
Télen hódítanak az egészséges citrusfélék, ilyenkor nagyon jól tud esni egy kis friss mandarin, és illatával, ízével a karácsonyi hangulatra is ráerősít, ráadásul süteményekbe is felhasználhatod. A legjobb a mag nélküli mandarin, de ha nincs külön kiírva az üzletben, hogy a pulton az van, akkor hogyan lehet megtalálni? Szerencsére néhány trükkel kiválaszthatod azokat a mandarinokat, amelyekben kevés a mag, vagy egyáltalán nincs is bennük.
Bár nem valódi mandarin, ha a címkén ezt az elnevezést látod (amit sokszor clementine-nak írnak), akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz a gyümölcsben mag. A klementin a narancs és a mandarin keresztezésével létrehozott gyümölcs, ami édesebb, mint a narancs (sőt, sokféle mandarint is kenterbe ver). Ha nincs címke, vizsgáld meg alaposan a pulton lévő gyümölcsöket: a klementin héja lazább, vékonyabb, puhább, és sötétebb színű, mint a mandariné.
Ha ránézésre nem tudod megállapítani, melyik a mag nélküli mandarin, érdemes megszimatolni a gyümölcsöket; általában erőteljesebb, édesebb illatuk van, mint a sima mandarinnak.
Többféle mandarint árulnak az üzletekben, nem kell ahhoz klementinnek lennie, hogy kevesebb magot találj benne; a satsuma fajta például szinte biztos siker, elvétve lehet benne egy-két mag. Érintsd meg a gyümölcsök héját is, a mag nélküli mandarin héja általában vékonyabb, lazább.
Sok üzletben külön csomagolva is megtalálható a mag nélküli mandarin, érdemes körülnézni nemcsak a súlyra vásárolható, de az előre csomagolt gyümölcsök között is.