
Így készül a rumbaba, az isteni francia sütemény
A rumbaba egy isteni francia desszert. Kifejezetten ínyenceknek ajánlott elkészíteni. Tuti az egész családot rabul ejti. Csak óvatosan a rummal!
Az egyik legfinomabb francia sütemény a rumbaba. A desszert neve különleges, bár nem igazán a gyerekek desszertje, és a babától is egészen távol áll. Varázsát a fűszeres cukorszirup adja, amit egy kevés rummal bolondíthatsz meg. Puha kelt tésztából sül a kuglóf formájú sütemény. Elkészítésénél nagyon fontos, hogy elegendő ideig pihentesd a tésztát, és hagyd, hogy magába szívja a fűszeres és édes locsolószirupot.

A tészta nem fog elázni, de az íze mámorító lesz. A franciáknak ez sem elég, így a szaftos és puha kelt tésztát még finom tejszínhabbal vagy tejhabkrémmel is meg szokták tölteni. Farkasinszki Ildikó a Mindmegette Sütisulijában mutatta meg és készítette el a rumbabát. Eszméletlen lett ez a desszert. Ha te is szeretnél egy igazán különleges sütit készíteni, csak követned kell a receptet és az alábbi videót!
Hozzávalók:
A maracujahabhoz:
- 3 dl habtejszín
- 0,35 dl maracujapüré
- 3 dkg cukor
A tésztához:
- 6,5 dkg vaj
- 12,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2,5 dkg cukor
- 0,7 dkg friss élesztő
- 2 db tojás
A sziruphoz:
- 0,5 dl maracujapüré
- 15 dkg cukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 db lime
- 1 db csillagánizs
- 1 db fajéjrúd
- 0,7 dl rum
A tálaláshoz:
- 1 maracuja
- 1 db lime
Így készítsd el:
- A maracujahabhoz keverd össze az összes összetevőjét, és szitán átszűrve töltsd bele habszifonba. Zárd le, és csavarj bele egy habpatront. Helyezd be a hűtőbe fektetve, és hagyd bent legalább 3 órára. Ha nincs habszifonod, akkor egy tejszínt tejfölsűrűségűre verj fel, és keverd bele a maracujapürét és a porcukrot, majd teljesen kemény habbá kell verni. Csillagcsöves habzsába töltsd, és úgy tedd be a hűtőbe.
- A vajat mikróban olvaszd meg, majd hűtsd le. A tészta többi hozzávalóját tedd a robotgép táljába, és kb. 15 perc alatt dagaszd ki, míg egy rugalmas tésztát kapsz, ami elválik az edény falától. Add hozzá a vajat, és további 15 percig dagaszd.
- Tedd a tésztát egy kilisztezett keltetőtálba, és takard le. Hagyd meleg helyen 30 percre, addig duplájára kel.
- Kenj ki vajjal egy nagy kuglófformát, tedd bele a tésztát, és hagyd lefedve további 2 órán keresztül.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd készre a tésztát. (ha kicsi formába tetted, akkor elég lesz 30 perc is a sütési időnek)
- Ha elkészült, akkor rácsra téve hagyd teljesen kifűlni a babákat.
- A locsolósziruphoz egy lábasba 2,5 vizet önts. Add hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart magját, a lime lereszelt héját, és a fűszereket. Forrald fel, majd vedd le a tűzről a lábast, és öntsd bele a rumot is. Az egészet öntsd át egy tálba, és hagyd kihűlni.
- Tedd a tésztát egy magas falú tepsibe, és alaposan locsold meg a sziruppal. A folyadék nagy részét be kell szívnia. Tedd át egy tálra, és a hűtőben hagyd teljesen kihűlni.
- Tálaláskor a babák közepét töltsd meg a maracujahabbal, a tetejüket szórd meg maracujamagokkal és reszelt lime héjjal.
Jó étvágyat!







