RETRO RÁDIÓ

Így készül a rumbaba, az isteni francia sütemény

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 01. 06. 12:30

A rumbaba egy isteni francia desszert. Kifejezetten ínyenceknek ajánlott elkészíteni. Tuti az egész családot rabul ejti. Csak óvatosan a rummal!

Az egyik legfinomabb francia sütemény a rumbaba. A desszert neve különleges, bár nem igazán a gyerekek desszertje, és a babától is egészen távol áll. Varázsát a fűszeres cukorszirup adja, amit egy kevés rummal bolondíthatsz meg. Puha kelt tésztából sül a kuglóf formájú sütemény. Elkészítésénél nagyon fontos, hogy elegendő ideig pihentesd a tésztát, és hagyd, hogy magába szívja a fűszeres és édes locsolószirupot.

Rumbaba recept
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

A tészta nem fog elázni, de az íze mámorító lesz. A franciáknak ez sem elég, így a szaftos és puha kelt tésztát még finom tejszínhabbal vagy tejhabkrémmel is meg szokták tölteni. Farkasinszki Ildikó a Mindmegette Sütisulijában mutatta meg és készítette el a rumbabát. Eszméletlen lett ez a desszert. Ha te is szeretnél egy igazán különleges sütit készíteni, csak követned kell a receptet és az alábbi videót!

Hozzávalók:

A maracujahabhoz:

  • 3 dl habtejszín
  • 0,35 dl maracujapüré
  • 3 dkg cukor

A tésztához:

  • 6,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg cukor
  • 0,7 dkg friss élesztő
  • 2 db tojás

A sziruphoz:

  • 0,5 dl maracujapüré
  • 15 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 db lime
  • 1 db csillagánizs
  • 1 db fajéjrúd
  • 0,7 dl rum

A tálaláshoz:

  • 1 maracuja
  • 1 db lime

Így készítsd el:

  1. A maracujahabhoz keverd össze az összes összetevőjét, és szitán átszűrve töltsd bele habszifonba. Zárd le, és csavarj bele egy habpatront. Helyezd be a hűtőbe fektetve, és hagyd bent legalább 3 órára. Ha nincs habszifonod, akkor egy tejszínt tejfölsűrűségűre verj fel, és keverd bele a maracujapürét és a porcukrot, majd teljesen kemény habbá kell verni. Csillagcsöves habzsába töltsd, és úgy tedd be a hűtőbe.
  2. A vajat mikróban olvaszd meg, majd hűtsd le. A tészta többi hozzávalóját tedd a robotgép táljába, és kb. 15 perc alatt dagaszd ki, míg egy rugalmas tésztát kapsz, ami elválik az edény falától. Add hozzá a vajat, és további 15 percig dagaszd.
  3. Tedd a tésztát egy kilisztezett keltetőtálba, és takard le. Hagyd meleg helyen 30 percre, addig duplájára kel. 
  4. Kenj ki vajjal egy nagy kuglófformát, tedd bele a tésztát, és hagyd lefedve további 2 órán keresztül. 
  5. 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd készre a tésztát. (ha kicsi formába tetted, akkor elég lesz 30 perc is a sütési időnek)
  6. Ha elkészült, akkor rácsra téve hagyd teljesen kifűlni a babákat.
  7. A locsolósziruphoz egy lábasba 2,5 vizet önts. Add hozzá a cukrot, a vaníliarúd kikapart magját, a lime lereszelt héját, és a fűszereket. Forrald fel, majd vedd le a tűzről a lábast, és öntsd bele a rumot is. Az egészet öntsd át egy tálba, és hagyd kihűlni.
  8. Tedd a tésztát egy magas falú tepsibe, és alaposan locsold meg a sziruppal. A folyadék nagy részét be kell szívnia. Tedd át egy tálra, és a hűtőben hagyd teljesen kihűlni.
  9. Tálaláskor a babák közepét töltsd meg a maracujahabbal, a tetejüket szórd meg maracujamagokkal és reszelt lime héjjal. 

Jó étvágyat!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.