RETRO RÁDIÓ

Így rontja el mindenki a resztelt májat, te ne tedd

Létrehozva2025. 01. 22. 11:00

Érdemes rendszeresen májat fogyasztani, de nem mindegy, hogyan készül el! A resztelt máj receptje egyszerűnek tűnhet, de megesik, hogy hiába tartasz be mindent, kemény, rágós lesz a máj. Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák az elkészítésekor!

A máj nagyon tápláló, tele van vitaminokkal, és rengeteg fehérjét tartalmaz – mindemellett pedig alacsony a kalóriatartalma. A legnépszerűbb elkészítési módja a resztelt máj, melynek lényege pont az elnevezéséből fakad: vagyis tilos párolni, pirítani kell a májat. Ezt az ételt gyorsan el lehet készíteni, de gyakori probléma, hogy szívós, kemény lesz a máj; és ennek nem az az oka, hogy túl rövid ideig pirítottad, sőt! A resztelt máj nagyon érzékeny az időfaktorra, és még mellette sok minden másra; összegyűjtöttük, mi mindenre kell figyelni, hogy puha, szaftos legyen.

Nem nehéz a resztelt máj elkészítése, de pár dologra figyelni kell.
Laktató, finom ebéd a resztelt máj. Fotó: Mindmegette

Nem friss az alapanyag

Érdemes a fagyasztott változatok helyett a hentesnél venni a sertés- borjú- vagy baromfimájat, és minél hamarabb elkészíteni, ahogy hazavitted. A fagyasztott változatból isteni sült máj készülhet, de resztelt májhoz felejtsd el, hiszen a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvességet, és kemény lesz a végén.

Túl kicsire vágod a májat

Érdemes az alaposan megtisztított, az erektől és hártyáktól megszabadított májat legalább 1,5-2 centis csíkokra darabolni. Sokszor azért szárad ki, mert ennél vékonyabbra csíkozzák elkészítés előtt.

Kevés a hagyma

Akkor az igazi a resztelt máj, ha bőven kerül alá hagyma. Kockázd fel, dinszteld meg szalonnazsíron vagy olajon; ez isteni finom, szaftos alapot ad az ételnek. 

Fedőt teszel rá

Sok resztelt máj recept javasolja, hogy fedd le a májat; csakhogy így nem pirul meg, hanem párolódik. Vizet sem kell tenni alá, hiszen lesz elég szaftja. Egyszerűen csak forgasd erős tűzön a májat, míg ki nem fehéredik; utána fűszerezheted, ízlés szerint tehetsz rá majoránnát, pirospaprikát, borsot. Sót csak a végén szórj rá, mert attól is megkeményedhet a máj!

A resztelt máj halála a túlsütés

Fűszerezés után hagyd pirulni a májat, időnként forgasd meg őket. Néhány perc után egyet vegyél ki, vágd félbe; ha elég puha, és már nem véres a leve, akkor vedd le a tűzről, mert ha tovább sütöd, meg fog keményedni.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.