Szoboszlai Dominik
Érdemes rendszeresen májat fogyasztani, de nem mindegy, hogyan készül el! A resztelt máj receptje egyszerűnek tűnhet, de megesik, hogy hiába tartasz be mindent, kemény, rágós lesz a máj. Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák az elkészítésekor!
A máj nagyon tápláló, tele van vitaminokkal, és rengeteg fehérjét tartalmaz – mindemellett pedig alacsony a kalóriatartalma. A legnépszerűbb elkészítési módja a resztelt máj, melynek lényege pont az elnevezéséből fakad: vagyis tilos párolni, pirítani kell a májat. Ezt az ételt gyorsan el lehet készíteni, de gyakori probléma, hogy szívós, kemény lesz a máj; és ennek nem az az oka, hogy túl rövid ideig pirítottad, sőt! A resztelt máj nagyon érzékeny az időfaktorra, és még mellette sok minden másra; összegyűjtöttük, mi mindenre kell figyelni, hogy puha, szaftos legyen.
Érdemes a fagyasztott változatok helyett a hentesnél venni a sertés- borjú- vagy baromfimájat, és minél hamarabb elkészíteni, ahogy hazavitted. A fagyasztott változatból isteni sült máj készülhet, de resztelt májhoz felejtsd el, hiszen a kiolvasztás során kiengedi magából az összes nedvességet, és kemény lesz a végén.
Érdemes az alaposan megtisztított, az erektől és hártyáktól megszabadított májat legalább 1,5-2 centis csíkokra darabolni. Sokszor azért szárad ki, mert ennél vékonyabbra csíkozzák elkészítés előtt.
Akkor az igazi a resztelt máj, ha bőven kerül alá hagyma. Kockázd fel, dinszteld meg szalonnazsíron vagy olajon; ez isteni finom, szaftos alapot ad az ételnek.
Sok resztelt máj recept javasolja, hogy fedd le a májat; csakhogy így nem pirul meg, hanem párolódik. Vizet sem kell tenni alá, hiszen lesz elég szaftja. Egyszerűen csak forgasd erős tűzön a májat, míg ki nem fehéredik; utána fűszerezheted, ízlés szerint tehetsz rá majoránnát, pirospaprikát, borsot. Sót csak a végén szórj rá, mert attól is megkeményedhet a máj!
Fűszerezés után hagyd pirulni a májat, időnként forgasd meg őket. Néhány perc után egyet vegyél ki, vágd félbe; ha elég puha, és már nem véres a leve, akkor vedd le a tűzről, mert ha tovább sütöd, meg fog keményedni.