
Füstös, szaftos, tökéletes – ez az idei nyár legmenőbb grillreceptje
Itt az ideje elővenni a grillsütőt, és isteni finom, füstös sült husikat sütni! A jó pácolás a lelke a grillen sütött húsoknak, hiszen így nem száradnak ki, a ropogós sült kéreg alatt a fűszeres gőzök nemcsak puhítják, de ízesítik is a hússzeletet.
Az éjszakák még csípősek, de estig jó meleg van, így itt a szabadban sütés-főzés ideje! A grillezés előtt nagyon fontos a pácolás, hiszen a magas hőmérsékleten sütött húsok enélkül nemcsak ízetlenek, de szárazak is lehetnek. Különösen a vastagabb hússzeleteket fontos egy kicsit puhítani, mielőtt a rácsra kerülnek, hiszen csak így lesznek omlósak és szaftosak. A boltban is lehet kapni különféle pácokat, de érdemes inkább saját kezűleg elkészíteni, hiszen így olyan fűszert tehetsz bele, amilyet csak akarsz!

Mikor kezdődjön a pácolás?
A grillezés ritkán történik spontán, általában vendégek hívásával, szervezéssel is jár, így a legtöbbször az ember jó előre tudja a dátumot – vagyis bőven van idő előkészíteni a húst. A pácolás akkor a leghatásosabb, ha nem a sütés napján fogsz bele, hanem előző este, így egy éjszakát pihenhet a hús a hűtőben – de ha nincs ennyi időd, akkor is legalább egy órát legyen benne. Arra azonban figyelj, hogy ez csak az olajos pácokra igaz; ha savas közegben (ecet, citromlé, alkohol, kethup) pácolod a húst, legfeljebb két órát töltsön benne. Az se mindegy, mikor veszed ki a hűtőből, hiszen az omlós sült hús titka, hogy a hús ne jéghideg, hanem szoba-hőmérsékletű legyen, így egyenletesebben fog megsülni. Legalább sütés előtt fél órával vedd ki a pácolt húsokat!
Mézes-mustáros pác
Hozzávalók:
- 8 ek mustár
- 4 ek méz
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk curry por
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- ¼ tk Cayenne-bors
Elkészítés:
- Keverd össze a mézet a mustárral, az olívaolajjal, a fűszerekkel, a reszelt fokhagymával és a citrom reszelt héjával.
- Kezdődhet a pácolás: a hússzeleteket kend be a szósszal jó vastagon, majd tedd be őket a hűtőbe. Hagyd ott egy éjszakán át őket, majd a sütés előtt fél órával vedd ki.
- A sózást hagyd a sütés végére, vagy közvetlenül a sütés előttre, a só ugyanis kiszívja a nedvességet a húsból, és ettől kiszárad a sült, így a páchoz nem ajánlott sót tenni!
- Ez a mézes-mustáros pác minden húsféléhez passzol, és a zöldségek, halak is finomabbak lesznek tőle.






