RETRO RÁDIÓ

Füstös, szaftos, tökéletes – ez az idei nyár legmenőbb grillreceptje

Létrehozva2025. 04. 24. 12:00

Itt az ideje elővenni a grillsütőt, és isteni finom, füstös sült husikat sütni! A jó pácolás a lelke a grillen sütött húsoknak, hiszen így nem száradnak ki, a ropogós sült kéreg alatt a fűszeres gőzök nemcsak puhítják, de ízesítik is a hússzeletet.

Az éjszakák még csípősek, de estig jó meleg van, így itt a szabadban sütés-főzés ideje! A grillezés előtt nagyon fontos a pácolás, hiszen a magas hőmérsékleten sütött húsok enélkül nemcsak ízetlenek, de szárazak is lehetnek. Különösen a vastagabb hússzeleteket fontos egy kicsit puhítani, mielőtt a rácsra kerülnek, hiszen csak így lesznek omlósak és szaftosak. A boltban is lehet kapni különféle pácokat, de érdemes inkább saját kezűleg elkészíteni, hiszen így olyan fűszert tehetsz bele, amilyet csak akarsz! 

A pácolás során rengetegféle fűszert használhatsz.
Pácolás nélkül nem lesz az igazi a sült! / Fotó: New Africa / Shutterstock

Mikor kezdődjön a pácolás?

A grillezés ritkán történik spontán, általában vendégek hívásával, szervezéssel is jár, így a legtöbbször az ember jó előre tudja a dátumot – vagyis bőven van idő előkészíteni a húst. A pácolás akkor a leghatásosabb, ha nem a sütés napján fogsz bele, hanem előző este, így egy éjszakát pihenhet a hús a hűtőben – de ha nincs ennyi időd, akkor is legalább egy órát legyen benne. Arra azonban figyelj, hogy ez csak az olajos pácokra igaz; ha savas közegben (ecet, citromlé, alkohol, kethup) pácolod a húst, legfeljebb két órát töltsön benne. Az se mindegy, mikor veszed ki a hűtőből, hiszen az omlós sült hús titka, hogy a hús ne jéghideg, hanem szoba-hőmérsékletű legyen, így egyenletesebben fog megsülni. Legalább sütés előtt fél órával vedd ki a pácolt húsokat!

Mézes-mustáros pác

Hozzávalók:

  • 8 ek mustár
  • 4 ek méz
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk curry por
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • ¼ tk Cayenne-bors

Elkészítés:

  • Keverd össze a mézet a mustárral, az olívaolajjal, a fűszerekkel, a reszelt fokhagymával és a citrom reszelt héjával. 
  • Kezdődhet a pácolás: a hússzeleteket kend be a szósszal jó vastagon, majd tedd be őket a hűtőbe. Hagyd ott egy éjszakán át őket, majd a sütés előtt fél órával vedd ki. 
  • A sózást hagyd a sütés végére, vagy közvetlenül a sütés előttre, a só ugyanis kiszívja a nedvességet a húsból, és ettől kiszárad a sült, így a páchoz nem ajánlott sót tenni!
  • Ez a mézes-mustáros pác minden húsféléhez passzol, és a zöldségek, halak is finomabbak lesznek tőle.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.