Krausz Gábor
Itt az ideje elővenni a grillsütőt, és isteni finom, füstös sült husikat sütni! A jó pácolás a lelke a grillen sütött húsoknak, hiszen így nem száradnak ki, a ropogós sült kéreg alatt a fűszeres gőzök nemcsak puhítják, de ízesítik is a hússzeletet.
Az éjszakák még csípősek, de estig jó meleg van, így itt a szabadban sütés-főzés ideje! A grillezés előtt nagyon fontos a pácolás, hiszen a magas hőmérsékleten sütött húsok enélkül nemcsak ízetlenek, de szárazak is lehetnek. Különösen a vastagabb hússzeleteket fontos egy kicsit puhítani, mielőtt a rácsra kerülnek, hiszen csak így lesznek omlósak és szaftosak. A boltban is lehet kapni különféle pácokat, de érdemes inkább saját kezűleg elkészíteni, hiszen így olyan fűszert tehetsz bele, amilyet csak akarsz!
A grillezés ritkán történik spontán, általában vendégek hívásával, szervezéssel is jár, így a legtöbbször az ember jó előre tudja a dátumot – vagyis bőven van idő előkészíteni a húst. A pácolás akkor a leghatásosabb, ha nem a sütés napján fogsz bele, hanem előző este, így egy éjszakát pihenhet a hús a hűtőben – de ha nincs ennyi időd, akkor is legalább egy órát legyen benne. Arra azonban figyelj, hogy ez csak az olajos pácokra igaz; ha savas közegben (ecet, citromlé, alkohol, kethup) pácolod a húst, legfeljebb két órát töltsön benne. Az se mindegy, mikor veszed ki a hűtőből, hiszen az omlós sült hús titka, hogy a hús ne jéghideg, hanem szoba-hőmérsékletű legyen, így egyenletesebben fog megsülni. Legalább sütés előtt fél órával vedd ki a pácolt húsokat!
Hozzávalók:
Elkészítés: