Krausz Gábor
Ezt az igazi hétvégi klasszikust mindenki szereti, és viszonylag nehéz elrontani; de mindig lehet kicsit javítani rajta. A tökéletes rántott hús titka egyetlen összetevő, amit a tojásba kell tenned panírozáskor, így ropogós, légies és könnyű lesz a bunda.
Minden vasárnapi ebéd elmaradhatatlan fogása, ami krumplipürével, csalamádéval az igazi. A tökéletes rántott hús belül szaftos, kívül ropogós, és nem nehezül el a panír sütés közben. Ez azonban nem mindig sikerül; de most a Mindmegette egy olyan trükköt mutatott, amivel garantált a siker. Így akár sertés, akár baromfihúsból készíted, az aranybarna, ropogós panír szinte leomlik majd a húsról.
A sütéshez többnyire mindenki olajat használ, de nemcsak akkor jön jól ez a hozzávaló, hanem a panírozáshoz is. Tegyél egy evőkanál olajat a felvert tojásba, és így mártsd bele a belisztezett hússzeleteket. Az eredmény látványos lesz: levegős, rugalmas és könnyű lesz a panír, és nem fog rátapadni a húsra.
A tökéletes rántott hús a hagyományos bécsi szelet, aminél nagy gondot fordítanak arra, hogy ne tapadjon a húsra a panír. A panírozás során a tojásba kevert olaj megakadályozza, hogy a tojásban lévő fehérjék túlságosan összetapadjanak, így nem lesz gumiszerű vagy kemény a panír, hanem levegős és könnyű marad. Sütés közben ne lepődj meg, ha az olajjal lazított panír felpúposodik; ettől lesz igazán mutatós a végeredmény.
Mindenkinek van saját jól bevált receptje a tökéletes rántott hús elkészítésére, de néhány alap dolgot érdemes betartani.