RETRO RÁDIÓ

Ezt tedd a panírba, hogy tökéletes legyen a rántott hús

Létrehozva2025. 04. 20. 12:00

Ezt az igazi hétvégi klasszikust mindenki szereti, és viszonylag nehéz elrontani; de mindig lehet kicsit javítani rajta. A tökéletes rántott hús titka egyetlen összetevő, amit a tojásba kell tenned panírozáskor, így ropogós, légies és könnyű lesz a bunda.

Minden vasárnapi ebéd elmaradhatatlan fogása, ami krumplipürével, csalamádéval az igazi. A tökéletes rántott hús belül szaftos, kívül ropogós, és nem nehezül el a panír sütés közben. Ez azonban nem mindig sikerül; de most a Mindmegette egy olyan trükköt mutatott, amivel garantált a siker. Így akár sertés, akár baromfihúsból készíted, az aranybarna, ropogós panír szinte leomlik majd a húsról.

A tökéletes rántott hús a panírozásnál kezdődik.
A tökéletes rántott hús panírja könnyű és ropogós. Fotó: Maliflower73 /  Shutterstock

A tökéletes rántott hús titka egy kevés olaj

A sütéshez többnyire mindenki olajat használ, de nemcsak akkor jön jól ez a hozzávaló, hanem a panírozáshoz is. Tegyél egy evőkanál olajat a felvert tojásba, és így mártsd bele a belisztezett hússzeleteket. Az eredmény látványos lesz: levegős, rugalmas és könnyű lesz a panír, és nem fog rátapadni a húsra.

Az eredeti is így készül

A tökéletes rántott hús a hagyományos bécsi szelet, aminél nagy gondot fordítanak arra, hogy ne tapadjon a húsra a panír. A panírozás során a tojásba kevert olaj megakadályozza, hogy a tojásban lévő fehérjék túlságosan összetapadjanak, így nem lesz gumiszerű vagy kemény a panír, hanem levegős és könnyű marad. Sütés közben ne lepődj meg, ha az olajjal lazított panír felpúposodik; ettől lesz igazán mutatós a végeredmény.

Néhány további tipp:

Mindenkinek van saját jól bevált receptje a tökéletes rántott hús elkészítésére, de néhány alap dolgot érdemes betartani.

  • Klopfold vékonyra a húst, hiszen így egyenletesebben sül át, és a panír is szépen elválik a felületéről.
  • Forró, bő olajban süsd, legyen legalább 170-180 fokos, és mindenhol lepje el jól a húst, hogy minden oldala aranybarna és ropogós legyen.
  • Finomra őrölt zsemlemorzsát használj, mert ez egyenletes réteget képez a húson, így pedig jobban bent tartja a gőzöket sütés közben, ez is segít, hogy levegősebb, magasabb legyen a panír.
  • Sütés közben locsolj forró olajat a húsra, ettől megnedvesedik a panír, és bezárja az alatta keletkező gőzt. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.