Létrehozva: 2025.04.13.

Vacsoraötletek: Körözze le az anyósát!

Miért ne főzhetne olyan ételt, amivel nemcsak a családot, de az anyóst is leveszi a lábáról? Ki ne szeretné kipróbálni az egyik legjobb pulykamellreceptet, a végén pedig egy habos almás sütivel megkoronázni a főfogást.

Tegye igazán tökéletessé az estét! Eben segít a Fanny magazin összeállítása! Válogasson az alábbi vacsoraötletek közül, amivel ön lehet a konyha igazi királya/királynője!

Micsoda látvány, micsoda illatok, micsoda ízek! Lehetetlen ellenállni a zöldséges brassóinak (Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361)

Zöldséges brassói

Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
50 dkg burgonya
25 dkg gomba 
25 dkg fagyasztott zöldborsó 
4 dl zöldségalaplé 
1 vöröshagyma 
4 gerezd fokhagyma 
2 teáskanál majoránna 
3 evőkanál szőlőmagolaj 

bors

Elkészítés:
1. Meghámozzuk a burgonyát, majd apró kockákra felvágjuk. Összekeverjük két evőkanál szőlőmagolajjal és egy kávéskanál sóval. Szétterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és 190 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük.
2. Egy serpenyőben megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzátesszük az áttört fokhagymát, és két-három percig sütjük együtt. Rátesszük a felkockázott csirkemellfilét, és erős lángon addig pirítjuk, míg ki nem fehérednek a húskockák oldalai. Ízesítjük sóval, fekete borssal, majoránnával, felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni. Ha már félig puha a hús, beletesszük a megtisztított, feldarabolt gombát, majd tíz perc múlva mehet hozzá a fagyos borsó is, együtt készre főzzük.
3. Minden tányér közepére teszünk egy-egy adag zöldséges húst, a tetejére jöhet a sült krumpli negyede és már kész is a mennyei brassói. Saláta jár mellé.

Elkészítési idő: 70 perc

Összefut a nyál az ember szájában: háromsajtos pulykamell gremolataszósszal

Háromsajtos pulykamell gremolataszósszal

Hozzávalók:
A töltött húshoz:
60 dkg pulykamellfilé
4 szelet fekete-erdei sonka 
4 szelet trappista sajt
4 szelet füstölt sajt 
4 szelet ementáli sajt 

bors
bő zsiradék a sütéshez

A panírhoz:
2 tojás 
4 ek. liszt 
kis szemcsés pankómorzsa
1 dl tej 
1 csipet fokhagyma-granulátum

bors

A gremolátához:
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
1 kezeletlen citrom
1-2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors

Elkészítés:
1. Négy nagy szeletre vágjuk a pulykamellet, vékonyra kiveregetjük. Sózzuk, borsozzuk. Mindegyikre ráfektetünk egy-egy szelet sonkát, valamint egy-egy szeletet mindegyik sajtból. Felcsavarjuk. 
2. Nem a szokásos módon panírozzuk. Egy tálban felverjük a két tojást, hozzákeverjük a négy evőkanál lisztet, a tejet, fokhagymaporral, sóval és borssal ízesítjük. Ebben mártjuk meg a roládokat, majd beleforgatjuk a morzsába. Bő, forró zsiradékban pirosra sütjük.
3. A mártáshoz összevágjuk a petrezselyemzöldjét, áttörjük a fokhagymát, lereszeljük a citrom héját. Mindezt összekeverjük olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal.

Elkészítési idő: 70 perc

Ebből biztos nem marad: kolbászos töltött káposzta (Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361)

Kolbászos töltött káposzta

Hozzávalók:
60 dkg sütni való kolbász 
8 savanyított káposztalevél 
10-15 dkg főtt rizs
1 tojás
40 dkg savanyú káposzta 
1 tk. őrölt pirospaprika 
1 csipet őrölt babérlevél 
1 csipet őrölt kömény 
1 csipet majoránna 
1 ek. paradicsompüré 
8 dl zöldségalaplé vagy víz
1 evőkanál zsír 

bors

Elkészítés:
1. A zsíron kevergetve átlátszóra dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, továbbra is kevergetjük, egy percig sütjük együtt.
2. Levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Belerakjuk a savanyú káposztát, és visszatesszük főni. Hozzáöntjük a zöldségalaplevet vagy a vizet, fűszerezzük még őrölt babérral, köménnyel, majoránnával, borssal, Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk is. Jó 20 percet rotyogtatjuk, közben hozzákeverjük a paradicsompürét is.
3. Amíg fő, összeállítjuk a töltelékeket. Kiszedjük a bélből a sütni való kolbászok töltelékét, belerakjuk egy keverőtálba, hozzáadjuk az egész tojást és a rizst, jól összekeverjük. Mivel a kolbásztöltelék eleve fűszeres, nem kell tovább ízesíteni. Nyolcfelé osztjuk, és a szokásos módon belecsavarjuk a savanyított káposztalevekbe.
4. Egy nagy jénai tálba belekanalazzuk megfőtt apró káposzta felét. Rásorakoztatjuk a töltelékeket, majd a tetejére kanalazzuk a maradék apró káposztát. 170 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül egy órán át sütjük. Sok tejföllel, ropogós kenyérrel adjuk a töltött káposztát az asztalra.

Elkészítési idő: 100 perc

Minden jó, ha a vége jó: a lúdláb pohárkrém fenséges lezárása a tökéletes vacsorának (Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361)

Lúdláb pohárkrém

Hozzávalók:
Az alaphoz:
1 csomag csokis zabkeksz

A krémhez:
20 dkg étcsoki 
2 dl tejszín

A meggyraguhoz:
5 ek. meggylekvár 
1 üveg meggybefőtt 
cukor
rumaroma vagy 1 ek. rum
pár mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:
1. Leszűrjük a meggybefőttet, a levét felfogjuk. Egy kis lábasban összekeverjük a levet egy kis cukorral és pár csepp rumaromával, és sziruposra forraljuk. Hozzáadjuk a meggyet és a meggylekvárt, még három percig főzzük. Kihűtjük, majd a hűtőben hagyjuk egy éjszakát összeérni az ízeket.
2. A tejszínt felforraljuk. Egy tálba szórjuk az összevágott csokit, ráöntjük a kissé kihűlt tejszínt, és kevergetve összeolvasztjuk. Ezt is betesszük a hűtőszekrénybe egy éjszakára.
3. Másnap a kekszet morzsásra törjük, és elosztjuk négy pohár alján. A csokis tejszínt habbá verjük, és habzsákból rányomjuk a kekszes alapra. Végül kanalazunk rá a meggyraguból, és teszünk rá pár levélke mentát. A maradék meggyet külön kínáljuk, mindenki tehet még az adagjához ízlés szerint.

Előkészítés: 25 perc + pihentetés

Habos almás: amiből mindig jöhet repeta

Habos almás

Hozzávalók (egy 24 × 34 cm-es tepsihez):
A tésztához:
4 tojás
3 ek. darált mandula
2 ek.l tápiókakeményítő
1 ek. 1:4 édesítőszer

A rakományhoz:
1,8 l almaszósz
8 lap zselatin
1:4 édesítőszer 
1 kk. vaníliaőrlemény
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2-3 ek. szeletelt mandula

A tetejére:
4 dl tejszín
1 tk. instant zselatin
1-2 ek. darált mák
1:4 édesítőszer 
pirított mandula durvára törve

Elkészítés:
1. A piskótához egy elektromos habverővel habosra keverjük a négy egész tojást egy csipet sóval és az édesítőszerrel. Körülbelül 4-5 percig verjük maximális fokozaton, míg szépen ki nem fehéredik, és jól meg nem nő a térfogata.
2. Külön tálban összeforgatjuk a darált mandulát a tápiókakeményítővel és egy csipet sóval. Mindezt hozzászitáljuk a tojáshabhoz, majd fakanállal vagy a robotgép krémkeverő lapátjával egyenletesen eloszlatjuk benne. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt megsütjük. Ha kész, rácsra fordítjuk, kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt. Ha már teljesen hideg, visszarakjuk a sütőtepsibe.
3. Az almás réteghez összekeverjük az almaszószt egy kezeletlen citrom reszelt héjával, a vaníliaőrleménnyel, és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel. Hozzáforgatjuk a szeletelt mandulát.
4. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, és kevés új vízben oldódásig melegítjük. Hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk az ízesített almaszószban, ráöntjük a tepsiben lévő piskótára. Pár órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Ha nagyon savas az alma, mehet hozzá 10 lap zselatin is.
5. Végül habbá verjük a tejszínt az instant zselatinnal és egy kevés édesítőszerrel. Hozzákeverjük a mákot. Rákenjük a megdermedt almaszósz tetejére. Megszórjuk durvára vágott pörkölt mandulával és kész is a finom habos almás desszert.

Előkészítés: 75 perc + pihentetés

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek