Szoboszlai Dominik
A legtöbb helyen a kukába kerül, pedig kár érte, hiszen újra is lehet hasznosítani a kertben. A krumpli héja ugyanis tele van olyan, hasznos tápanyagokkal, melyekért hálásak lesznek a növényeid.
Főzéskor rengeteg lesz belőle, de nem érdemes kidobni. A krumpli héja ugyanis jót tesz a növényeidnek, hiszen magas a nitrogéntartalma, de emellett bőven van benne kalcium, foszfor és kálium is. Ezért érdemes főzéskor félretenni, és újrahasznosítani a kertben; de a szobanövényeidnek is készíthetsz belőle tápoldatot.
Beteheted a kerti komposztálódba is, ha van, de gyorsabb a folyamat, ha fogsz egy cserepet, és abba kerül virágfölddel elkeverve a krumpli héja. Várd meg, míg lebomlik, ekkor ültethetsz bele.
Tedd egy zárható edénybe, például befőttesüvegbe a krumplihéjat, öntsd fel fél liter vízzel és két evőkanál tíz százalékos ecettel. Hűvös helyen hagyd állni két napig. Ez idő alatt beindul a fermentálódás, a tápanyagok a vízbe kerülnek; ezzel a természetes tápoldattal locsolhatod a kinti és a benti növényeidet is. Segíti a gyökérfejlődést, az ezzel locsolt növények jobban ellenállnak a betegségeknek. A paradicsom, a paprika számára különösen hatásos ez a tápoldat.
A krumplihéj a kertben a talaj javítására is kiváló; ez főleg akkor hasznos, ha agyagos talaj van a kertedben. Szórd ki a krumpli héját, forgasd be ásónyom mélyen a talajba. A bomlás során a krumplihéj lazítja a talajt, így könnyebben fognak benne fejlődni a növényeid.