Böjt idején érdemes több húsmentes receptet is összegyűjteni, hogy a megkötések ellenére mindig isteni finom és változatos éleleket tudj enni. Az is fontos szempont, hogy gyorsan elkészíthető legyen minden fogás. Mi most 3 receptet hoztunk neked.
1. Csőben sült karfiol
Hozzávalók:
1 kg karfiol
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
só
őrölt fehér bors
szerencsendió
10 dkg reszelt sajt
( bazsalikom )
Így készítsd el:
Mosd meg a karfiolt és bontsd rózsáira, majd főzd meg félpuhára forrásban lévő sós vízben. Szűrd le és csepegtesd le.
Forrósíts fel vajat egy lábosban, keverd hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd világos színűre. A tejet melegítsd meg, majd állandó keverés mellett, kis adagokban csorgasd a liszthez, keverd simára, és főzd sűrűre. Sózd, borsoz, és egy kevés szerecsendióval is fűszerezd.
Jénait, vagy tűzálló tálat vajazz ki, és rendezd el benne a karfiol rózsákat, majd öntsd rá a besamelmártást. Szórd meg reszelt sajttal a tetejét, és 180 C fokra melegített sütőben, 30 perc alatt süsd meg aranyszínűre. Tetejét díszítheted bazsalikommal.
Jó étvágyat!
2. Sárgarépás lepények
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 db tojás
6 csapott evőkanál liszt
1 csap kk só
7 ek olívaolaj
Így készítsd el:
Tisztítsd meg a zöldségeket. A sárgarépát reszeld le, a vöröshagymát vágd fel apróra és keverd össze a kettőt.
Verd fel a tojásokat, sózd meg, majd a répához add hozzá a liszttel együtt. Jó alaposan forgasd össze.
Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, és evőkanállal szaggasd bele a masszát. A kanál domború oldalával simítsd le őket.
Pár perc alatt mindkét oldalukat süsd meg, A kész lepényeket szedd papírtörlőre, és hagyd, hogy az olaj lecsepegjen róluk.
Tisztítsd meg a spenótot, mosd meg és csepegtesd le. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg és vágd fel apróra.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
A vajat forrósítsd fel serpenyőben, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Add hozzá a spenótot, és párold addig, amíg a levelek kissé összeesnek, végül szűrd le és tedd félre.
Lábasban melegítsd meg a tejet, add hozzá a müzlit, a krémsajtot. Sózd, borsozd és ízesítsd a szerecsendióval.
Tűzálló tálba önts egy kevés sajtszószt, és béleld ki egy sor tésztával, erre mehet egy réteg spenót, majd a tészta ismét, így rétegezd, míg el nem fogy. A maradék sajtszószt öntsd az utolsó réteg tésztára, és szórd rá a reszelt sajtot.
Tedd be a sütőbe és nagyjából 45 perc alatt süsd készre.