Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.03.

3 olcsó, egyszerű vacsora böjt idejére

Gyorsan elkészíthető vacsorarecepteket hoztunk a böjt idejére. Azt is szem előtt tartottuk, hogy mindegyik étel laktató legyen. Mutatjuk a recepteket.

Szerző Ripost

Böjt idején érdemes több húsmentes receptet is összegyűjteni, hogy a megkötések ellenére mindig isteni finom és változatos éleleket tudj enni. Az is fontos szempont, hogy gyorsan elkészíthető legyen minden fogás. Mi most 3 receptet hoztunk neked.

1. Csőben sült karfiol

karfiol / fasírt / recept
Cauliflower,Gratin,With,Bechamel,Sauce,With,Basil,,Horizontal
Fotó: Ahanov Michael / shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 6 dl tej
  • őrölt fehér bors
  • szerencsendió
  • 10 dkg reszelt sajt
  • ( bazsalikom )

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a karfiolt és bontsd rózsáira, majd főzd meg félpuhára forrásban lévő sós vízben. Szűrd le és csepegtesd le.
  2. Forrósíts fel vajat egy lábosban, keverd hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd világos színűre. A tejet melegítsd meg, majd állandó keverés mellett, kis adagokban csorgasd a liszthez, keverd simára, és főzd sűrűre. Sózd, borsoz, és egy kevés szerecsendióval is fűszerezd.
  3. Jénait, vagy tűzálló tálat vajazz ki, és rendezd el benne a karfiol rózsákat, majd öntsd rá a besamelmártást. Szórd meg reszelt sajttal a tetejét, és 180 C fokra melegített sütőben, 30 perc alatt süsd meg aranyszínűre. Tetejét díszítheted bazsalikommal. 

Jó étvágyat!

2. Sárgarépás lepények

Répa tócsni
Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 6 csapott evőkanál liszt
  • 1 csap kk só
  • 7 ek olívaolaj

Így készítsd el:

  1. Tisztítsd meg a zöldségeket. A sárgarépát reszeld le, a vöröshagymát vágd fel apróra és keverd össze a kettőt.
  2. Verd fel a tojásokat, sózd meg, majd a répához add hozzá a liszttel együtt. Jó alaposan forgasd össze.
  3. Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, és evőkanállal szaggasd bele a masszát. A kanál domború oldalával simítsd le őket. 
  4. Pár perc alatt mindkét oldalukat süsd meg, A kész lepényeket szedd papírtörlőre, és hagyd, hogy az olaj lecsepegjen róluk.
  5. Tálalj hozzá tejfölös fokhagymás mártogatóst!

Jó étvágyat!

3. Spenótos lasagne

recept
Fotó: mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 60 dkg friss spenót
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd  fokhagyma
  • 1 csomag kész lasagne tésztalap

A sajtszószhoz:

  • 2 dl tej
  • 3 ek müzli
  • 15 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • só, bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 10 dkg ementáli sajt reszelve

Így készítsd el:

  1. Tisztítsd meg a spenótot, mosd meg és csepegtesd le. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg és vágd fel apróra.
  2. A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
  3. A vajat forrósítsd fel serpenyőben, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Add hozzá a spenótot, és párold addig, amíg a levelek kissé összeesnek, végül szűrd le és tedd félre.
  4. Lábasban melegítsd meg a tejet, add hozzá a müzlit, a krémsajtot. Sózd, borsozd és ízesítsd a szerecsendióval.
  5. Tűzálló tálba önts egy kevés sajtszószt, és béleld ki egy sor tésztával, erre mehet egy réteg spenót, majd a tészta ismét, így rétegezd, míg el nem fogy. A maradék sajtszószt öntsd az utolsó réteg tésztára, és szórd rá a reszelt sajtot. 
  6. Tedd be a sütőbe és nagyjából 45 perc alatt süsd készre.
  7. Kockára vágva forrón tálalhatod is!

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek