Gyorsan elkészíthető vacsorarecepteket hoztunk a böjt idejére. Azt is szem előtt tartottuk, hogy mindegyik étel laktató legyen. Mutatjuk a recepteket.
Böjt idején érdemes több húsmentes receptet is összegyűjteni, hogy a megkötések ellenére mindig isteni finom és változatos éleleket tudj enni. Az is fontos szempont, hogy gyorsan elkészíthető legyen minden fogás. Mi most 3 receptet hoztunk neked.
1. Csőben sült karfiol
Fotó: Ahanov Michael / shutterstock
Hozzávalók:
1 kg karfiol
5 dkg vaj
5 dkg liszt
6 dl tej
só
őrölt fehér bors
szerencsendió
10 dkg reszelt sajt
( bazsalikom )
Így készítsd el:
Mosd meg a karfiolt és bontsd rózsáira, majd főzd meg félpuhára forrásban lévő sós vízben. Szűrd le és csepegtesd le.
Forrósíts fel vajat egy lábosban, keverd hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsd világos színűre. A tejet melegítsd meg, majd állandó keverés mellett, kis adagokban csorgasd a liszthez, keverd simára, és főzd sűrűre. Sózd, borsoz, és egy kevés szerecsendióval is fűszerezd.
Jénait, vagy tűzálló tálat vajazz ki, és rendezd el benne a karfiol rózsákat, majd öntsd rá a besamelmártást. Szórd meg reszelt sajttal a tetejét, és 180 C fokra melegített sütőben, 30 perc alatt süsd meg aranyszínűre. Tetejét díszítheted bazsalikommal.
Jó étvágyat!
2. Sárgarépás lepények
Fotó: mindmegette.hu
Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 db tojás
6 csapott evőkanál liszt
1 csap kk só
7 ek olívaolaj
Így készítsd el:
Tisztítsd meg a zöldségeket. A sárgarépát reszeld le, a vöröshagymát vágd fel apróra és keverd össze a kettőt.
Verd fel a tojásokat, sózd meg, majd a répához add hozzá a liszttel együtt. Jó alaposan forgasd össze.
Egy serpenyőben forrósítsd meg az olajat, és evőkanállal szaggasd bele a masszát. A kanál domború oldalával simítsd le őket.
Pár perc alatt mindkét oldalukat süsd meg, A kész lepényeket szedd papírtörlőre, és hagyd, hogy az olaj lecsepegjen róluk.
Tisztítsd meg a spenótot, mosd meg és csepegtesd le. A hagymát és a fokhagymát tisztítsd meg és vágd fel apróra.
A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.
A vajat forrósítsd fel serpenyőben, és pirítsd meg rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Add hozzá a spenótot, és párold addig, amíg a levelek kissé összeesnek, végül szűrd le és tedd félre.
Lábasban melegítsd meg a tejet, add hozzá a müzlit, a krémsajtot. Sózd, borsozd és ízesítsd a szerecsendióval.
Tűzálló tálba önts egy kevés sajtszószt, és béleld ki egy sor tésztával, erre mehet egy réteg spenót, majd a tészta ismét, így rétegezd, míg el nem fogy. A maradék sajtszószt öntsd az utolsó réteg tésztára, és szórd rá a reszelt sajtot.
Tedd be a sütőbe és nagyjából 45 perc alatt süsd készre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.