Krausz Gábor
Ha máskor nem is, de húsvétkor a legtöbb háznál elkészül ez a hagyományos kelt sütemény. A foszlós fonott kalács az igazi, de nem is olyan egyszerű tökéletesre csinálni! Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz még másnap is könnyű, puha a húsvéti kalács.
A húsvéti asztal elképzelhetetlen enélkül az édes péksütemény nélkül, de máskor is érdemes megsütni. A foszlós fonott kalács puha tésztájának, édes illatának senki nem tud ellenállni. A hagyományos hozzávalója a vaj, de ezt érdemes helyettesíteni, hogy másnap is pillekönnyű legyen a tészta, írja a Mindmegette.
Kelt tésztát sütni már-már művészet, aki rendszeresen űzi, az tudja, milyen felemelő érzés, amikor „életre kel” a tészta, vagyis a kétszeresére nő, majd dagasztáskor megjelennek benne a légbuborékok. Nemcsak a kidolgozás módjára kényes, de a hozzávalókra is: valamilyen zsiradék mindenképpen kell bele, édes tészták esetében ez a vaj szokott lenni. De ha foszlós fonott kalács a cél, érdemes ezt az összetevőt tejszínre cserélni, hiszen a vajtól elnehezülhet a tészta, és másnap már nem lesz puha a kalács. Válassz minél zsírosabb habtejszínt (30%-os vagy ennél is magasabb), és cseréld le rá a vaj egészét, a tejnek pedig egy részét. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés: