RETRO RÁDIÓ

Ettől a hozzávalótól lesz pillekönnyű a húsvéti kalács

Létrehozva2025. 04. 12. 11:30

Ha máskor nem is, de húsvétkor a legtöbb háznál elkészül ez a hagyományos kelt sütemény. A foszlós fonott kalács az igazi, de nem is olyan egyszerű tökéletesre csinálni! Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz még másnap is könnyű, puha a húsvéti kalács.

A húsvéti asztal elképzelhetetlen enélkül az édes péksütemény nélkül, de máskor is érdemes megsütni. A foszlós fonott kalács puha tésztájának, édes illatának senki nem tud ellenállni. A hagyományos hozzávalója a vaj, de ezt érdemes helyettesíteni, hogy másnap is pillekönnyű legyen a tészta, írja a Mindmegette.

A foszlós fonott kalács másnap is puha.
A foszlós fonott kalács nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Fotó: A_Lein /  Shutterstock

A foszlós fonott kalács titka a tejszín

Kelt tésztát sütni már-már művészet, aki rendszeresen űzi, az tudja, milyen felemelő érzés, amikor „életre kel” a tészta, vagyis a kétszeresére nő, majd dagasztáskor megjelennek benne a légbuborékok. Nemcsak a kidolgozás módjára kényes, de a hozzávalókra is: valamilyen zsiradék mindenképpen kell bele, édes tészták esetében ez a vaj szokott lenni. De ha foszlós fonott kalács a cél, érdemes ezt az összetevőt tejszínre cserélni, hiszen a vajtól elnehezülhet a tészta, és másnap már nem lesz puha a kalács. Válassz minél zsírosabb habtejszínt (30%-os vagy ennél is magasabb), és cseréld le rá a vaj egészét, a tejnek pedig egy részét. Mutatjuk a receptet!

Húsvéti kalács recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 2-3 ek cukor
  • 1 db tojás (a tetejére)

Elkészítés:

  • Langyosítsd meg a tejet, add hozzá a teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd el, és hagy felfutni. 
  • Keverd össze a lisztet a sóval, készíts bele mélyedést, és ebbe üsd bele a két tojás sárgáját. Add hozzá a maradék cukrot és a tejszínt.
  • Öntsd a liszthez az élesztőt, majd dagassz kemény tésztát. Egy órára tedd meleg helyre, takard le konyharuhával, hogy ne száradjon ki a teteje, és hagyd, hogy a duplájára keljen. 
  • A megkelt tésztát oszd három részre, a kalácsfonás három szálához. Formázz a három részből gombócokat, majd letakarva pihentesd őket fél órán át.
  • Lapítsd el kézzel a gombócokat, tekerd fel őket, és tedd félre pár percre pihenni őket. Ezután sodord ki a szálakat, és a tésztarudakat fond össze hármas fonással.
  • Fektesd a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg vékonyan a felvert tojással, és hagyd meleg helyen pihenni fél órát. Ezúttal ne takard le, hiszen a tojás megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta.
  • 200 Celsius-fokos, előmelegített sütőben süsd tíz percig a kalácsot, majd vedd vissza a hőfokot 180 fokra. 35-40 perc alatt sül meg a foszlós fonott kalács.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.