
Ettől a hozzávalótól lesz pillekönnyű a húsvéti kalács
Ha máskor nem is, de húsvétkor a legtöbb háznál elkészül ez a hagyományos kelt sütemény. A foszlós fonott kalács az igazi, de nem is olyan egyszerű tökéletesre csinálni! Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan lesz még másnap is könnyű, puha a húsvéti kalács.
A húsvéti asztal elképzelhetetlen enélkül az édes péksütemény nélkül, de máskor is érdemes megsütni. A foszlós fonott kalács puha tésztájának, édes illatának senki nem tud ellenállni. A hagyományos hozzávalója a vaj, de ezt érdemes helyettesíteni, hogy másnap is pillekönnyű legyen a tészta, írja a Mindmegette.

A foszlós fonott kalács titka a tejszín
Kelt tésztát sütni már-már művészet, aki rendszeresen űzi, az tudja, milyen felemelő érzés, amikor „életre kel” a tészta, vagyis a kétszeresére nő, majd dagasztáskor megjelennek benne a légbuborékok. Nemcsak a kidolgozás módjára kényes, de a hozzávalókra is: valamilyen zsiradék mindenképpen kell bele, édes tészták esetében ez a vaj szokott lenni. De ha foszlós fonott kalács a cél, érdemes ezt az összetevőt tejszínre cserélni, hiszen a vajtól elnehezülhet a tészta, és másnap már nem lesz puha a kalács. Válassz minél zsírosabb habtejszínt (30%-os vagy ennél is magasabb), és cseréld le rá a vaj egészét, a tejnek pedig egy részét. Mutatjuk a receptet!
Húsvéti kalács recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 1 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 2-3 ek cukor
- 1 db tojás (a tetejére)
Elkészítés:
- Langyosítsd meg a tejet, add hozzá a teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd el, és hagy felfutni.
- Keverd össze a lisztet a sóval, készíts bele mélyedést, és ebbe üsd bele a két tojás sárgáját. Add hozzá a maradék cukrot és a tejszínt.
- Öntsd a liszthez az élesztőt, majd dagassz kemény tésztát. Egy órára tedd meleg helyre, takard le konyharuhával, hogy ne száradjon ki a teteje, és hagyd, hogy a duplájára keljen.
- A megkelt tésztát oszd három részre, a kalácsfonás három szálához. Formázz a három részből gombócokat, majd letakarva pihentesd őket fél órán át.
- Lapítsd el kézzel a gombócokat, tekerd fel őket, és tedd félre pár percre pihenni őket. Ezután sodord ki a szálakat, és a tésztarudakat fond össze hármas fonással.
- Fektesd a fonott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg vékonyan a felvert tojással, és hagyd meleg helyen pihenni fél órát. Ezúttal ne takard le, hiszen a tojás megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta.
- 200 Celsius-fokos, előmelegített sütőben süsd tíz percig a kalácsot, majd vedd vissza a hőfokot 180 fokra. 35-40 perc alatt sül meg a foszlós fonott kalács.






