Krausz Gábor
Gyönyörű ez a díszfa a kertben, de azt kevesen tudják, hogy nemcsak gyönyörködni lehet a hatalmas szirmokban! Az ehető virágok között ugyanis a magnólia virága is előkelő helyet foglal el, és rengeteg mindent készíthetsz belőle.
Káprázatos látványt mutat a teljes virágzásban lévő tulipánfa a kertben, és a csodálatos, rózsaszín virágok nemcsak szépek, de finomak is! Mostanában nagyobb figyelmet kapnak az ehető virágok a kertben, és a magnólia pompás szirmai is ide tartoznak: saláták, koktélok, de akár desszertek finom kiegészítői is lehetnek.
Tavasszal, márciustól májusig mutatja meg magát teljes pompájában a magnóliafa, vagyis a virágzás időjárástól függően erre az időszakra esik. A virágoknak csak a szirmai ehetőek, és fontos, hogy olyan helyről szedd, ahol nem éri őket szennyeződés. Szedéskor olyan virágokat válassz, melyek teljesen kinyíltak, és friss illatuk van. Az ízük enyhén gyömbérre hasonlít, némi jázminos és vaníliás beütéssel, de mindez attól is függ, milyen színűek, vagyis mennyire fiatalok a virágok. A sötét rózsaszínűek enyhén kesernyések, csilis és gyömbéres beütésük van, a halvány rózsaszín szirmok íze a gyömbér mellett a kardamomra emlékeztet, a fehérek pedig enyhén citrusos ízűek. Több mindent készíthetsz belőle a konyhában; ezeket gyűjtöttük csokorba!
1. Szörp
Az ehető virágok gyakran végzik szörpként, és ez a magnóliával sincs másképp. Szedd le a szirmokat, közben vigyázz, el ne törjenek. Mérd meg a szirmok súlyát, és adj hozzá ugyanannyi cukrot és vizet. Alacsony hőmérsékleten olvaszd meg a cukrot a vízben, majd add hozzá a szirmokat. Lassú tűzön főzd együtt legalább 30 percig; de az intenzívebb íz eléréséhez akár egy órán keresztül is főzheted. Sterilizált befőttes üvegekbe szűrd le a szirupot, majd jó alaposan zárd le. Később felhasználhatod nemcsak szörpnek, de koktélokhoz is.
2. Savanyúság
A savanyítás is jól áll a magnóliavirágoknak, különleges ízű savanyúságot készíthetsz belőlük, ami halételekhez, salátákba kiváló lehet. Keverj el 2 dl rizsecetet 5 dkg cukorral és egy 1 teáskanál sóval. Töltsd meg jó szorosan a befőttes üvegeket a magnóliaszirmokkal, majd öntsd fel őket a még meleg ecetes lével. Tegyél valamit az üvegbe, amivel a lé alá tudod nyomni a szirmokat, zárd le az üveget, majd hagyd állni az egészet 24 órán keresztül.
3. Fűszer
Zabkásába, süteményekbe, teába, forralt borba is isteni fűszer lehet a magnólia szirmaiból. A leszedett szirmokat szárítsd ki (akár aszalógépben, akár a sütőben), majd törd őket porrá, és máris használhatod.
Az ehető virágok gyakran gyógyhatással is bírnak, így van a magnólia esetében is. Oldja a szorongást, a stresszt, gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet a szájban lévő káros mikroorganizmusok elpusztításában, és enyhítheti az ínygyulladást. A régi kínai gyógyászatban úgy tartották, hogy alvászavarok ellen is kiváló. Mielőtt azonban gyógyászati célokra használnád, mindenképpen egyeztess a háziorvosoddal, hiszen bizonyos gyógyszerekkel együtt nem használható!