RETRO RÁDIÓ

Ne dobd el a brokkolitorzsát, mutatjuk, mire használhatod

Létrehozva2025. 03. 03. 12:00

A legtöbbször a kukába vagy a komposztra kerül, de érdemes inkább megtartani, rengeteg mindenre felhasználhatod. A brokkolitorzsa is tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és az íze is éppen olyan finom, mint a rózsáké.

A brokkoli sokoldalúan felhasználható a konyhában, finom, és tele van tápanyagokkal. De a brokkolitorzsa sem kell, hogy a kukában végezze, hiszen nem fás, finom puha, és rengeteg mindent megízesíthetsz vele – vagy akár önálló fogásként is elkészítheted.

Rengeteg mindenre felhasználható a brokkolitorzsa.
Kincset ér a brokkolitorzsa. Fotó: Bukhta Yurii / Shutterstock


1. Készíts belőle diétás tésztát

A cukkini-spirálozásról mi is írtunk már, mindössze egy olyan zöldséghámozóra van szükség hozzá, amivel spirál alakúra lehet vágni a zöldséget, és a hosszú, vékony csíkokat használhatod rendes tészta helyett olaszos ételekhez például. Ugyanezt megteheted a brokkoli szárával is, ezután spagetti helyett használhatod.

2. Pirítsd meg

A zöldségeknek isteni íze van, ha tapadásmentes serpenyőben, vagy wokban odakapatod egy kevés olajon, hogy megpiruljon a külseje, majd megpárolod. A brokkoli torzsája is belekerülhet egy ilyen ételbe! Hámozd meg, vágd hasábokra vagy vékony karikákra, és süsd-párold meg a többi zöldséggel, finom, egészséges köret lehet húsok mellé.

3. Tedd a levesbe

Zöldséglevesben, bablevesben, húslevesben is isteni természetes ízfokozó lehet a brokkoli torzsája. Hámozás után vágd fel, és a többi zöldséggel együtt főzd bele a levesbe, finom, telt ízt fog adni neki.

4. Sütőben sütve egészséges nasi a brokkolitorzsa

Ha szeretsz sült zöldségeket rágcsálni, akkor a brokkolitorzsát se felejtsd el a tepsibe rakni! Természetes, diétás és egészséges csipszet készíthetsz belőle, csak vágd azonos méretű, vékony hasábokra, majd tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és szórd meg fűszerekkel. 200 Celsius fokos, előmelegített sütőben süsd meg 10-15 perc alatt. Édeskés, ropogós zöldségcsipsz lesz a végeredmény, amihez készíthetsz isteni mártogatóst is.

5. Fermentálhatod is

Ha szereted a házi savanyúságokat, és próbálkoztál már például uborka fermentálásával, akkor próbáld ki a savanyított brokkoli szárat is, mennyei lesz! Hámozd meg a brokkoli szárát, vágd hüvelykujjnyi hasábokra, majd alaposan mosd meg őket, és pakold szorosan mindet egy sterilizált befőttesüvegbe. Ezután készíts sóoldatot 1 liter vízből és 30 dkg jódmentes sóból, vagyis forrald fel a vizet a sóval, és várd meg, míg langyosra hűl. Öntsd fel ezzel a vízzel a brokkoliszárakat az üvegben, majd zárd le az üveget, és tedd 18-25 Celsius fokos helyre. Naponta nyisd ki egy kicsit az üveget, hogy ki tudjanak szabadulni a gázok, és ha kell, sós vízzel pótold a kifutott levet (érdemes egy tálat tenni az üveg alá). Egy hét után már érdemes megkóstolni a savanyúságot; ha nem fogy el, tárold a hűtőben, hogy leálljon az erjedés.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.