RETRO RÁDIÓ

A biztos fogyás titka: cukkiniből tészta!

A biztos fogyás titka: cukkiniből tészta!
Zuti Bea
Szerző
Zuti Bea
Létrehozva2015. 06. 10. 20:12

Fogyni nem könnyû. Jön az elhatározás, majd hirtelen megy is. A jojo-effektus pedig állandó társ. Íme, 5 vacsora, ami segít a bomba alak elérésében!

Sokan küzdenek súlyproblémával. Kipróbáltak már mindenféle fogyókúrát, de egyik sem hozta meg a várt eredményt. Így volt ezzel Ali Maffucci, olasz származású, amerikai blogger is, aki évekig küzdött a jojo-effektussal. Majd kifejlesztette a saját stratégiáját, és készített egy szakácskönyvet.

A lényeg, hogy a cukkini mindenre jó és nagyon finom. Például helyettesítheted vele a tésztát.

Nincs is másra szükséged csak egy olyan zöldséghámozóra, amivel spirál alakúra vághatod a zöldséget. De ha nincs ilyened, akkor elkészítheted sima hámozóval is, így hosszú, vékonyra vágott lesz a cukkinid.

Íme, 5 egészséges vacsora a tuti fogyásért.

1. Bazsalikomos csirke és paradicsom cukkini-tésztával

Kétszer, háromszor nyugodtan eheted ezt az összeállítást egy héten. Könnyen elkészíthető és alacsony kalóriatartalmú étel.

Hozzávalók:

Fél csirkemell kicsontozva, kockára vágva

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1/4 teáskanál fokhagyma por

  • 1 nagy gerezd fokhagyma, reszelt

  • 1/3 csésze kockára vágott fehér hagyma

  • 2 kis fej paradicsom kockára vágva, vagy összezúzva levével együtt

  • 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom

  • 2 közepes cukkini

    Elkészítés:

    Pirítsd meg a hagymát és a csirkét olíva olajon. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd adj hozzá fokhagymát. Önts rá paradicsomot, ez lehet konzerv is. Kis lángon süsd össze. Szórd meg bazsalikommal, és addig főzd, még a folyadék nagy része elpárolog. Végül add hozzá a spirálra vágott cukkínit és párold három percig.

     

    2. Cukkini-spagetti tükörtojással

    Gyors és finom vacsora egyszerűen. Kevesebb, mint 30 perc alatt elkészítheted. Az olasz gyógynövényekből és mandula lisztből készített morzsa miatt, pedig a gluténre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

    Hozzávalók:

    A morzsához:

  • 2 evőkanál mandula liszt

  • 1/8 teáskanál szárított oregánó

  • 1/8 teáskanál szárított bazsalikom

  • 1/8 teáskanál szárított petrezselyem

  • 1/8 teáskanál fokhagyma por

  • Só, bors, ízlés szerint

  • 1 teáskanál víz

    A tésztához:

  • 2 közepes cukkini, spirál alakúra vágva

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 1 nagy gerezd fokhagyma, reszelt

  • 1 csipet pirospaprika

  • 2 nagy tojás

    Elkészítés:

    Melegíts fel egy serpenyőben az olajat, közben a morzsa összetevőit tedd egy tálba, add hozzá a vizet és gyúrd össze. Tedd a tésztát a serpenyőbe, majd pirítsd meg. Rakd félre, majd egy másik serpenyőben pirítsd meg a cukkini tésztát a pirospaprikával és fokhagymával. Süsd meg a tükörtojást, majd tedd rá a tésztára és szórd meg a morzsával.

    3. Üde zöldséges cukkini-tészta

    A tökéletes vacsora, hiszen alig tartalmaz kalóriát és rengeteg energiát ad a szervezetednek.

    Hozzávalók:

  • 5-6 db brokkoli rózsa

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 3 teáskanál fokhagyma

  • 1/4 teáskanál pirospaprika

  • 1 marék koktél paradicsom, félbevágva

  • 1/2 kis vöröshagyma, megtisztítva és vékonyra szeletelve

  • 1/2 csésze zöldborsó

  • 1 kaliforniai paprika vékonyra szeletelve

  • Só, bors ízlés szerint

  • 2 evőkanál petrezselyem, frissen vágott

  • 2 közepes cukkini, spirál alakúra vágva

  • 2 közepes sárgarépa, megtisztítva, majd a zöldséghámozóval vékonyra szelve

  • 2 evőkanál citromlé

  • 1/2 csésze reszelt parmezán sajt

    Elkészítés:

    Enyhén sós vízben főzd meg a brokkolit, majd szűrd le. Egy serpenyőben pirítsd meg olívaolajon a pirospaprikát, a fokhagymát és a hagymát. majd add hozzá a borsót, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát, sózd, borsozd és pár percig süsd őket össze. A végén add hozzá a cukkini-tésztát és a répaforgácsot. Pirítsd össze, és tálalásnál add hozzá a brokkolit, és szórd meg parmezánnal.

    4. Csirkés cukkini-tészta leves

    A cukkini-tészta tökéletes levesbe is, hiszen nem tartalmaz lisztet, mégis laktató és finom.

    Hozzávalók:

  • 1/2 púpozott csésze kockára vágott vöröshagyma

  • 2 zeller gerezd, kockázva

  • 1 nagy sárgarépa, kockára vágva

  • 2 gerezd fokhagyma, reszelt

  • 1 csipet pirospaprika

  • 1 evőkanál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)

  • 1 evőkanál friss oregánó (vagy 1 teáskanál szárított oregánó)

  • 4 csirkecomb, csontos

  • 2 babérlevél

  • 6 csésze húsleves alap

  • 2 csésze víz

  • 3 közepes cukkini

     

    Elkészítés:

    Tedd a pirospaprikát, a zellert, a répát és a hagymát egy lábasba, és kicsit pirítsd meg. Szórd meg kakukkfűvel és oregánóval, majd öntsd fel az egészet a leves alappal és a vízzel. Tedd bele a babérlevelet és a csirke combokat. Főzd 30 percig, majd vedd ki a combokat a levesből, fejtsd le a húst, és a csak a csontokkal főzd tovább a levest. Vágd spirál alakúra a cukkinit, majd vedd ki a csontokat, tedd bele a húst és a cukkini tésztát. Főzd össze!

     

    5. Vegán zöldborsós cukkini-tészta

    Hozzávalók:

  • 1/2 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 3 gerezd fokhagyma, darált

  • 2 1/2 evőkanál friss gyömbér, meghámozva és rezselve

  • 1 dl kókusztej

  • 2 teáskanál citromlé

  • Pirospaprika, ízlés szerint

  • Só, bors, ízlés szerint

  • 3 csésze apróra vágott kelkáposzta

  • 1/4 csésze csomagolt friss bazsalikom

  • 1/4 csésze nyers kesudió

  • 6 közepes cukkini, spirál alakú tésztára vágva

  • 3/4 csésze zöldborsó

    Elkészítés:

    Pirítsd meg a hagymát, a pirospaprikát és a gyömbért egy kis olívaolajon. Add hozzá a kókusztejet és a citromlevet, majd sózd és borsozd. Keverd össze a kelkáposztával, és főzd puhára. Vedd le a tűzről, turmixold össze a kesudióval és a bazsalikommal. Vízben főzd meg a cukkini-tésztát a borsóval, szűrd le és keverd össze a kelkáposzta krémmel.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.