Létrehozva: 2025.04.09.

Ingyen adja a természet: így készül a pitypangméz

Máris virágzik ez a csodálatos gyógynövény. Érdemes összegyűjteni minél több virágot, hogy egészséges, finom pitypangméz készülhessen belőle. Mutatjuk a receptet!

Sokan csak gyomnövénynek tartják, pedig a gyermekláncfű minden része gyógyít. Tavasszal érdemes gyűjteni a virágait, finom pitypangméz készülhet belőlük, és akárcsak a növény többi része, ez is gyógyerővel bír: segíti az anyagcserét, serkenti az emésztést, vízhajtó hatása van, és enyhíti a köhögést is. A pitypangméz olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek támogatják a csontok és a fogak egészségét, és hozzájárulnak a vérkeringés támogatásához, hiszen nagy mennyiségben található benne kalcium, vas, kálium, magnézium. Antioxidáns tartalma is magas, ezért érdemes tavasszal készíteni belőle, és rendszeresen fogyasztani. Használhatod édesítésre cukor helyett például teákhoz, vagy a kávédba is, de finom kiegészítője a joghurtoknak, turmixoknak is, sőt, egyes salátaöntetek különleges kiegészítője is lehet. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Köhögésre is jó gyógyír a pitypangméz.
Nemcsak finom, egészséges is a pitypangméz! / Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Pitypangméz recept

Hozzávalók:

  • 5 marék pitypang virágfej
  • 0,5 kg cukor
  • víz

Elkészítés:

  • Szedj pitypangvirágokat olyan helyről, ahol nem éri őket szennyeződés, vagyis nincs autóforgalom, vagy ipari tevékenység. A leszedett virágokat terítsd szét egyenletesen egy textílián, így a rovarok el fogják hagyni a kelyheket. Megmosni nem szabad, hiszen a virágport is kimosnád ezzel, anélkül pedig nem lesz finom és hatásos a pitypangméz!
  • Tedd a virágokat egy lábosba, öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Forrald fel, amikor gyöngyözni kezd a víz, vedd le a tűzről a lábost. A felforralt vizet hagyd pihenni fedő alatt 24 órát, majd szűrd le a levet, és nyomkodd bele a virágfejekből a bennük megmaradt virágport. Sűrű szövésű konyharuhán szűrd le újra a levet, majd tedd fel a tűzre. Add hozzá a cukrot, és együtt forrald fel kis lángon. Addig adagold a cukrot, míg a lé méz állagú nem lesz.
  • Hagyd kihűlni a pitypangmézet, majd tedd tiszta befőttesüvegekbe, és zárd le légmentesen; így akár 1-2 évig is eláll.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek