RETRO RÁDIÓ

Ingyen adja a természet: így készül a pitypangméz

Létrehozva2025. 04. 09. 12:00

Máris virágzik ez a csodálatos gyógynövény. Érdemes összegyűjteni minél több virágot, hogy egészséges, finom pitypangméz készülhessen belőle. Mutatjuk a receptet!

Sokan csak gyomnövénynek tartják, pedig a gyermekláncfű minden része gyógyít. Tavasszal érdemes gyűjteni a virágait, finom pitypangméz készülhet belőlük, és akárcsak a növény többi része, ez is gyógyerővel bír: segíti az anyagcserét, serkenti az emésztést, vízhajtó hatása van, és enyhíti a köhögést is. A pitypangméz olyan ásványi anyagokat tartalmaz, melyek támogatják a csontok és a fogak egészségét, és hozzájárulnak a vérkeringés támogatásához, hiszen nagy mennyiségben található benne kalcium, vas, kálium, magnézium. Antioxidáns tartalma is magas, ezért érdemes tavasszal készíteni belőle, és rendszeresen fogyasztani. Használhatod édesítésre cukor helyett például teákhoz, vagy a kávédba is, de finom kiegészítője a joghurtoknak, turmixoknak is, sőt, egyes salátaöntetek különleges kiegészítője is lehet. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Köhögésre is jó gyógyír a pitypangméz.
Nemcsak finom, egészséges is a pitypangméz! / Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstock

Pitypangméz recept

Hozzávalók:

  • 5 marék pitypang virágfej
  • 0,5 kg cukor
  • víz

Elkészítés:

  • Szedj pitypangvirágokat olyan helyről, ahol nem éri őket szennyeződés, vagyis nincs autóforgalom, vagy ipari tevékenység. A leszedett virágokat terítsd szét egyenletesen egy textílián, így a rovarok el fogják hagyni a kelyheket. Megmosni nem szabad, hiszen a virágport is kimosnád ezzel, anélkül pedig nem lesz finom és hatásos a pitypangméz!
  • Tedd a virágokat egy lábosba, öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Forrald fel, amikor gyöngyözni kezd a víz, vedd le a tűzről a lábost. A felforralt vizet hagyd pihenni fedő alatt 24 órát, majd szűrd le a levet, és nyomkodd bele a virágfejekből a bennük megmaradt virágport. Sűrű szövésű konyharuhán szűrd le újra a levet, majd tedd fel a tűzre. Add hozzá a cukrot, és együtt forrald fel kis lángon. Addig adagold a cukrot, míg a lé méz állagú nem lesz.
  • Hagyd kihűlni a pitypangmézet, majd tedd tiszta befőttesüvegekbe, és zárd le légmentesen; így akár 1-2 évig is eláll.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.