Kiderült, hogy ezt a medvehagymás ételt szeretik legjobban a magyarok
Idén korábban indult a megszokottnál a medvehagyma-szezon, máris lehet gyűjteni belőle! A medvehagymás pogácsa igazi sztár, biztos, hogy mindenki megnyalja utána a tíz ujját. Mutatjuk a receptet!
Különleges, enyhén hagymás-fokhagymás íze miatt sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. De ami a magyar konyhához a leginkább passzol, az a medvehagymás pogácsa. Igazi tavaszi különlegesség, ami mindenkinek ízleni fog – a medvehagyma gyűjtés pedig nagyszerű családi kirándulás lehet. Ha sokat gyűjtöttél, ki is lehet szárítani, vagy lefagyasztva eltenni későbbre. De lássuk, hogyan készül a medvehagymás pogácsa!
Isteni tavaszi finomság a medvehagymás pogácsa. Fotó: Nataliia Sirobaba / Shutterstock
Medvehagymás pogácsa recept
Érdemes elkészíteni ezt a különleges pogácsát! Fotó: images72 / Shutterstock
Futtasd fel a cukorral a meglangyosított tejben az élesztőt. Morzsold el a margarint a liszttel, add hozzá az élesztőt, a többi hozzávalót, és alaposan dolgozd ki a tésztát. Tedd félre fél órára pihenni.
Mosd meg alaposan a medvehagymát, csepegtesd le, majd vágd le a vastag szárakat, a többi részét pedig darabold apró kockákra.
Nyújtsd ki a tésztát, szórd rá az aprított medvehagyma felét. Csavard fel, majd lapítsd el egy nyújtófával, hajtsd egymásra, és hagyd húsz percig kelni. Ezután nyújtsd ki ismét a tésztát, szórd rá a maradék medvehagymát, és ismételd meg a csavarást, hajtogatást. Ezután nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, majd rácsozd meg a tetejét, és szaggass belőle pogácsákat.
A kiszaggatott pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd kelni őket tíz percig, majd mehetnek az előmelegített, 180 Celsius fokos sütőbe. 25-30 perc alatt aranybarnára sülnek.