RETRO RÁDIÓ

Kiderült, hogy ezt a medvehagymás ételt szeretik legjobban a magyarok

Létrehozva2025. 03. 01. 12:30

Idén korábban indult a megszokottnál a medvehagyma-szezon, máris lehet gyűjteni belőle! A medvehagymás pogácsa igazi sztár, biztos, hogy mindenki megnyalja utána a tíz ujját. Mutatjuk a receptet!

Különleges, enyhén hagymás-fokhagymás íze miatt sokféleképpen fel lehet használni a konyhában. De ami a magyar konyhához a leginkább passzol, az a medvehagymás pogácsa. Igazi tavaszi különlegesség, ami mindenkinek ízleni fog – a medvehagyma gyűjtés pedig nagyszerű családi kirándulás lehet. Ha sokat gyűjtöttél, ki is lehet szárítani, vagy lefagyasztva eltenni későbbre. De lássuk, hogyan készül a medvehagymás pogácsa!

Fresh,Wild,Garlic,,Ramson,Leaves.,Spring,Seasonal,Food.
Isteni tavaszi finomság a medvehagymás pogácsa. Fotó: Nataliia Sirobaba /  Shutterstock

Medvehagymás pogácsa recept

Scones,Of,Potato,And,Wild,Garlic,With,Wild,Garlic,Leaves
Érdemes elkészíteni ezt a különleges pogácsát! Fotó: images72 /  Shutterstock

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 25 dkg margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dkg cukor
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 ek só

Elkészítés:

  • Futtasd fel a cukorral a meglangyosított tejben az élesztőt. Morzsold el a margarint a liszttel, add hozzá az élesztőt, a többi hozzávalót, és alaposan dolgozd ki a tésztát. Tedd félre fél órára pihenni.
  • Mosd meg alaposan a medvehagymát, csepegtesd le, majd vágd le a vastag szárakat, a többi részét pedig darabold apró kockákra.
  • Nyújtsd ki a tésztát, szórd rá az aprított medvehagyma felét. Csavard fel, majd lapítsd el egy nyújtófával, hajtsd egymásra, és hagyd húsz percig kelni. Ezután nyújtsd ki ismét a tésztát, szórd rá a maradék medvehagymát, és ismételd meg a csavarást, hajtogatást. Ezután nyújtsd ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, majd rácsozd meg a tetejét, és szaggass belőle pogácsákat.
  • A kiszaggatott pogácsák tetejét kend meg felvert tojással, és tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyd kelni őket tíz percig, majd mehetnek az előmelegített, 180 Celsius fokos sütőbe. 25-30 perc alatt aranybarnára sülnek.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.