Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.30.
Módosítva: 2024.07.30.

Izrael terrortámadásra figyelmeztette Franciaországot

Letartóztatások Belgiumban, megbénult a francia vasút.

Izrael figyelmeztette Franciaországot a sportolói és turistái elleni esetleges „terrortámadások” fenyegetésére, amelyeket az Irán által támogatott csoportok hajtanak végre a párizsi olimpiai játékok idején - írja a Le Figaro.

Hatalmas lezárások lesznek Párizs frekventált helyein az olimpia idején / Fotó: Frank Franklin II /  MTI

Néhányan ártani akarnak ezen az örömteli eseményen” – írta Israel Katz izraeli külügyminiszter francia kollégájának, Stéphane Séjournénak küldött levelében, amelynek egy példányát a médiának is kiadták. „Iráni terrorista csoportok és más terrorszervezetek lehetséges fenyegetéseiről vannak értesüléseink, amelyek célja az izraeli delegáció tagjai és az izraeli turisták elleni terrortámadások végrehajtása az olimpiai játékok idején” – közölte a miniszter. A hivatalosan pénteken kezdődött 2024-es olimpián részt vevő izraeli sportolók 24 órás személyi védelemben részesülnek, amelyet a francia rendőrség elitalakulatának egységei biztosítanak mind az olimpiai faluban, mind a rendezvények helyszínein.

francia rendőrök
A megnyitó napján 45 ezer rendőr lesz szolgálatban Párizsban / Fotó: Victor Velter /  Shutterstock

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és Emmanuel Macron francia elnök kedden elutasította azt a palesztin követelést, hogy a gázai háború miatt kizárják Izraelt a párizsi játékokról. A Palesztin Olimpiai Bizottság Izrael betiltására szólított fel a NOB-hoz intézett levelében, amely szerint az ostromlott Gázai övezetben elkövetett robbantások az olimpiai fegyverszünet megsértését jelentik. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdai amerikai kongresszus előtti beszédében globális szövetségre szólított fel "Irán terrortengelye" ellen.

Készültség Belgiumban

Házkutatásokat tartottak Belgium-szerte , hét embert terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával előállítottak – írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap. A beszámoló szerint a terrorista tevékenységben való részvétel, terrorizmus finanszírozásával és terrortámadás előkészítésével gyanúsított csoport felszámolását célzó művelet során a szövetségi rendőrség 14 házkutatást tartott Brüsszel, Vallónia és Flandria kilenc városában. A napilap internetes oldalán beszámolt arról is, hogy a belga hírszerző szolgálatok szerint "nem zárható ki", hogy erőszakos akciót készítenek elő a párizsi olimpia idején Belgium területéről.

800 ezer embert érint a francia vasútvonalak elleni támadás  

Nem sokkal a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtt az SNCF vasúttársaság „masszív támadásról” számolt be a francia gyorsvasúti hálózata ellen. Az SNCF „vandalizmusnak” nevezte az esetet - írja a Bild. Több  TGV nagysebességű  vonalon megállt a forgalom – közölte az SNCF pénteken az AFP hírügynökséggel. Ez érinti a Párizs egyes részeit, a nyugati, déli és a keleti országrészek közötti vonalakat. A délkeleti összeköttetések elleni újabb támadást meghiúsították – írta a Le Monde. A korlátozások 5 óra 15 perc körül kezdődtek. Sajtóértesülések szerint többek között jelzőrendszereket gyújtottak fel, és kábeleket vágtak el.
Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter határozottan elítélte az akciókat. Azt mondta: „Minden arra mutat, hogy ezek szándékos cselekedetek. A bizonyítékok gyújtogatásra utalnak.” Laurent Nunez, Párizs rendőrprefektusa a Franceinfón bejelentette: a rendőrség „a párizsi pályaudvarokra összpontosítja személyzetét”. A társaság felszólította az utasokat, hogy ne menjenek ki a pályaudvarokra. A vasúttársaság bejelentette azt is, hogy a korlátozások 800 ezer embert érintenek.

Félnek a franciák egy friss közvélemény-kutatás szerint

A július 26-án kezdődőtt ötkarikás játékok előtt az egyik nagy francia közvélemény-kutató, a Fiducial/Odoxa a Le Figaro című lap megbízásából készített felmérést. Eszerint

a franciák 68 százaléka kifejezetten aggódik a biztonság miatt, főként a turisztikailag kiemelt területeken,

hasonlóképpen a tömegközlekedési eszközökön, legyen szó helyi buszjáratokról, a földalattiról, az elővárosi vonatokról vagy akár a távolsági buszokról.

Franciaországban március végén emelték a legmagasabb szintre a biztonsági készültséget, miután több halálos áldozattal járó merénylet történt a Moszkva melletti Krasznogorszkban egy koncertteremben. A cselekményért az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vállalta a felelősséget. A párizsiak különösen aggódnak az olimpia nyitóünnepsége miatt, amely a Szajnán zajlik majd, hajók és csónakok jelennek meg, és a partról turisták tömegei figyelik a látványosságot.

 

Több mint száz rendőr érkezik Katarból, háromszor annyi Spanyolországból

Gérald Darmanin belügyminiszter az AFP-nek arról számolt be, hogy mintegy 45 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak az esemény biztosítására Párizs környékén. A játékok ideje alatt 18 ezer francia katonát vetnek be szerte az országban, közülük 4500-at a fővárosban, továbbá 3000 légi bevetésben jártas katonát – a mintegy 35 ezer rendőr és csendőr mellett. A francia rendőrök, csendőrök munkáját a nyelvi-kulturális akadályok leküzdése érdekében külföldi kollégák is segítik majd, tette hozzá a belügyminiszter.

A belügyminisztérium megerősítette, hogy a múlt héten 43 katari rendőr érkezett Párizsba, és további 62 rendfenntartó lép szolgálatba az augusztus 11-ig tartó játékok idején. Az összesen 105 katari rendőrből álló kontingens soraiban egy rendőrkutyás alakulat is helyet kap.

Feladatuk a táskákba vagy ruha alá rejtett rejtett robbanószerkezetek felkutatása lesz a versenyhelyszíneken, de a kutyás egységek ott lesznek a Charles de Gaulle repülőtéren is.

A spanyol belügyminiszer szintén közölte, hogy Madrid 313 rendőrt küldött Párizsba, ezzel segítve az olimpiai és paralimpiai játékok biztonságos lebonyolítását. Gérald Darmanin szerint mintegy nyolcvan ország szakemberei segítik a francia hatóságok munkáját, amelyek rendőröket, csendőröket és tűzszerészeket küldenek az olimpia idejére. Ezeket az országokat a szakértelmük és technikai képességeik alapján választották ki – magyarázta a miniszter a FranceInfo rádió adásában.

Iszlamisták és ügynökök próbáltak beférkőzni az önkéntesek közé

Darmanin belügyminiszter az Insidethegames.biz olimpiai portálnak arról is beszélt, hogy a szervezők és

a hatóságok eddig mintegy 3500 „potenciálisan veszélyes” személyt zártak ki az olimpiáról.

Kiemelte, hogy a játékok biztonságára veszélyt jelentő önkéntesek kiszűrésére mintegy 770 ezer ellenőrzés során került sor. Darmanin szerint az elutasítottak között több tucat iszlamista, szélsőbal- és szélsőjobboldali körhöz közel álló radikális is volt.

Kitért arra, hogy biztonsági okokból az olimpiai és paralimpiai játékokon közreműködésre jelentkezők közül 800 önkéntes jelentkezőt utasítottak el, és ezer magánügynök alkalmazásától is eltekintettek.

Hozzátette, hogy az olimpiai lángot vinni akarók közül is többeket kiszűrtek, a fáklyás staféta tagjának jelentkezőket ellenőrizve 13 személyről derítették ki, hogy bűnözői hátterük van.

Nem áll fenn ugyanis az olimpiai játékokat érintő, konkrét terrorfenyegetettség” – így indokolta a minap Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter a France 2-nek adott interjújában azt, hogy a kormányzat sem a moszkvai merénylet, sem egyéb körülmények okán sem változtat eredeti koncepcióján.

Emmanuel Macron francia elnök pedig újságírók előtt így fogalmazott a július 26-tól augusztus 11-ig tartó olimpiai és az augusztus 28-tól szeptember 8-ig zajló paralimpiai játékokról: „Ha úgy látjuk, hogy az A terv kockázatos, akkor vannak B és C terveink is” – ami a francia államfő szerint azt jelenti, hogy a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében a szervezőknek lehetőségükben áll akár lerövidíteni a megnyitó időtartamát,

akár áttelepíteni a ceremóniát a Stade de France-ba.

 

Iszlamisták vitték volna a fáklyát

Gérald Darmanin francia belügyminiszter és a biztonsági szervek is többször hangsúlyozták, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok önkéntes pozícióira jelentkezőket a belügyminisztérium alaposan megvizsgálta, és kizárja a gyanús profillal rendelkezőket. Mindenkit, aki szervezőként vagy rendezőként „akár csak meg akarja közelíteni” a játékokat.

Az eddig végrehajtott, összesen a 180 ezer biztonsági ellenőrzés eredményeként 800 személyt, köztük 15, a rendőrség különleges megfigyelési aktáiban is szereplő jelentkezőt zártak ki eddig a játékok szervezéséből. Ezt Darmanin közölte, kiemelve, hogy

„az önkéntesnek, fáklyavivőnek, a kísérőnek” jelentkezők soraiból szűrtek ki olyan személyeket, akiknek „nyilvánvalóan nem voltak jó szándékai”.

Darmanin hozzátette: az elutasítottak között voltak iszlamista szélsőségesek és radikális zöldek is, akik tiltakozásuk kifejezésére használták volna fel a megnyitót.

Az eseményre közel 45 ezer belső biztonsági erőt mozgósítottak. Franciaország-szerte emellett naponta átlagosan 35 ezer rendőr és csendőr teljesít majd szolgálatot az események biztonságának garantálása érdekében (a paralimpiai játékok esetében 25 ezer fő). Ezen kívül naponta legalább 18 ezer katonai alkalmazott és 18-22 ezer biztonsági őr lesz jelen az eseményen.

A tárcavezető a napokban azt mondta:

 Franciaország a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget.

Gabriel Attal francia miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy az iszlamista terrorveszély valós, erős, és soha nem gyengült.

Az aggódalomra nemcsak az elmúlt évek franciaországi és európai terrormerényletei adnak okot (például a Bataclan elleni merénylet), de az is, hogy a közelmúltban

az Iszlám Állam merényleteket helyezett kilátásba a labdarúgó Bajnokok-ligája negyeddöntőinek helyszínein,

köztük a párizsi Parc de Prince stadionban.

Az sem valami jó ómen, hogy mikor utoljára ennyire rangos sporteseményt rendeztek Párizsban, abból hatalmas botrány lett: 2022-ben a Bajnokok-ligája döntőben lehettünk tanúi elképesztő jeleneteknek.

Emlékezhetünk, a 2022. május 28-án játszott párizsi Real Madrid–Liverpool BL-finálé harminchat perc késéssel kezdődött. A liverpooli szurkolók ezrei – köztük nők és gyerekek – nem tudtak bejutni a Stade de France-ba. Miközben a környékbéli bandák fenyegették és inzultálták őket, a francia rendőrség ellenük vetett be könnygázt arra gyanakodva, hogy sokan jegy nélkül vagy hamis jegyekkel próbáltak bejutni.

Csatasorban a lengyel szimatkutyák?

A rendfenntartókhoz más országok rendőrei is csatlakoznak. „Több külföldi nemzet is erősít bennünket bizonyos kritikus területeken, például a kutyakezelő képességek terén, ahol óriási szükség van ránk” – közölte a francia fegyveres erők minisztériuma, anélkül, hogy részletezte volna, mely országokról van szó.

Az X-en Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter jelezte, hogy bombakereső kutyákat fognak bevetni. A francia belügyminisztérium jelentése szerint

Lengyelország 40 rendőrt és 13 kutyás csapatot ajánlott fel.

A legutóbbi rögbi-világbajnokság idején brit rendőrök érkeztek Franciaországba, Németország idén szintén jelezte, hogy rendőröket küld a párizsi olimpiára.

Nem jelentkeznek a biztonságiak

Már csak az a kérdés, hogy kikkel töltik fel a tervezett, impozáns mennyiségű biztonsági személyzetet: nem igazán akad ugyanis kellő számú jelentkező.

A 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezése alkalmából a magánbiztonsági cégek toborzási nehézségekkel küzdenek” – többek között ez áll abban a kormányzati dokumentumban, amelyről, mint a Le Parisien megjegyzi, hallgatott az AFP, a hivatalos francia hírügynökség.

Az Acteurs publics és az AEF Info című tényfeltáró oldalak által kiszúrt belső tájékoztató anyag szerint „a nehézségek enyhítésére valószínűleg bevezetendő intézkedések között szerepel annak a lehetősége, hogy

 

a közalkalmazottak és a kormányzati dolgozók számára

lehetővé tegyék, hogy közalkalmazotti munkaviszonyukat összekapcsolják a

magánbiztonsági cégeknél végzett, jövedelmező melléktevékenységgel”.

Úgy tűnik tehát, hogy nagy hirtelenjében a köszszolgák „ugranak be” biztonsági munkaerőnek – ilyenkor valahogy nem tudja kihasználni a kormányzat azt a hatalmas munkaerőtöbbletet, melyet az országba szakmányban, tízezres tömegekben már kilencedik éve beengedett migránsok tömegeitől remél.

Még a hidakon is csak QR-kóddal lehet átmenni

Az olimpiai játékok idején lezárt zónákba való belépéshez QR-kódra és a személyi igazolvány felmutatására lesz szükség Párizsban. Kétség esetén a rendőrség és a csendőrség ellenőrzi, hogy nyilvántartásuk szerint az illető jogosult-e belépni az adott területre – részletezte a belügyminiszter.

„Senki sem értené meg, ha engedélyeznénk, hogy

valaki belépjen egy ilyen területre, ha S-aktája van

(rendőri megfigyelés alatt áll – a szerk.), s miközben Airbnb-lakást bérel a belvárosban, esetleg beavatkozna a játékok idején” – emelete ki a napokban újságírók előtt Gérald Darmanin, hozzátéve: a közigazgatási hatóságoknál viszont fellebbezni lehet, ha szükséges, a rendőrök vagy a csendőrök által hozott döntések ellen, s a bíróság gyorsan dönt majd.

Számos hidat is lezártak majd, s ezeken csak a biztonsági kóddal lehet áthaladni. A párizsiaknak ötféleképpen lehet majd átkelni északról délre QR-kód nélkül, tehát egy gyalogos híd, és négy egyéb híd nyitva marad – ezeken a hidakon nem kell majd bejelentkezni az ünnepség napján 13 óráig, ám ezt követően rendőrségi és csendőrségi kordonok zárnak le számos újabb területet.

Július 26-án 13 órától tehát a kijelölt párizsi zónában  a forgalom gyakorlatilag leállt. Ebben a zónában mintegy tizenöt metróállomást zártak le. A vonatok közlekednek, de nem állnak meg a zónában fekvő vasútállomásokon.

A korábbi hírek szerint a francia rendőrség drónokat is bevet a játékok alatt, azzal pásztázza a közönséget.

Érzékeny delegációk

A felfokozott háborús helyzetben a szokásosnál szigorúbb biztonsági intézkedésekkel biztosítják az ukrán sportolók táborát. A BFMTV úgy értesült, hogy bizonyos feltételek mellett

engedélyezik a külföldi küldöttségek biztonsági szolgálatai számára a fegyverviselést.

E csak az úgynevezett „érzékeny” delegációk esetében érvényesül,

mint például Ukrajna és Izrael

– írja a francia hírtelevízió honlapja.

Több forrás szerint azonban nem csak ezek a delegációk kérvényezték, hogy a verseny idején biztonsági szolgálataik fegyvert hordhassanak francia területen. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy megadták-e nekik a hatóságok ezt a lehetőséget.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek