Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt

„Komoly fenyegetettség”.

Házkutatásokat tartottak Belgium-szerte, hét embert terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával előállítottak; „komoly fenyegetettség” miatt marad a hármas fokozatú terrorfenyegetettségi szint az ország egész területén – tájékoztatott a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap csütörtökön a helyi hatóságok közléseire hivatkozva.

A beszámoló szerint a terrorista tevékenységben való részvétel, terrorizmus finanszírozásával és terrortámadás előkészítésével gyanúsított csoport felszámolását célzó művelet során a szövetségi rendőrség 14 házkutatást tartott Brüsszel, Vallónia és Flandria kilenc városában.

Az Antwerpenben, Seraing-ben, Menenben, Leopoldsburgban, Liege-ben, Kortrijkban, Gentben, Zonhovenben és a brüsszeli Saint-Josse-ten-Noode városrészben végzett házkutatások során a hatóságok hét embert előállítottak.

A napilap internetes oldalán beszámolt arról is, hogy a belga hírszerző szolgálatok szerint „nem zárható ki”, hogy erőszakos akciót készítenek elő a párizsi olimpia során Belgium területéről. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) ezért a négyfokozatú skálán hármas fokozaton tartja a terrorfenyegetettségi szintet az ország egész területén, egészen a nyár végéig – írták. A hármas fenyegetettségi szint a tavaly októberben, svéd futballszurkolók ellen Brüsszelben elkövetett támadás óta van érvényben.

A napilap Gert Vercauterent, az OCAM igazgatóját idézte, aki elmondta: a hármas fokozat fenntartása azt jelenti, hogy „a fenyegetettség komoly”, míg a legmagasabb, négyes szint azt jelentené, hogy terrortámadás elkövetése nagyon valószínű. Közölte továbbá, hogy a hármas szint fenntartása nem független a közelgő párizsi olimpiától. Hozzátette: egyelőre semmi sem utal arra, hogy egy, a francia fővárosban elkövetni tervezett támadást készítenének elő Belgiumban, mert különben – mint kiemelte – a besorolást újraértékelnék.

Márciusban közzétett jelentésében az OCAM arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly 41 százalékkal nőtt a terrorizmushoz és szélsőségességhez kapcsolódó fenyegetések száma Belgiumban. A bejelentések több mint 40 százaléka iszlamista szélsőségességgel állt összefüggésben, míg a többi esetben nem lehetett az „ideológiai dimenziót” meghatározni.

Néhány órával a párizsi olimpia megnyitója előtt ismeretlenek több helyszínen is gyújtogattak a francia gyorsvasút-hálózaton.

Az atlanti, az északi és a keleti vonal jelenleg súlyosan érintett – közölte pénteken a francia vasút, az SNCF. Az egyik ötkarikás helyszín, a Stade de France felé sem közlekedik jelenleg szerelvény.

Az illetékesek szerint megkezdődött a károk helyreállítása, de a munkálatok akár egész hétvégén eltarthatnak.

Az SNCF „több, egyidőben végrehajtott rosszindulatú cselekményről” kommunikál, a történtek háttere azonban egyelőre nem ismert.

Az olimpia megnyitóját 19.30 órától tartják a Szajnán. A folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. A különleges eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.

A terrorizmus veszélyére figyelmeztetve számos biztonsági szakértő azt javasolta, hogy ne a Szajna folyó vizén, hanem egy zárt, jól körülhatárolható és ellenőrzött helyszínen rendezzék meg a megnyitót. A francia elnök és a szervezők azonban kitartanak az elképzelés mellett.

„Hatalmas kreativitással és lelkesedéssel szervezzük a megnyitót. Napjaink nagy részét ez tölti be, és már alig várjuk. Régóta dolgozunk ezen az ünnepségen, már csak kevesebb mint egy hónap van hátra. Alig várjuk, hogy mindenki lássa, amit elképzeltünk” – magyarázta a megnyitóünnepség szervezője.

A rendezők gondoskodtak arról, hogy az Eiffel-toronytól a Concorde térig és a versailles-i palotáig a legfőbb nevezetességeket helyezzék az események középpontjába.

A 2024-es párizsi nyári olimpia strandröplabda versenyeinek helyszíne az Eiffel-torony Stadion látképe 2024. június 25-én (Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla)

„Felkészülésünk utolsó szakaszában járunk. Mint látható, életre kelnek a legendás helyszíneink. Több mint hatvanezer ideiglenes ülőhelyet telepítettünk Párizs belvárosába. Van egy üzenetünk is a világnak: készüljön fel mindenki egy olyan játékokra, amilyen még sehol nem volt” – nyilatkozta az esemény szóvivője.

A 2024-es nyári olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik Franciaország 16 nagyvárosában és a fővárosban, Párizsban. A szervezők szerint a játékokon mintegy kétszáz ország és régió több mint tízezer sportolója vesz majd részt. A sporteseményeket a helyszínen több mint 13 millióan, a tévék előtt pedig várhatóan négymilliárdan fogják követni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek