Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
OLDALVONAL

Szerző ML

Létrehozva: 2024.07.26.

Ugye nem lesz balhé? Óriási szigor mellett nyitják meg az olimpiát

Helyi idő szerint ma este 19:30-tól a megnyitóval hivatalosan is kezdetét veszi a párizsi olimpia, amelyen 180 magyar sportoló vesz részt. Az ünnepség a Szajna partján zajlik majd, ám az ötkarikás játékokat már most rengeteg minden beárnyékolja.

Rendhagyó megnyitó ünnepséggel indul majd a 2024-es párizsi olimpia. A ceremóniát ezúttal nem valamelyik zárt stadionban rendezik, hanem a szabadban, egészen pontosan a Szajna partján, ahol 100 hajó viszi majd a több mint 10 000 ezer sportolót. Az esemény helyi idő szerint 19:30-kor indul (M4 Sport) és várhatóan négy órán keresztül tart majd. 

Training And Last Preparations Two Days Before Paris 2024 Ceremony
Rendhagyó megnyitóval indul majd a párizsi olimpia Fotó: NurPhoto via AFP

A magyar delegáció 180 sportolóval érkezik majd Franciaországba, a zászlót Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd. A magyar esélyeket boncolva már akár szombaton aranyérmet ünnepelhetünk, Szilágyi Áron kardvívó a negyedik ötkarikás aranyérmét veszi célba Párizsban.

Rajta kívül érdemes lesz figyelni Érdi Mária vitorlásozót, Salim Omar Gergely taekwondóst, Vas Kata Blanka kerékpárost, a teljes 16 fős kajak-kenu csapatot, Ungvári Attila és Tóth Krisztiánt judóban, Muszukajev Iszmail pedig birkózásban okozat örömöt a magyaroknak. A csapatsportoknál a vízilabdában lehet esélyünk a végső győzelemre, kézilabdában pedig 2000 után kvalifikálta magát egyszerre a női és férfi csapat.

A versenyeket és az egész megnyitót azonban már most több aggasztó dolog beárnyékolja, erről az Origo írt hosszabban. A biztonsági készültség hatalmas, a kiemelt terrorveszély miatt 35 000 rendvédelmis, 18 000 katona, 7 000 tűzoltó és 2 000 vagyonvédelmis teljesít majd szolgálatot az olimpia alatt, köztük az amerikai SWAT-kommandóval egyenértekű francia elitcsapat, amelyik már másfél éve gyakorlatozik csak és kizárólag erre az eseményre fókuszálva.

Az ország nagy hangsúlyt akart fektetni a környezetvédelemre, ám ez nem feltétlenül tudott teljesülni. A klímamentes olimpiai falu kapcsán több ország jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy a nagy melegben nincs klímájuk a szállásukon, ezért áthozták a saját eszközeiket. A helyszínek büféiben ugyan kevesebb hústerméket adnak, a versenyzőknek ellenben egész nap korlátlanul kínálják a cukros üdítőket.

A szállások és a tömegközlekedési eszközök árai szintén az egekbe szálltak. Az utóbbinál egészen döbbenetesek a különbségek. Az egyszeri jegyeket az eddigi 2,15 euró helyett négyért lehet megvenni, míg a tíz jegyből álló blokkot 32 euróért, egyébként ez 17,3 volt eddig. Ugyanakkor az éves és havi bérletek ára nem változik, plusz létrehozták a Párizs 2024 utazási bérletet, amely egyetlen napra 16 euróba, míg egy teljes hétre 70-be kerül, plusz minden kártya kiváltása egy egyszeri két eurós költséggel jár.

A Szajna vize pedig minden erőfeszítés ellenére továbbra is szennyezett, az emberi fekáliából származó E. Coli baktériumok száma jelentősen meghaladja a vízben a megengedett értéket, ami nem kis aggodalmat váltott ki a sportolók körében. A fertőzésveszély igencsak magas, a versenyzők emiatt hasmenéses megbetegedésnek vannak kitéve.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek