Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
TÜZELŐÁLLÁS

Szerző LL

Létrehozva: 2024.07.24.

Közel a sztrájk, éhbérért dolgoztatják az olimpiai megnyitó szereplőit

Bojkottal fenyegetnek a pénteki ceremónia résztvevői. Sztrájk az olimpián? Áll a bál a francia előadóművészek szakszervezete körül.

Nem csak a terrorveszély miatt fájhat a fejük a szervezőknek a párizsi olimpia különleges, Szajnára megálmodott nyitóünnepségén (péntek, 19.30, tv: M4 Sport). A több ezer művész és táncos egy része sztrájkba lépett az egyenlőtlen bánásmód miatt. 

Sztrájk fenyeget? Kínos problémával küzdenek a pénteki olimpiai nyitóünnepség szervezői
Sztrájk fenyeget: kínos problémával küzdenek a pénteki olimpiai nyitóünnepség szervezői         Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A Bild értesülése szerint a 3000-ből egyelőre mintegy 150 előadó fenyeget bojkottal. Ők a megnyitó hét elején esedékes próbáján tánc helyett állva maradtak, a sztrájk jeléül magasba emelt öklükkel tiltakoztak. Néhányuk már múlt héten távol maradt, azaz érik a botrány az olimpián, az elégedetlenkedők száma nő. 

Sőt, a probléma már hónapok óta megoldatlan az olimpia szervezőinek és egy szakszervezet vitájában: utóbbi egyenesen sztrájkra szólított fel az egész világ figyelmét felkeltő ceremóniára.

Körülbelül 300 előadóművészt a többségétől eltérő szerződéssel bíztak meg az olimpiai nyitóünnepség szervezői. A különbség hihetetlenül nagy: míg a kollektív szerződés alapján a többiek 1610 eurót (630 ezer forint) kapnak, az "alkalmi munkások" csak 60 eurót (23 ezer forint).

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek