Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
A NAP KÉPE

Szerző LL

Létrehozva: 2024.07.24.

Hadiállapot Párizsban, olimpia helyett háborúra készülnek – Képgaléria

Fronttá változott a Szajna környéke az olimpia rajtja előtt. Hadiállapot uralkodik, a katonák, rendőrök számára rémálom a megnyitó biztosítása a fenyegető terrorveszély miatt.

Minden idők legnagyobb, legszínesebb és leglátványosabb nyitóünnepségét készülnek megtartani a párizsi olimpia szervezői péntek este (19.30, tv: M4 Sport), a Szajnán. Ennek már-már hadiállapot az ára. Ami a résztvevő sportolók ezrein túl a helyszínen több százezer érdeklődőnek (nem beszélve a tévénézők százmillióiról) örök emlék lehet, az a szintén több ezer rendfenntartó – katonák és rendőrök – számára hetek óta valóságos rémálom. A terrorfenyegetéstől tartva elképesztő biztonsági előkészületek zajlanak a folyón és környékén, megkeserítve az ott lakók életét is. 

Hadiállapot: kerítések, kordonok, ellenőrzések mindenütt Párizsban
Hadiállapot: fél Párizst lezárták a közelgő olimpia biztonsága érdekében        Fotó: Getty Images

A „mellesleg” erősen szennyezett Szajnán az Eiffel-toronyig 6 kilométer hosszú folyószakaszon, mintegy 600 hajóval tervezett olimpiai show miatt már rég szigorúan ellenőrzött zónává vált a környék. A levegőben folyvást helikopterek köröznek, a vizet búvárok kutatják át, a folyót a különleges erők fegyvereseinek hajói szelik, a zóna utcáin kordonok, kerítések mellett hemzsegnek a hatóságok emberei. A turisták mellett a helyieknek is sok bosszúságot okoznak a nagyszabású lezárások és ellenőrzések. Még az ott lakók hátterét is csekkolta a titkosszolgálat.

– Regisztrálnunk kellett és csak a kapott QR-kódunkkal mehetünk a lakhelyünkre – mondta egy helyi lakos.

Hadiállapot Párizsban az olimpia előtt

Leginkább iszlamisták merényletétől tartanak, méghozzá a levegőből, drónokkal. A megnyitó miatt lezárnak minden párizsi repteret, és 150 km sugarú körben repülési tilalmat hirdetnek. Figyelmeztető és zavaró rendszerekkel készülnek arra az esetre, ha netán tényleg légitámadás érné a rendezvényt. Bevetik azt a látszatra a Star Wars-filmekbe illő „dróngyilkos szuperfegyvert” is, amely hatékony védekezést jelent a drónok ellen. Pedig az „ágyú” nem is tud lőni, sőt célozni sem kell vele különösebben pontosan. A földről vagy helikopterről használt Nerod RF zajjeleket sugározva, még 2 km távolságból is megbénítja és leszállásra kényszeríti a távirányítású repülő eszközöket, egyszerre akár egy rajt is.

Az alábbi fotóra kattintva galéria nyílik!

Ha minden intézkedés dacára mégis veszélybe kerül a Szajnán az olimpiai megnyitó biztonsága, akkor sajtóhírek szerint B és C terv is van: az egyik egy stadionban, a másik az olimpiai faluban történő „kisebb” vagy „még kisebb” rendezést jelentene.

Az alábbi videó a YouTube-on nézheted meg:

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek