POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.23.

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

Óriási biztonsági intézkedések közepette kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban. Légtértilalmi övezet is védi a francia fővárost.

A francia fővárost többször érte korábban halálos áldozatokat követelő terrortámadás, a közelmúltban pedig Párizsban megkéseltek egy járőröző katonát és egy rendőrt. Az ukrajnai és a gázai háború fejleményei aktivizálhatják a merényletre készülő terroristákat, nő a kibertámadások valószínűsége. Az olimpia idejére Párizs központi helyszíneit lezárják, 45 ezer rendőr és külön katonai egységek gondoskodnak a sportolók és nézők védelméről. Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a biztonsági szolgálatok nem jeleztek közvetlen fenyegetést az olimpiai játékokra, de a francia hatóságok igyekeznek minden váratlan helyzetre felkészülni.

A hatóságok eddig mintegy 3500 potenciálisan veszélyes személyt zártak ki az olimpiáról - Fotó: AFP

Mint ismeretes, a Moszkva melletti koncertterem elleni, 145 ember életét kioltó terrortámadás után az Iszlám Állam egyik szervezete célpontként jelölte meg a németországi Foci-EB helyszíneit és a párizsi olimpiát. Szerencsére Németországban nem történt terrortámadás, és a szakértők, biztonságiak azon dolgoznak, hogy Párizsban se érje támadás az embereket. A helyzet mindazonáltal feszült, hiszen az 1972-es müncheni olimpián történt vérengzés óta a terrorszervezetek külön készülnek az ötkarikás játékokra. Abban egyetértés van a biztonsági szakemberek körében, hogy a központi rendezvények megtámadására kicsiny a terroristák esélye, de más, kevésbé fontos helyszínek fenyegetettsége megnőhet. Ráadásul a franciák emlékezetébe beégett az a Párizst ért összehangolt iszlamista támadássorozat, ami több mint száz ember életét oltotta ki 2015 novemberében. Ilyen előzmények után nem tűnik túlzásnak az, hogy hatalmas lezárások, szigorú ellenőrzések lesznek Párizsban, és naponta átlagban 30 ezer rendőr lesz szolgálatban, de a létszám a kiemelt időszakokban elérheti a 45 ezret.

Daily Life In Paris On The Eve Of The Olympics
A Párizs környékén állomásozó katonáknak 30 percen belül el kell érniük az olimpia helyszíneit - Fotó: NurPhoto via AFP

A hatalmas rendőrségi és katonai hadművelet nagyrészt annak köszönhető, hogy a játékok helyszínei a Szajna mentén kilométereken át húzódnak, bonyolultabbá téve a közel 11 ezer sportoló és a több millió látogató védelmét – írja az Euronews. Mint említettük, a francia hatóságok 45 000 rendőrből és csendőrből álló haderőt állítottak fel, amelyet egy 10 000 fős katonai kontingens is támogat. 

A Szajnán rendezik meg az olimpia megnyitó ünnepségeit - Fotó: AFP

A katonáknak szükség esetén 30 percen belül el kell érniük a város bármely olimpiai helyszínét. A légteret Rafale vadászrepülőgépek, légteret figyelő AWACS megfigyelő repülők, Reaper drónok, mesterlövészeket szállító helikopterek és drónok letiltására szolgáló berendezések biztosítják. A megnyitó ünnepség idején a főváros körül 150 kilométeres repüléstilalmi zóna lép életbe.

FRANCE-JO-SUMMER-TOURISM
A biztonsági kamerák szoftverei gyanús csomagokra, agresszív tömeg gyülekezéseire is figyelmeztetnek - Fotó: Hans Lucas via AFP

Az utcákat figyelő kamerákat olyan szoftverrel kapcsolják össze, amelyek jelezni fogják a potenciális biztonsági kockázatokat, például az elhagyott csomagokat, tömegek csoportosulását. 

A 2024-es párizsi olimpia megnyitója július 26-án lesz, és várhatóan körülbelül egymilliárd ember nézi majd világszerte.

Kiberbiztonsági kihívások

Olimpiára készülnek a  kiberbűnözők is, bár nem jótékony céllal.  Richard Thurston , az IDC európai biztonsági szolgálatainak kutatási vezetője szerint példátlan mértékű pénzügyi és politikai indíttatású fenyegetésre számíthatunk a párizsi olimpiai játékok alatt, és ezek nemcsak az olimpiai játékokat célozzák meg. A fenyegetés az olimpiai infrastruktúrán kívül számos lehetséges célpontra kiterjed, beleértve a párizsi vezetékes és mobil hálózatokat, a közlekedési infrastruktúrát és a vállalatokat, a szállodákat és a szabadidőipart, valamint a pénzügyi hálózatokat.  Az olimpiára való felkészülés során a francia miniszterelnök fennhatósága alatt nemzeti szolgálatot (ANSSI) hoztak létre, amely a Védelmi és Nemzetbiztonsági Főtitkársághoz (SGDSN) kapcsolódik. Az ANSSI felelős a játékokon a kibertámadások megelőzésére irányuló stratégia irányításáért.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek