POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.30.

Merényletkísérlet Oroszországban

Pokolgépes merényletet akartak elkövetni.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) pénteki tájékoztatása szerint őrizetbe vették egy közép-ázsiai ország három állampolgárát, akik pokolgépes merényletet akartak elkövetni Oroszország délnyugati részén. Minderre egy héttel a 144 halálos áldozatot követelő krasznogorszki terrortámadás után került volna sor.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) az orosz hírügynökségek által idézett közleménye szerint a szolgálat meghiúsította három, az egyik közép-ázsiai országból származó férfi terrorcselekményeit, akit a sztavropoli-területen akartak pokolgépet felrobbantani egy nyilvános helyen.

A RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a gyanúsítottak lakásában házilagos készítésű pokolgéphez szükséges robbanószerkezetet és vegyi anyagokat találtak.

A bejelentés egy héttel azután történt, hogy az orosz főváros közelében fekvő Krasznogorszk Crocus City Hall nevű koncerttermében merényletet követtek el, amelyben 144-en meghaltak és 360-an megsebesültek.

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A merénylet után tizenkét embert vettek őrizetbe, közöttük a négy támadással gyanúsított férfit, akik a közép-ázsiai volt Tádzsikisztánból származnak, ahol az Iszlám Állam aktív.

Előzetes letartóztatásba helyezett egy kilencedik gyanúsítottat is a március 22-i krasznogorszki Crocus City Hall koncertteremben elkövetett, több mint 140 emberéletet követelő merénylet ügyében egy moszkvai kerületi bíróság.

A Baszmannij kerületi bíróság közleményben jelentette be, hogy az oroszországi terrorellenes törvény alapján vádat emeltek a tadzsikisztáni születésű Nazrimad Lutfulloj ellen. A bíróság eleget tett a nyomozók azon indítványának, hogy a férfi május 22-ig előzetes letartóztatásban maradjon.

A hatóságok pontosan nem közölték, mivel vádolják, de a terrorizmus vádja alapján életfogytiglani elzárásra ítélhetik.

Mihail Murasko egészségügy-miniszter pénteken jelentette be, hogy a támadás újabb sérültje hunyt el, így az áldozatok száma 144-re emelkedett. Számos sérültet továbbra is kórházban ápolnak.

A Moszkva közelében elkövetett merénylet a legsúlyosabb Oroszországban az elmúlt húsz évben, és a legvéresebb azon európai terrorcselekmények közül, amelynek elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

A terrorszervezet pénteken megerősítette, hogy négy tagját – akiket a merénylet elkövetőinek nevezett – őrizetbe vették.

A dzsihadista szervezet nyilatkozata ellenére az orosz hatóságok kitartanak amellett, hogy Ukrajnának köze volt a merénylethez.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján közölte, bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között. Az SZK szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

Ukrajna határozottan tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Tádzsikisztánban a héten őrizetbe vettek kilenc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban múlt pénteken elkövetett tömeges lövöldözéshez, valamint az elkövetőként bejelentkezett militáns iszlamista csoporthoz – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség tádzsik biztonsági forrásokra hivatkozva.

A tádzsikisztáni állambiztonsági bizottság hétfőn kilenc embert vett őrizetbe Vahdat városában, a gyanúsítottak már a fővárosban, Dusanbéban vannak – közölte a forrás, további részletek ismertetése nélkül.

A Moszkva melletti koncertterem elleni támadásban 143 ember vesztette életét.

A vérengzés elkövetésével négy tádzsik állampolgárt vádolnak,

őket – négy további gyanúsítottal együtt – a moszkvai hatóságok már előzetes letartóztatásba helyezték.

A héten a tádzsik biztonsági szolgálat a fővárosba szállította az Oroszországban elfogott gyanúsítottak családtagjait, hogy orosz nyomozók kikérdezhessék őket.

Az Afganisztánnal határos, túlnyomórészt muzulmán vallású, 10 milliós ország nagymértékben függ az Oroszországban dolgozó vendégmunkások pénzátutalásaitól. Saját gazdaságát az 1990-es években polgárháború pusztította el.

A koncertterem elleni támadás elkövetésének felelősségét az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta.

Amerikai tisztviselőknek olyan értesüléseik vannak, amelyek szerint a merényletet a hálózat afganisztáni ága, az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) hajtotta végre.

Orosz nyomozók csütörtökön közölték, bizonyítékot találtak arra, hogy a koncertteremben történt merénylet „ukrán nacionalistákkal” áll kapcsolatban, amit az Egyesült Államok azonnal alaptalan propagandaként utasított el. Kijev határozottan cáfolta, hogy köze lenne a koncertterem elleni támadáshoz.

Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Az SZK szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

A nyomozás előzetes eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akciójának tervszerű jellegét, alapos előkészítettségét és a bűncselekmény szervezői általi pénzügyi támogatottságát. Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra” – áll a közleményben.

Az SZK bejelentette, hogy azonosított és őrizetbe vett egy újabb gyanúsítottat, aki részt vett a terrorizmus finanszírozásának rendszerében. A hatóság kérni fogja a bíróságtól előzetes letartóztatását. Az üggyel kapcsolatban korábban 11 személy őrizetbe vételéről történt hivatalos bejelentés, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében, a támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt. Elismerte, a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a merénylet mögött, és hogy az ügynökség látja, hogy ki szervezte meg a támadást és toborozta az elkövetőket.

Az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) csütörtökön közölte, hogy felkerült a terroristák és szélsőségesek listájára a támadás végrehajtásával megvádolt Szaidakrami Racsabalizoda, Dalerzson Mirzojev, Muhammadszobir Faizov és Samszidin Fariduni tádzsik állampolgár.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy fokozta a közösségi hálózatok és a Telegram-csatornák célzott megfigyelését a pénteki terrortámadás után, és nyomon követi az álhíreket és a szélsőséges tevékenységre való felhívásokat. A hatóság csak az elmúlt két nap során blokkolta a hozzáférést 11 terrorista tartalmú csatornához, amelyek állítólagos újabb előkészületben lévő támadásokat jelentenek be. Péntek óta a Roszkomnadzor kérésére mintegy 600 hasonló forrást töröltek vagy blokkoltak.

Az orosz belügyminisztérium csütörtökön körözést adott ki az ukrán állampolgárságú, 18 éves Jaroszlav Ovszjuk ellen, aki orosz iskolásokat buzdított terrorcselekmények elkövetésére az interneten. Ovszjukot korábban azzal gyanúsították meg, hogy Fehér Rózsa álnéven részese volt az oktatási intézményekben elkövetendő tömeggyilkosságok ideológiájának online terjesztésében és 2021 novemberében egy kazanyi iskola elleni – meghiúsított – támadásra való felbujtásban.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 143-ra emelkedett. A sérültek száma mintegy 360.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek